Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

31/5/09

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


Του Χάρη Πασβάντιδη
Νομαρχιακού Συμβούλου Αθηνών.
Π. Αναπληρωτή Νομάρχη Αθηνών.
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Πολλαπλά πλήγματα δέχεται το τελευταίο καιρό η Αυτοδιοίκηση, Τοπική και Νομαρχιακή, από την σκληρή νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της Δεξιάς, που εφαρμόζοντας τις παλιές γνωστές της μεθόδους, υπονομεύει το έργο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Αφαιρεί πόρους, από σημαντικές για τους πολίτες, αρμοδιότητες .
Προσθέτει νέες, χωρίς να εφαρμόζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, που προβλέπει και την μεταφορά των αναγκαίων πόρων,
Περικόπτει θεσμοθετημένους πόρους, στραγγαλίζοντας οικονομική την Αυτοδιοίκηση.
Μέσα σε μια νύχτα, χωρίς διάλογο, χωρίς προετοιμασία, χωρίς αιδώ, αποφάσισε και διέταξε ως Χούντα, ναι ως Χούντα, την μείωση του τέλους παρεπιδιμούντων για την Τ.Α και την κατάργηση του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτων για την Ν.Α.
Το μεγάλο δυστύχημα για την Αυτοδιοίκηση, είναι ότι η Ν.Δ ελέγχει πλειοψηφικά τα δύο Κεντρικά Όργανα που εκπροσωπούν Νομαρχίες και Δήμους στην Ελλάδα.
Η Ε.Ν.Α.Ε, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με Πρόεδρο τον Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Γιάννη Δράκο και η Κ.Ε.ΔΚΕ των Δήμων και Κοινοτήτων, με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, όχι μόνο δεν ανθίστανται σθεναρά απέναντι στην Δεξιά επέλαση, αλλά έχουν μετατραπεί σε χειραγωγούμενα και πειθήνια όργανα της Κυβέρνησης.
Χλιαρές αντιδράσεις, εξευτελιστικοί συμβιβασμοί, αποδοχή ανέξοδων υποσχέσεων από Υπουργούς, μια γενικότερη στάση και πρακτική, προδοτική για την Αυτοδιοίκηση, την οποία υποτίθεται υπηρετούν, υπερασπίζονται και προάγουν.
Το μεγάλο Αυτοδιοκητικό Κίνημα, που πρωταγωνίστησε σε ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πεδίο της χώρας, το κίνημα που έκανε τον Δήμαρχο, Τοπικό Άρχοντα και επέβαλε τον αιρετό Νομάρχη, καθοδηγείται δυστυχώς στις μέρες μας από ανάξιους ηγήτορες.
Γι’ αυτό και έχει περιπέσει σε πλήρη παρακμή και ανυποληψία. Γι’ αυτό η Αυτοδιοίκηση αντί να οδηγείται με επιτυχία στο μέλλον, σύρεται σ’ ένα ζοφερό και σκοτεινό παρελθόν , πάντοτε βέβαια σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών ,που πρέπει εκτός από τα άλλα, να συνεκτιμήσουν και στις Ευρωεκλογές την πρακτική της Κυβέρνησης, απέναντι σε Νομαρχίες και Δήμους .
Αυτών, που θα μελαγχολήσουν αν δεν εξαγριωθούν, όταν μάθουν το πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη , ακόμη και χωρών του Πρώην Ανατολικού ΜΠΛΟΚ, που παρ’ ότι έγιναν κράτη πριν 20 χρόνια, είναι αυτοδιοίκητα πιο μπροστά από την Ελλάδα.
Ευτυχώς, οι μέρες της Ν.Δ στην εξουσία τελειώνουν και μαζί και τα θλιβερά έργα της στον Τομέα της Αυτοδιοίκησης.
Όταν δε, έρθει η ώρα των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, θα κλείσει και η τραγική για τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα, περίοδος ελέγχου τους από την Δεξιά.