Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22/10/10

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ & ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων, το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων σας παρουσιάζει συνοπτικά στοιχεία για τη συμμετοχή των ΟΠ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας επισυνάπτουμε επίσης αναλυτικούς πίνακες κατά περιφέρειες και δήμους, με ανανεωμένα στοιχεία για τη συμμετοχή των υποψήφιων που προέρχονται από τους ΟΠ ή που υποστηρίζονται από το κόμμα.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΆΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η αυτοδιοίκηση έχει κεντρική σημασία για τους Οικολόγους Πράσινους, που ανήκουν στον πολιτικό χώρο που έβγαλε το σύνθημα «σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά». Μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που έχουν να παρουσιάσουν οι Πράσινοι σ’ όλη την Ευρώπη , είναι σε ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα ανέδειξαν ως πρώτο ευρωβουλευτή τους, το Μιχάλη Τρεμόπουλο, έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης.

Οι φετινές αυτοδοικητικές εκλογές έχουν δύο στοιχεία που δεν υπήρχαν άλλοτε:
• Τις αλλαγές του Καλλικράτη, που συνολικά διευρύνουν το έλλειμμα δημοκρατίας, παρόλο που βήματα όπως η καθιέρωση αυτοδιοίκησης στις περιφέρειες είναι σαφώς θετικά.
• Την εύλογη οργή των πολιτών για την κρίση, αλλά και για το υπέρμετρο τίμημα, την άδικη κατανομή των βαρών, την αμφίβολη προοπτική.

Σε αυτό το κλίμα, ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό σύστημα, προτείνει να μετατρέψουμε τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση σε δημοψήφισμα κεντρικής πολιτικής. Εμείς απαντάμε ότι δεν αδιαφορούμε για τη συνολικότερη κρίση και την οργή των πολιτών. Αγωνιζόμαστε όμως για μια πολιτική που θα δίνει και στην τοπική διάσταση τη σημασία που της αξίζει.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στις εκλογές αυτές οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι παρόντες και στις 13 περιφέρειες της χώρας κατεβάζοντας συνολικά 607 υποψηφίους για περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους.

Σε οκτώ περιφέρειες κατεβαίνουν με συνδυασμούς που έχουν επικεφαλής στελέχη που (με εξαίρεση τη Θεσσαλία) προέρχονται από το δικό τους χώρο και στους οποίους συμμετέχουν και άλλα σχήματα και κινήσεις πολιτών. Οι οκτώ αυτοί συνδυασμοί δεν υποστηρίζονται από άλλα πολιτικά κόμματα.

• Στην Αττική ο συνδυασμός «Αττική Οικολογική Απάντηση» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Κ. Διάκο, νομικό περιβάλλοντος
• Στην Κεντρική Μακεδονία ο συνδυασμός «Οικολογία-Αλληλεγγύη», με υποψήφιο περιφερειάρχη το Μ.Τρεμόπουλο, ευρωβουλευτή.
• Στο Ν.Αιγαίο ο συνδυασμός «Οικολογικός Ανεμος», με υποψήφιο περιφερειάρχη το Νίκο Χρυσόγελο, χημικό-περιβαλλοντολόγο
• Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με τον συνδυασμό «Οικολογία Αλληλεγγύη» και υποψήφιο περιφερειάρχη το Θανάση Μακρή, εικαστικό
• Στην Δ.Ελλάδα με τον συνδυασμό «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» και υποψήφιο περιφερειάρχη τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, εκπαιδευτικό και πρώην πρόεδρο της Ελλ. Ορνιθολογικής Εταιρίας.
• Στη Θεσσαλία, με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλία Οικο λογικά», που υποστηρίζουν οι ΟΠ και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών και το οποίο έχει επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα, Καθ.Πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην νομαρχιακό σύμβουλο
• Στην Πελοπόννησο με το συνδυασμό «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά» με υποψήφιο περιφερειάρχη το Λάμπρο Μπούκλη, φυσικό-περιβαλλοντολόγο. Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για την Αρκαδία είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος
• Στο Βόρειο Αιγαίο με το συνδυασμό «Οικολογικός Ανεμος», με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Ηλία Γιαννίρη, Αρχιτέκτονα-Πολεοδόμο, Επίκ.Καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στις υπόλοιπες πέντε περιφέρεις της χώρας οι ΟΠ συνεργάζονται με άλλες πολιτικές δυνάμεις (αναλυτικά στοιχεία στον επισυναπτόμενο πίνακα) και στελέχη τους συμμετέχουν στους εξής συνδυασμούς:

