Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24/7/18

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Κινέτα, Πεντέλη, Νέο Βουτζά και Μάτι

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Κινέτα, Πεντέλη, Νέο Βουτζά και Μάτι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική και η Δυτική Αττική
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.
Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Έξι άτομα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομεία της Αθήνας - Αίτημα για διεθνή συνδρομή
Έξι άνθρωποι με εγκαύματα, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία από την μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης που κατευθύνεται προς τη Νέα Μάκρη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.
Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους οι οποίοι μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.
Οκτώ άτομα έχουν περισυλλεγεί έως τώρα στην θαλάσσια  ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Πρόκειται για δύο από τους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες, μια πενταμελή οικογένεια (3 ανήλικα παιδιά και 2 ενήλικες) και μια γυναίκα. Το Λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων.

Το παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών

Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος

Γ. Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: H κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική
H κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο κ. Καπάκης.

Πύρινα μέτωπα στην Κινέτα, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά
Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από νωρίς το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής και η οποία ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη, έχει φτάσει σε σπίτια, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, της Γαλήνης και του Πανοράματος 1 και 2.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.
Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.
Παράλληλα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο, η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.
Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ενώ οι φλόγες βρίσκονται τώρα μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ, πριν από λίγο, απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα.
Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.
Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κινέτα
Νέα ενίσχυση πριν από λίγο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη, στην Κινέτα Αττικής.
Λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες πλησιάζουν πλέον στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας, ενώ το έργο των εναέριων μέσων δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί που έχουν φτάσει ακόμη και σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής
Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Η Περιφέρεια Ατικής σε ετοιμότητα συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης
Με τρία ερπυστριοφόρα οχήματα για τις χωματουργικές εργασίες και επτά υδροφόρες συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σημειώνεται σε ανακοίνωσή της ότι τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης όταν η πυρκαγιά περιορίζεται εντός των ορίων ενός δήμου, όπως η συγκεκριμένη στον δήμο Μεγάρων, έχει ο δήμος. «Ωστόσο η Περιφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα με το ανθρώπινο και μηχανικό δυναμικό της να συνδράμει την Πυροσβεστική σε ό,τι της αιτηθεί» δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, μη κρύβοντας επίσης την ανησυχία τους για τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον οικισμό Νταού Πεντέλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας μετέδωσε, κατευθυνόμενος προς την περιοχή, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, «η πυρκαγιά βρίσκεται εντός του οικισμού κατακαίοντας ήδη σπίτια και περιουσίες...».
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέτρεξαν στην περιοχή, όπως και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα. Η τελευταία εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, με ενδεχόμενη επέκταση της προς την περιοχή του Διονύσου.

Συνδρομή του δήμου Μεγάρων στους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα, που έχουν προκύψει εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα, έχει εγκατασταθεί στο ΚΑΠΗ της Κινέτας (τηλ: 22960 65700), κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και διασώστες κι είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
Επίσης το ΚΑΠΗ Μεγάρων (τηλ:22960 89150) παραμένει ανοικτό συνεχώς και υπάρχει κλιμάκιο υπαλλήλων του Δήμου για να προσφέρει συνδρομή σε όσους έχουν ανάγκη για στέγη και οποιαδήποτε φροντίδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μεγάρων το Κλειστό Γυμναστήριο στο Εθνικό Στάδιο της πόλης (τηλ: 22960 81088) είναι και παραμένει ανοικτό, για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν και χρειάζονται γενικώς στέγη, νερό, φαγητό και ιατρική φροντίδα.
Στο τηλέφωνο 22960 81841 (γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων) εν τω μεταξύ μπορεί να επικοινωνήσει όποιος έχει ανάγκη.

Συνδρομή λιμενικού με σκάφη για τον απεγκλωβισμό πυρόπληκτων στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να φτάσουν στο Μάτι, στο Ζούμπερι και άλλες πυρόπληκτες περιοχές σκάφη του λιμενικού για να απομακρύνουν τυχόν εγκλωβισμένους.
Πρόκειται για τρία πλοία του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη τα οποία βρίσκονται ελάχιστα μακριά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα.

Καταπλέουν στην Ραφήνα μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων
Στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας καταπλέουν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που έχουν αποκλειστεί σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.
Παράλληλα με το σχέδιο πυρόσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενεργοποιηθεί δυο παράλληλα σχέδια.
Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για σχέδιο παραλαβής-εξυπηρέτησης πληθυσμού με πλωτά μέσα και του Λιμενικού και του Στρατού στο λιμάνι της Ραφήνας και, αφετέρου, ενισχυμένα περίπολα πυροφυλακής σε όλη την Αττική.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η «Αποστολή» στη διάθεση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Πρόκειται για μία ανείπωτη τραγωδία που δεν τη χωρά ανθρώπου νους. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου βρίσκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται σκληρά. Η Εκκλησία έθεσε ήδη, με εντολή μου, την «Αποστολή» στη διάθεση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχετικά με τις πυρκαγιές που πλήττουν την Αττική, την Κορινθία και άλλες περιοχές της χώρας.

