Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20/2/15

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο (19 Φεβρουαρίου 2015

Η  Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο (19 Φεβρουαρίου 2015

Σειρά ζητημάτων, που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου Αθηναίων, αλλά και απασχολούν έντονα τους πολίτες εισήγαγε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική ομάδα της Ανοιχτής Πόλης.
Για την Αμυγδαλέζα
Κατά την ενημέρωση για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα τόνισαν, ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το κλείσιμο και θα παρακολουθούν από πολύ κοντά όλες τις διαδικασίες, αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες για την καλυτέρευση των συνθηκών μέχρι το οριστικό κλείσιμο. Ακόμα τόνισαν, ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει γιατροί, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης να πάνε στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Να σταματήσουν τα ένδικα μέσα για τις απολύσεις των εργαζόμενων
Ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός δήλωσε: Ένα από τα σημαντικά θέματα αφορά στους διαθέσιμους και τους απολυμένους. Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε άμεσα ο Δήμος να σταματήσει όλες τις προσφυγές και τις ενστάσεις, γενικότερα τη δικαστική εμπλοκή για τις υποθέσεις, που αφορούν στη διαθεσιμότητα και την απόλυση εργαζόμενων. Όσοι αντισυνταγματικά και από τους όρους των μνημονίων είχαν απομακρυνθεί από τις εργασίες τους θα επανέλθουν, όπως έχει ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να σταματήσει τώρα τις δικαστικές διαδικασίες.
Καταγγελίες για τη συμπεριφορά του διευθυντή στο Ίδρυμα Χατζηκώστα
Η δημοτική σύμβουλος Ελθήνα Αγγελοπούλου ανέφερε:Έφτασαν αυτές τις μέρες στην παράταξή μας σοβαρές καταγγελίες για ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα γεγονότα του Ιδρύματος Χατζηκώνστα. Στη διοίκησή του ο Δήμος μας εκπροσωπείται με 3 από τα 6 μέλη του Δ.Σ. Πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης.  Οι σοβαρές καταγγελίες αφορούν την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του διευθυντή Λεωνίδα Δραγουμάνου προς τους εργαζόμενους του ιδρύματος. Στο ίδρυμα Χατζηκώνστα φιλοξενούνται 50 παιδιά, ενώ συνολικά μαζί με τις μονογονεϊκές οικογένειες υποστηρίζονται 300 άτομα. Το συνολικό προσωπικό αριθμεί 50 εργαζόμενους. Οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές και πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον πρόεδρο του Ιδρύματος και από το Δήμαρχο, ο οποίος έχει την ευθύνη των τοποθετήσεων. Με ποιο δικαίωμα ευτελίζεται η έννοια του εργαζόμενου από πρόσωπα, που μόνο μέσα από κομματικές και ρουσφετολογικές πρακτικές καταφέρνουν να επιβιώνουν; Πρόσωπα, που έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα όπως της siemens, που αντί να σιωπούν και να αποσύρονται βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και μάλιστα λειτουργούν με αμετροέπεια, με τσαμπουκάδες. Στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα επικρατεί ένα νοσηρό κλίμα, που επηρεάζει τα παιδιά, που φιλοξενούνται. Και αυτά τα παιδιά θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας. Ζητάμε επίσης να υπάρξει ενημέρωση για τα οικονομικά του Ιδρύματος, για τα έσοδα και τις δαπάνες του. Το Μάρτιο ο Δήμος θα ορίσει εκ νέου τους εκπρόσωπους τους. Το λέμε από τώρα, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια, συναίνεση και να υπάρξουν οι εγγυήσεις για τη σωστή λειτουργία.
Ξεκάθαρες απαντήσεις για τις παιδικές χαρές
Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Δρογώσης δήλωσε: Για μια ακόμα φορά η Ανοιχτή Πόλη ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν θα κλείσουν 30 παιδικές χαρές του Δήμου. Για μια φορά ακόμα κανείς δεν απαντάει ξεκάθαρα από τη διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ. Η Ανοιχτή Πόλη παρακολουθεί το θέμα παρά το κρυφτούλι, που παίζει η διοίκηση και την άρνηση, ότι ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
Άμεσα λύση για την στέγαση του 15ου Δημοτικού Σχολείου
Η δημοτική σύμβουλος Ελθήνα Αγγελοπούλου δήλωσε: Στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, το 15ο Δημοτικό Σχολείο από το 2004 στεγάζεται σε κοντέινερς στο προαύλιο του Μαράσλειου. Κι ενώ τραβούσε σε χρόνο η ανέγερση νέου κτιρίου στον ίδιο χώρο τελικά σήμερα το σχολείο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να μεταστεγαστεί. Το Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν παραχωρεί την έκταση για την ανέγερση σχολείου, αλλά στις 29 Ιανουαρίου ενημερώνει, ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα χρησιμοποιεί όλους τους χώρους. Άρα το 150 Δημοτικό Σχολείο μπορεί να βρίσκεται εκεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. Είναι τόσο δεδομένες οι ημερομηνίες, που γίνεται κατανοητό από όλους μας, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον και θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σήμερα για τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει ο Δήμος. Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του πρώην εκκλησιαστικού γυμνασίου, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το σχολείο. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς την Αρχιεπισκοπή; Υπάρχουν απαντήσεις; Υπάρχει εναλλακτική λύση; Όλα αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα και λόγω των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων πρέπει να απαντηθούν.
Αίτημα για παραχώρηση αίθουσας πάρκου ΚΑΠΑΨ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων
Η δημοτική σύμβουλος Μάρω Δούκα ανέφερε: Το  Σεπτέμβριο 2014, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης των  αιθουσών του πάρκου ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας – Λάμψα – Λάκωνος). Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (Συνεδρίαση 26η πράξη 1785/18‐12‐2014), καθορίστηκαν οι χρήσεις των αιθουσών και ειδικότερα για το  «Κτίριο Ζ – Υπόγειο: Χρήση μέσω του ΟΠΑΝΔΑ για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις κατά προτεραιότητα Πολιτιστικών Συλλόγων της γειτονιάς». Στηρίζουμε το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και τις προτάσεις του ώστε  : α) Μια μεγάλη αίθουσα να αξιοποιηθεί από το σύλλογό (κατά χρήση φυσικά), ώστε να λειτουργούν τα πολιτιστικά τμήματά, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, και να πραγματοποιούνται οι πολλές εκδηλώσεις του Συλλόγου. β) Να αξιοποιηθεί μια μεγάλη αίθουσα ως Λέσχη Φιλίας. Αίτημα όλων των κατοίκων και φορέων της γειτονιάς είναι: «Να παραχωρηθεί το κτίριο Ζ – Υπόγειο κατά χρήση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων»
α) Γιατί η δημιουργία του Πάρκου ΚΑΠΑΨ των 10 στρεμ. και η διατήρηση-ανακαίνιση των αιθουσών είναι αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων των κατοίκων, στους οποίους αγώνες πρωτοστάτησε ο σύλλογός , από την ίδρυσή του το 1959
β) Γιατί με την παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου στο πάρκο, με τα πολλά πολιτιστικά τμήματα που διαθέτει ο σύλλογος (χορευτικά παραδοσιακά – μοντέρνα, θέατρο, χορωδία, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, φωτογραφία, κινηματογράφος κ.λπ.), και τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί (συσκέψεις, συζητήσεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές, ποιητικές βραδιές, θεατρικά δρώμενα, βραδιές παραμυθιού, καραγκιόζη, κουκλοθέατρου κ.λπ. κ.λπ.), το πάρκο θα αποτελέσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας (πρωί και απόγευμα) μια σημαντική εστία πολιτιστικής – ερασιτεχνικής δημιουργίας και αλληλεγγύης προς όφελος όλων των κατοίκων και των παιδιών, ενώ παράλληλα έτσι θα εξασφαλιστεί και μεγαλύτερη προστασία του πάρκου

