Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6/2/15

Η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ελθήνα Αγγελοπούλου



Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών ξεκινάει  την 1η  Σεπτεμβρίου. Φέτος οι παιδικοί σταθμοί, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε προσωπικό (παιδαγωγοί, βοηθητικό προσωπικό, καθαρίστριες κτλ.) όσο και σε προμήθειες (τρόφιμα, είδη καθαριότητας, φάρμακα).  Τα κενά που υπήρχαν στο προσωπικό καλύφθηκαν με εντεκάμηνες και δίμηνες συμβάσεις. Η υποβολή των αιτήσεων για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (εντεκάμηνες) έγινε από 01/09/2014 έως 10/09/2014, δηλαδή σε χρόνο που οι παιδικοί σταθμοί είχαν ήδη ξεκινήσει να φιλοξενούν τα παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν το υπάρχον προσωπικό να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω του ότι  οι παιδικοί σταθμοί υποδέχονται αρκετά παιδιά που πάνε πρώτη φόρα σε αυτούς.

Όσον αφορά τις δίμηνες συμβάσεις, έχουν καθαρά αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς δεν είναι δυνατόν κάθε δυο μήνες τα παιδάκια να βλέπουν άλλη παιδαγωγό ή άλλο βοηθητικό προσωπικό. Επιπροσθέτως, αυτό δημιουργεί δυσκολίες και στην επαγγελματική επάρκεια του ίδιου του προσωπικού, όπου οι εργαζόμενοι, μέχρι να προσαρμοστούν επαρκώς στα καθήκοντα τους, τελειώνει η σύμβαση τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Ακόμα σοβαρότερα είναι τα προβλήματα στη σίτιση των παιδιών. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών «το περιεχόμενο της καθημερινής διατροφής των παιδιών στον παιδικό σταθμό καθορίζεται εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και ακολουθεί τις σύγχρονες απόψεις για την υγιεινή διατροφή». Όμως, από την έναρξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών υπήρχαν αρκετές ελλείψεις στο διαιτολόγιο των παιδιών. Για παράδειγμα, σαλάτα και τυρί δεν υπήρχαν πότε, παρόλο που περιλαμβάνονταν στο αναρτημένο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Έχουν περάσει  πέντε μήνες από την έναρξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και το διαιτολόγιο των  παιδιών έχει συρρικνωθεί  ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχει κόκκινο κρέας, φρούτα, σαλάτα, τυρί. Επίσης, στα βρέφη, από αρχές Ιανουαρίου, δεν τους δίνεται φρουτόκρεμα με φρέσκα φρούτα, αλλά φρουτόκρεμα σε μορφή σκόνης. Επισημαίνουμε ότι διανύουμε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, όπου αρκετοί γονείς είναι άνεργοι και το βασικό μέσο σίτισης των παιδιών τους είναι αυτο που δίνεται από τους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα, πάλι, με τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, «οι παιδίατροι επιμελούνται για τις προδιαγραφές ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων, σε συνεργασία με τους τεχνολόγους τροφίμων, και συμμετέχουν στη σύνταξη του διαιτολογίου των φιλοξενούμενων παιδιών». Διερωτόμαστε αν ακολουθείται αυτή η διαδικασία. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το διαγωνισμό προμηθειών, όμως, επειδή στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται παιδιά, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά τις προμήθειες.

Τέλος, στις 2/02/2015 έληξαν οι δίμηνες συμβάσεις και αρκετοί παιδικοί σταθμοί, μένουν ακάλυπτοι από καθαρίστριες και βοηθητικό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή των χώρων που φιλοξενούν την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια διάφορων ειδών καθαριότητας, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.



Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Δήμου στην εργασία τους

Άλλοι 24 απολυμένοι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων προστίθενται σ’ αυτούς που δικαιώθηκαν πρωτόδικα και πρέπει να επανέλθουν στην εργασία τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρωτοδικείου.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει κάνει έφεση και έχει κερδίσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια σ’ αυτές τις αποφάσεις, να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα μέσα, ώστε να επαναπροσληφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.

Όχι μόνο άλλοι δήμοι έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και η νέα κυβέρνηση, πλέον, έχει εκφράσει τη βούλησή της για την αποκατάσταση των απολυμένων εργαζομένων των ΟΤΑ.