Εκκενώνονται τα ΚΑΑΥ του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι
Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον 'Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Εκκενώνονται τα θερινά θέρετρα και οι κατασκηνώσεις σε Άγιο Ανδρέα και Ζούμπερι - Επεκτείνεται η φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη
Εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας οι παιδικές Κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον 'Αγιο Ανδρέα, μετά από συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα 621 παιδιά, όπως και άλλων κατασκηνώσεων, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μετακινηθούν με μέσα του δήμου Αθηναίων στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης, στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το δήμο Αθηναίων, είναι δυο υδροφόρα οχήματα για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Κινέτα και Πεντέλη. Ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, έως ότου υποχωρήσουν οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.
Σε πλήρη εξέλιξη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά, Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και άλλα απειλούνται.
Στην περιοχή επιχειρούν, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.
Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.
Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Επιστρέφουν στην Αθήνα τα παιδιά των κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων
Στην Αθήνα μεταφέρονται με πούλμαν τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον 'Αγιο Ανδρέα, και που εκκενώθηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ήδη έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη σχεδόν τα μισά, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους. Στην Τεχνόπολη βρίσκονται ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής και του δήμου που επιβλέπουν τη διαδικασία.

Σε Μάτι και Νέο Βουτζά μαίνεται η πυρκαγιά, ενώ έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.
Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής
Στη θέση Πανόραμα, στον Κάλαμο Αττικής, εκδηλώθηκε το απόγευμα πυρκαγιά σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.
Στο σημείο επιχειρούν τώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Χανιά: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Αποκόρωνα
Προς την περιοχή της Γεωργιούπολης καίγοντας δασική και αγροτική έκταση, κατευθύνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή 'Αγιος Φανούριος φθάνοντας μέχρι τις αυλές σπιτιών στις Βρύσες.

Σε εξέλιξη φωτιές στην Κορινθία. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Πελοπίδας Καλλίρης
Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Σε εξέλιξη είναι το μέτωπο της φωτιάς στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι της Κορινθίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, ενώ όπως πρόσθεσε, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.
Όσον αφορά στα άλλα πύρινα μέτωπα και συγκεκριμένα στις περιοχές 'Αγιος Χαράλαμπος, 'Ανω Καλαμάκι, Ίσθμια και κοντά στους Αγίους Θεοδώρους ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «η εικόνα είναι καλύτερη», ενώ η φωτιά στην περιοχή Κατακάλι, όπως συμπλήρωσε, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Επίσης, ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, ενώ όσον αφορά στις ζημιές, είπε ότι η αποτίμηση θα γίνει όταν δεν θα υπάρχουν πλέον πύρινα μέτωπα.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Λευκίμης
«Το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχεραίνει το γεγονός ότι μαίνεται σε πευκοδάσος, σε περιοχή που δεν υπάρχει πρόσβαση με δρόμους, ενώ ταυτόχρονα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ωστόσο, το πύρινο μέτωπο δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή». Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις έξι το απόγευμα μεταξύ Λευκίμης και Προβατώνα.
Σημειώνει πως τόσο η περιφερειακή ενότητα Έβρου, όσο και ο στρατός, συνδράμουν στην επιχείρηση με προωθητή γαιών και μπουλντόζες για τη διάνοιξη δρόμων και την προσέγγιση από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις της φωτιάς, δεδομένης και της αδυναμίας συνδρομής εναέριων μέσων.
Τέλος ο κ. Πέτροβιτς αναφέρεται και στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. «Ελπίζουμε στη βοήθεια της βροχής η οποία μετακινείται προς τα βόρεια, ενώ ταυτόχρονα μας προβληματίζουν οι κεραυνοί που σκίζουν τον ουρανό από ανατολικά για την ακραία περίπτωση εκδήλωσης και νέας εστίας».

Έσβησε η φωτιά στη νότια κεντρική Λέσβο
Η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η καίρια επέμβαση των δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων τύπου Πετζετέλ που σταθμεύουν μόνιμα στη Λέσβο τους θερινούς μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα το σβήσιμο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα σε δασική και αγροτική έκταση μεταξύ των χωριών Αμπελικού και Σταυρός κοντά στην Αγιάσο.