Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16/3/17

Π. Σκουρλέτης: Να προσέλθουν όλοι στον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Π. Σκουρλέτης: Να προσέλθουν όλοι στον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Το ενδεχόμενο καθιέρωσης απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύεται σε ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη.
«Η απλή αναλογική είναι σύστημα που συμβάλλει στις ευρύτερες συνθέσεις που απαιτούν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης» είπε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε την ΝΔ «να σταματήσει να βλέπει τους δημάρχους ως ενεργούμενά της και ως τον μεγάλο γαλάζιο βραχίονά της». Κάλεσε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να υπερασπίζεται τον «παραμορφωτικό εκλογικό νόμο που τη δεύτερη Κυριακή αλλοιώνει την αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης» και ζήτησε από τη ΝΔ να συμβουλεύσει τον κ. Πατούλη «να μην αποδράσει από τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση».
«Αποδυνάμωση του δημάρχου»
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν ρίχνει στο τραπέζι θέμα απλής αναλογικής και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους, ώστε να μεταφερθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε το ζήτημα μετά τη δημοσιοποίηση πολυσέλιδου πορίσματος επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, για τις αλλαγές και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Ο βουλευτής επισήμανε ότι στο πόρισμα αυτό έχουν περιληφθεί προτάσεις και απόψεις για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, για τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς με διευρυμένες αρμοδιότητες, τη θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων, τη μείωση της διάρκειας της θητείας των δημοτικών συμβουλίων. Αλλά και στον δημόσιο διάλογο, όπως είπε ο κ. Βορίδης, «υπάρχουν συζητήσεις που μιλούν για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο, ως μονοπρόσωπο αιρετό όργανο, και μεταφορά τους στο δημοτικό συμβούλιο ή αλλού καθώς και απόψεις για την επιλογή του γενικού γραμματέα του δήμου με διαδικασία που θα παρεμβαίνει αποφασιστικά η κεντρική κυβέρνηση». Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου με την ΚΕΔΕ.
«Στο τραπέζι του διαλόγου»
«Ο διάλογος που ξεκίνησε και αφορά στις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου και από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς συστάθηκε πολυμελής επιτροπής με τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν γνώση των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης και κατέληξε σε συγκεκριμένο πόρισμα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και υπογράμμισε: «Το πόρισμα αυτό δεν αποτελεί τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης. Αποτελεί όμως σημαντικό υλικό πάνω στο οποίο οφείλουμε να δουλέψουμε και να αξιοποιήσουμε πλευρές του».
Η ΚΕΔΕ
«Πλέον μπαίνουμε στην επόμενη φάση του διαλόγου και περιμένουμε από όλους αναλυτικές προτάσεις που τροφοδοτούνται με τα πορίσματα της επιτροπής αυτής. Τα θέματα των θεσμικών αλλαγών δεν επιδέχονται προσεγγίσεων fast track. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, θέλουμε να καταγράψουμε εμπειρίες σε σχέση με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Οφείλουμε με συστηματικό τρόπο να τα συζητήσουμε και να τα καταγράψουμε» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Μου είναι αδιανόητη η στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ, ο οποίος ενώ συμμετείχε στο 95% αυτής της διαδικασίας, στο... παρά πέντε, για λόγους που εσείς γνωρίζετε ίσως καλύτερα, αποχώρησε. Εμείς είμαστε φανατικά υπέρ του διαλόγου και θα τα συζητήσουμε αυτά και με την ΚΕΔΕ και με κάθε δήμο ξεχωριστά. Το κάνουμε ήδη. Δεν μπορούμε λοιπόν να συρρικνώσουμε το διάλογο και τη διαβούλευση στα μέτρα και τις επιθυμίες του κ. Πατούλη ή τις δικές σας».
Η απλή αναλογική
Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε για το ζήτημα της απλής αναλογικής και απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη, σχολίασε: «Τελευταία φορά σας άκουσα από κοινού να μιλάτε για προσπάθεια άλωσης εκ μέρους της κυβέρνησης σε βάρος της αυτοδιοίκησης στο όνομα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Από πού και ως πού η αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί προσπάθεια άλωσης; Και δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ψήφου των πολιτών, όταν το 18%, το 20%, το 25% της πρώτης Κυριακής λαμβάνει μια θηριώδη τελικά πλειοψηφία στη δεύτερη Κυριακή της τάξεως των 3/5; Αυτό τι είναι; Είναι προστασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Είναι ύμνος στην βούληση των πολιτών; Τι είναι αυτός ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος τον οποίο υπερασπίζεστε;».
Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον Μάκη Βορίδη να απαντήσει πότε η ΝΔ συνδέθηκε με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. « Με την αιρετή νομαρχία; Απέναντι ήσασταν. Με τον Καποδίστρια, με τον Καλλικράτη; Απέναντι ήσασταν. Είστε η προσωποποίηση της συντήρησης σε σχέση με την αυτοδιοίκηση, δεν θέλετε να αλλάξει τίποτε. Πάντοτε ήσασταν η οπισθοφυλακή οποιασδήποτε αλλαγής. Προτείνω να συμμετάσχετε και εσείς και οι άνθρωποι που επηρεάζετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
«Επειδή άκουσα κριτική για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, οφείλω να σας επισημάνω ότι ο διάλογος γίνεται με τα θεσμικά όργανα, βεβαίως έχει δικαίωμα ο καθένας να συζητάει με όποιον θέλει, και όποιον δήμαρχο επιθυμεί αλλά όταν λέμε διάλογο θεσμικά συγκροτημένο για την αυτοδιοίκηση, αυτός είναι ο διάλογος με τα θεσμικά όργανα και αυτός είναι η ΚΕΔΕ. Άρα η παράκαμψη δεν λύνει το ζήτημα του διαλόγου» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης και επέμεινε: «Μπορεί να μη σας αρέσει ο κ. Πατούλης.... Τι να κάνουμε τώρα; Ο θεσμικός σας συνομιλητής είναι ο κ. Πατούλης. Με αυτόν πρέπει να συζητήσετε». Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα κινείται στη λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής αναλογική για να σημειώσει ότι «ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε αυτά». Είπε ακόμη ότι αυτή η λογική, όπως και η πρόταση για τα λαϊκά συμβούλια γειτονιάς, «συγκροτούν μέτωπο εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του θεσμού του δημάρχου».
«Μένετε αμετακίνητοι σε μια λογική συντηρητισμού» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε αν η ΝΔ προτείνει στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να αποδράσει από τον διάλογο. Ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διάλογος με όλους, προκειμένου να έχει διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο μεταρρυθμίσεων μέχρι τα μέσα της χρονιάς.
«Είστε φανατικά στον άξονα του ΔΝΤ και του Σόϊμπλε. Ξέρουμε τι περιμένει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αν επανέλθετε στα πράγματα» είπε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στην αναφορά του Μάκη Βορίδη ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει όσα νομοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση. Επέμεινε, επίσης, ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα που συμβάλλει για ευρύτερες συνθέσεις και διευκολύνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης για να αναρωτηθεί αν τελικά η ΝΔ θέλει τους δημάρχους ως ενεργούμενά της και τον μεγάλο βραχίονα μιας κεντρικής γαλάζιας εξουσίας, λογική που θα βρει την κυβέρνηση απέναντι.