Σχετικά με την παραλαβή των οχημάτων από την Πειραιώς Leasing και γενικότερα με τα προβλήματα συντήρησης των οχημάτων
Ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός τοποθετήθηκε για το θέμα αναφέροντας: Η σύμβαση με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ  LEASING προέβλεπε στα άρθρα 2β και 5.2 ότι τα οχήματα έπρεπε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση και κατάλληλα για την συμφωνημένη χρήση. Κατά συνέπεια η επιτροπή παραλαβής θα έπρεπε να είναι σε θέση ,έχοντας τα τεχνικά μέσα ,να πιστοποιήσει  την καλή κατάσταση των οχημάτων που παραλαμβάνει. Οι  πληροφορίες μας λένε ότι ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν τα μέσα ηλεκτρονικής διάγνωσης , ως αποτέλεσμα της πλημμελούς  παραλαβής, έχουμε σήμερα λίγο διάστημα μετά την παραλαβή πολλά αυτοκίνητα εκτός λειτουργίας  με βλάβες που θα μπορούσαν να είχαν διαγνωσθεί κατά την διαδικασία παραλαβής. Η πρόταση της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στο προηγούμενο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  που περιόριζε  κάπως τις αδυναμίες της διαδικασίας  αυτής   δηλ. να περνούν ΚΤΕΟ τα οχήματα προτού τα ελέγξει η επιτροπή, δεν έγινε κατανοητή από τον κ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ .
Α)  αληθεύει ότι από τις 4 νταλίκες  μεταφοράς  20 και 40 τόνων οι 2 είναι εκτός λειτουργίας  η μία με σοβαρή μηχανική  βλάβη  και η άλλη με σάπια την υπερκατασκευή  ;
Β) αληθεύει  ότι υπάρχουν 8 οχήματα εκτός λειτουργίας με βλάβες στο κιβώτιο ταχυτήτων και σε δίσκους  πλατώ το κόστος αποκατάστασης των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες  χιλιάδες  ευρώ;
Γ) αληθεύει ότι αρκετά από τα μεσαία σάρωθρα είναι  εκτός λειτουργίας ;
Δ) αληθεύει ότι παρουσιάζεται υψηλή συχνότητα  ήσσονος  σημασίας  βλαβών στα υπόλοιπα οχήματα που παραλαμβάνουμε ,δείγμα μη σωστής συντήρησης κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της μισθώτριας .
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  γνώριζε  πότε έληγαν οι συμβάσεις LEASING.Στάθηκε όμως ανίκανη, ή δεν θέλησε, να προετοιμάσει ένα αξιόπιστο σύστημα παραλαβής  του εξοπλισμού που   πλήρωσαν οι δημότες 55 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό  και μόνο αποδεικνύει την  αδιαφορία της να προστατεύσει τη δημοτική  περιουσία και πιστεύουμε ότι δεν είναι ανεξάρτητο από  την πρόθεση της να παραχωρήσει τις υπηρεσίες συντήρησης των οχημάτων σε ιδιώτες απαξιώνοντας  τους εργαζόμενους  και τις αντίστοιχες  δομές του ΔΗΜΟΥ.
ΤΕΛΟΣ καλούμε έστω και τώρα να στελεχώσουν με εργαζόμενους και να εξοπλίσουν με τα κατάλληλα εργαλεία  τα συνεργεία του ΔΗΜΟΥ  και να εξετάσουν με σοβαρότητα  τη δυνατότητα συστηματικής λειτουργίας του συνεργείου ΣΤΗ ΦΥΛΗ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ  Ή ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ  ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΞΙΑΣ ΤΟΣΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.