Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22/10/18

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση Καλογήρου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση Καλογήρου με τον
Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο της στη Μυτιλήνη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπο Κασίμη και τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) κ. Νίκο Μανέτα. Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής του Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Πλακωτάρης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ευστράτιος Ψαριανός και ο Προϊστάμενος της ΔΑΟ Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης.
Αρχικά, ζητήθηκε η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) πιλοτικού προγράμματος για την αποκατάσταση της ισορροπίας στον κόλπο Καλλονής της Λέσβου. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία ύπαρξης διαθέσιμων πόρων για τα μέτρα 3.1 και 4.1 που αφορούν επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών (επιδοτήσεις μηχανών, οργάνων και εργαλείων), καθώς και του μέτρου 6.1 για τις αποσύρσεις σκαφών και ενίσχυσης δράσεων για την αξιοποίησή τους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τον τομέα της αλιείας, όπως είπε η κα. Καλογήρου, σημαντικό ζήτημα είναι η άμεση ενεργοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να χρηματοδοτούνται οι αλιείς για ζημιές που υφίστανται από θαλάσσιους θηρευτές (δελφίνια, φώκιες, χελώνες κλπ), θαλάσσιες ρυπάνσεις, εμφάνιση τοξικού πλαγκτόν, εμφάνιση βαρέων μετάλλων (π.χ. κάδμιο), ζήτημα το οποίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη θέσει στον αρμόδιο Επίτροπο Αλιείας κ. Βέλα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης έθεσε το σοβαρό ζήτημα της αναγκαιότητας της αύξησης του προϋπολογισμού των ειδικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που αφορούν στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων του πρωτογενούς τομέα των νησιών μας.
Συγκεκριμένα, στο μέτρο 4.1 ο προϋπολογισμός σήμερα είναι 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι πάνω από τα 80 εκατομμύρια ευρώ, με δικαιούχους κυρίως νέους σε ηλικία παραγωγούς. Το μέτρο αφορά χρηματοδοτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εγκαταστάσεων, δηλαδή για ίδ