Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28/3/18

Το καθεστώς του «Ευρωπαίου πρόσφυγα» πρότεινε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών η Ρ. Δούρου

Το καθεστώς του «Ευρωπαίου πρόσφυγα» πρότεινε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών η Ρ. Δούρου

Την εισαγωγή του καθεστώτος του «Ευρωπαίου πρόσφυγα» στις εθνικές νομοθεσίες, πρότεινε, κατά την παρουσίαση προσχεδίου της Έκθεσης για το ρόλο των «συνοριακών περιφερειών απέναντι στο προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο» η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στην Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Η περιφερειάρχης  χαρακτήρισε αναγκαία την πολιτική βούληση, για τη δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα προωθεί μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση ένταξης των προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της διασυνοριακής συνεργασίας» και των «δικτύων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
«Υπό το πρίσμα αυτό, τα σύνορα από σημεία που χωρίζουν μπορούν να γίνουν σημεία γειτνίασης» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «επείγει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολυμορφίας των μεταναστευτικών πληθυσμών», τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανόδου του ξενοφοβικού μίσους στην Ευρώπη όσο και για να καταστεί το θέμα αυτό, «πλεονέκτημα για τις κοινωνίες μας».
Η έκθεση βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί Διασυνοριακής Συνεργασίας Τοπικών Κοινοτήτων ή Αρχών, και καλεί τα κράτη ? μέλη να «αναπτύξουν ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών επιπέδων» το οποίο θα περιλαμβάνει  πολιτικές ένταξης των μεταναστών αναφορικά με την εκπαίδευση και τη στέγαση. Στην έκθεση τονίζεται επίσης η ανάγκη «επαρκούς οικονομικής στήριξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών» αλλά και λήψης θεσμικών μέτρων. Επίσης, καλούνται τα κράτη ? μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να συνεργαστούν μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών και ανταλλαγές καλών πρακτικών προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος της ένταξης των μεταναστών / προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι απαιτείται πλέον ένα σύστημα «δίκαιης κατανομής της ευθύνης», μετά την «αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού του Δουβλίνου».
Το οριστικό κείμενο της Έκθεσης αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούνιο ενόψει της παρουσίασής του στην Ολομέλεια τον ερχόμενο Ιούνιο. Παράλληλα, η περιφερειάρχης Αττικής στη διάρκεια της 34ης Ολομέλειας του Κογκρέσου, με θέμα τη «Διακυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», παρενέβη κατά την παρουσίαση του «Εγχειριδίου για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο». Υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα της καταπολέμησης των διακρίσεων» και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές οι οποίες βρίσκονται «κοντύτερα στα προβλήματα και τις ανησυχίες του πολίτη».
Η ίδια κατά την παρουσίαση της Έκθεσης για τον  ρόλο και τις ευθύνες των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, παρατήρησε ότι εξαρτάται από την «πολιτική μας βούληση» να «κάνουμε την έκθεση αυτή του Κογκρέσου, εργαλείο διασφάλισης του μέλλοντός τους».
Τέλος, παρεμβαίνοντας στην ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καρλ Χάιντς Λάμπερτζ, με αφορμή την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Περιφερειών και του Κογκρέσου, η περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη στον «κοινό στόχο της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας», επισήμανε την ανάγκη μιας πρωτοβουλίας «ενισχυτικού χαρακτήρα». Ως τέτοια ανάφερε τη σύνταξη ενός "οδικού χάρτη" ανά χώρα, με στόχο τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την «εμπέδωση της τοπικής δημοκρατίας στην πράξη».