Επίσης, ζητάμε να καταργηθεί το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους 60 περίπου εργαζόμενους της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και να ενταχθούν στη διάδοχη Διεύθυνση Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου, η οποία έχει 265 κενές οργανικές θέσεις.




Η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Μάρω Δούκα έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση: 


Να εργαστούμε για μια Δημοτική Βιβλιοθήκη αντάξια της Αθήνας

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Το θέμα για το οποίο θα ήθελα να σας απασχολήσω σχετίζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Δομοκού στον Σταθμό Λαρίσης…

Εάν θα θέλαμε η «μοναδική» Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας να είναι αντάξια της πόλης-πρωτεύουσας, θα έπρεπε, πρωτίστως, στο πλαίσιο του δυνατού, να συμβάλουμε ώστε ο αφιλόξενος, ψυχρός, και συχνά «επικίνδυνος» περιβάλλων χώρος της να μεταπλαστεί σε χώρο φιλικό, ασφαλή και οικείο, ικανό να ελκύσει τη ματιά του περαστικού, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του…

Προς τούτο, αρχικά, προτείνουμε:

1. Στα σημεία των δρόμων της πόλης όπου υπάρχουν οι πινακίδες που οδηγούν προς τον Σταθμό Λαρίσης να τοποθετηθούν πινακίδες που να οδηγούν και προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

2. Να διαπλατυνθεί από την πλευρά του κτίσματος της Βιβλιοθήκης κατά μισό τουλάχιστον μέτρο το πεζοδρόμιο της Δομοκού επί της οποίας βρίσκεται η κεντρική είσοδος της Βιβλιοθήκης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, χωρίς τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου η πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη από την κύρια είσοδο είναι όχι μόνο προβληματική αλλά και επικίνδυνη, εφόσον ο επισκέπτης αναγκάζεται συχνά να βαδίζει επί της οδού που είναι διπλής κατευθύνσεως και με παρκαρισμένα  αυτοκίνητα…

3. Να φροντιστεί και να αξιοποιηθεί ανάλογα η παραμελημένη εσωτερική αυλή προς την οποία βλέπει η «πίσω πόρτα» της βιβλιοθήκης και η οποία, εξ ανάγκης, για τους λόγους που προανέφερα, χρησιμοποιείται σήμερα ως «κεντρική» είσοδος… (Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να φιλοξενήσει μια καφετέρια … που θα  έδινε ζωντάνια και ζεστασιά στον χώρο…)

4. Αποτελεσματικό θα ήταν, επίσης, εάν οι ισόγειοι χώροι του κτιρίου της Βιβλιοθήκης, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αποθήκες του Βρεφοκομείου, ελευθερωθούν και μεταπλαστούν σε προθαλάμους-εκθετήρια της Βιβλιοθήκης…»





Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Στάθης Δρογώσης έθεσε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

Για τις παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων

Για τρίτη φορά, ζητάμε επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση των παιδικών χαρών στην Αθήνα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει το ίδιο αίτημα γραπτώς, δύο φορές, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι τα γραπτά αιτήματα της αντιπολίτευσης πρέπει να παίρνουν απάντηση μέσα σε ένα μήνα. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, ζητάμε επίσημη ενημέρωση για το θέμα.


Για πιθανές καταστροφές στην πόλη λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Ζητάμε ενημέρωση για το κατά πόσο έχουν γίνει καταστροφές στην πόλη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των ημερών, όπως πτώση δέντρων από τους δυνατούς ανέμους, και αν έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Δήμου για την αντιμετώπιση τους.


Για την καθυστέρηση στην έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινωνικού Φαρμακείου Βύρωνα, ο Δήμος Αθηναίων καθυστερεί στην έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μήνες οι άποροι συμπολίτες μας. Ρωτάμε την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Στρατηγάκη να μας εξηγήσει το λόγο της καθυστέρησης έκδοσης βιβλιαρίων πρόνοιας στους άπορους δημότες, καθώς και τον λόγο για τον οποίο ο Δήμος Αθηναίων εκδίδει βιβλιάρια και για άλλους επτά δήμους, ενώ έχει ελάχιστο προσωπικό για τις δικές του ανάγκες.