Στον «αποδεδειγμενα» αποτελεσματικό ρόλο των περιφερειών στη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών με αναπτυξιακό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πτωχός β΄αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Πελοποννήσου,
κατά την τοποθέτηση του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης.«Οι περιφέρειας μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ουσιαστική αποκέντρωση και στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, δημιουργώντας συνέργειες και προστιθέμενη αξία για όλους. Μπορούν να υποστηρίξουν ουσιαστικά το δικαίωμα όλων να μείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν να δημιουργήσουν. Προϋπόθεση είναι η κεντρική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες της περιφέρειας των δήμων και της κεντρικής διοίκησης, καθώς στα μάτια του συμπολιτών μας εμείς είμαστε όλοι υπόλογοι και υπεύθυνοι για τα πράγματα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε.
Στο ζήτημα αυτό ο κ Πτωχός επέμεινε ότι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονο επιμερισμό και απλοποίηση, οφείλει να αγγίξει όλους τους τομείς: προστασία του περιβάλλοντος, πολιτική προστασία, αγροτική ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα και κοινοτομία, ψηφιακή μετάβαση, υποδομές, μεταφορές, συνδεσιμότητα αλλά και πιο σύνθετους, όπως οι διαχειριστές υδάτων, τα ρέματα, το σύνολο της αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά.
Επί της ουσίας, προσέθεσε ο περιφερειάρχης, απαιτείται και η μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων -όπως πολύ σωστά ανέφερε και υπουργός- και σίγουρα ουσιαστική συμμετοχή όλων μας καθώς ο καθένας από εμάς ξέρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς του. Τον τρόπο με τον οποίο βιώνει τις κρίσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσει, να προτείνει βιώσιμες λύσεις οι οποίες οδηγούν σε οικονομίες κλίμακες κ.λπ.
Οπωσδήποτε, συνέχισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «η ψήφιση του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε μία ανοιχτή και έντιμη συζήτηση - και μάλιστα όταν ο υπουργός, ο κ. Λιβάνιος, που έφερε εις πέρας αυτό το πολύ σημαντικό έργο, δηλώνει ανοιχτός στη διαβούλευση και στην ενσωμάτωση οποιασδήποτε καλής ιδέας υπάρχει».
Επισήμανε δε ότι χρειάζεται «ενίσχυση του θεσμού της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, έλεγχο λογοδοσίας. Απλοποίηση σε πολλούς τομείς που κόβουν οριζόντια πάρα πολλές από τις αρμοδιότητες, όπως προμήθειες, διαγωνισμούς, αδειοδοτικές διαδικασίες, πόροι και θεσμικά εργαλεία»
Κλείνοντας ο κ. Πτωχός χαρακτήρισε αναγκαία τη συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια για να ενισχυθεί η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το νέο πρόγραμμα 28-34 είναι «ζωτικής σημασίας για όλες τις περιφέρειες».