• Στην Κρήτη, οι ΟΠ συμμετέχουν στο συνδυασμό «Μια Κρήτη-Περιβάλλον και Ανθρωπος». Και οι τέσσερεις αντιπεριφερειάρχες προέρχονται από το χώρο των ΟΠ. (Ηράκλειο: Αριστείδης Παπαδάκης, Χανιά: Γιώργος Βλοντάκης, Ρέθυμνο: Kώστας Βερβερίδης, Λασίθι: Παύλος Δασκαλάκης).

• Στη Δ.Μακεδονία, οι ΟΠ συμμετέχουν στο συνδυασμό «Εναλλακτική Δράση», έχοντας ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, το Μιχάλη Πετράκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ

• Στην Ηπειρο, οι ΟΠ συνεργάζονται με το συνδυασμό «Ηπειρος των Οριζόντων». Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων ο Ρήγας Τσιακίρης, μέλος των Ο.Π.

• Στα Ιόνια Νησιά, οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στο Συνδυασμό «ΑΝΑΣΑ», και έχοντας ως υποψήφια αντιπεριφερειάρχη για την Κέρκυρα, τη Βέρα Κορωνάκη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ.

• Στη Στερεά Ελλάδα στελέχη των ΟΠ συμμετέχουν στο συνδυασμό «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας», που δεν επιθυμεί επίσημες κομματικές στηρίξεις.


ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για 62 δήμους. Οι υποψήφιοι των ΟΠ σε πράσινα ψηφοδέλτια, μαζί με τις συμμετοχές σε ψηφοδέλτια συνεργασίας, ξεπερνούν τους 200. Είναι η μεγαλύτερη και πιο απαιτητική μάχη των Οικολόγων Πράσινοι μέχρι τώρα.

• Στην Αθήνα, οι ΟΠ συμμετέχουν με στελέχη τους στο συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη», με υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Καμίνη.
• Στη Θεσσαλονίκη, οι ΟΠ κατέρχονται σε συνεργασία μόνο με κινήσεις πολιτών, με το συνδυασμό «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξη» και υποψήφιο δήμαρχο το δημοσιογράφο Χρήστο Μάτη.
• Στον Πειραιά οι ΟΠ συμμετέχουν στο συνδυασμό «Συμμαχία στον Πειραιά» όπου επικεφαλής είχε τεθεί ο Νίκος Λεγάκης, που απεβίωσε πρόσφατα.

Από τους υπόλοιπους δήμους, τρία από τα ψηφοδέλτια συνεργασίας έχουν ως υποψήφιο δήμαρχο στέλεχος των Ο.Π. :

• Στην Κοζάνη, υποψήφιος δήμαρχος για το δημοτικό συνδυασμό «Τόπος να ζεις» είναι ο προερχόμενος από τους ΟΠ Λευτέρης Ιωαννίδης,

• Στην Τρίπολη, υποψήφιος δήμαρχος για το δημοτικό συνδυασμό «Μαντινειακή Συμπολιτεία» είναι ο προερχόμενος από τους ΟΠ Βασίλης Γιόκαρης

• Στο Δήμο Πικερμίου-Ραφήνας, υποψήφιος δήμαρχος για το δημοτικό συνδυασμό «Οικόπολις» είναι ο προερχόμενος από τους ΟΠ Γιώργος Μερτίρης.



Το Γραφείο Τύπου 3306301,303

Πολυδεύκης Παπαδόπουλος,
Στέλλα Κεμανετζή, Κώστας Γεωργιάδης