Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24/4/14

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες σύντροφοι

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών του Μάη. Είναι μια σημαντική εκλογική μάχη και πρέπει τις ημέρες που μένουν να τη δώσουμε με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα πείσμα και αισιοδοξία. Με μεγαλύτερο άνοιγμα στο λαό, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Με εμπιστοσύνη στην πολιτική του κόμματος που όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά αποτελεί ελπίδα για το λαό.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης, συστράτευσης στήριξης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη του Πειραιά, στους εργαζόμενους στο λιμάνι, στα ναυπηγεία, στα καράβια, σε άλλες επιχειρήσεις, στους χιλιάδες ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.
Τους καλούμε να μην δώσουν σημασία στο προεκλογικό σκηνικό που στήνεται κάθε φορά για να τους αποπροσανατολίσει από τις αιτίες της δραματικής κατάστασης που βιώνουν, και παράλληλα να τους δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες για το μέλλον ώστε να υποταχθούν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα.
Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ΕΕ που έφεραν σε αυτή την κατάσταση το λαό, υποστηρίζει πως υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης σε όφελός του. Ένας δρόμος που θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, την πρωτοφανή παραγωγικότητα της εργασίας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών και όχι για τα αμύθητα κέρδη των μονοπωλίων.
Όρος και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι αυτό που περιγράφει το προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ .
«Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων με Ισχυρό ΚΚΕ παντού». Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει και με την ψήφο του να πετύχει ο λαός. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις με ισχυρό ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση ώστε να σπάσουν τα δεσμά ΕΕ- μονοπωλίων που τον κρατούν αιχμάλωτο στα σημερινά αδιέξοδα. Να απελευθερώσει, με την λαϊκή εξουσία και οικονομία, έξω από την ΕΕ, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η κοινωνία για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να ενεργοποιήσει τη λαϊκή δυναμική, να δώσει όραμα και ελπίδα στο λαό και τη νεολαία που σήμερα σκύβει συνεχώς το κεφάλι ζώντας με απελπισία, απαισιοδοξία και αβεβαιότητα για το αύριο.
Λίγο ως πολύ φίλες και φίλοι, σύντροφοι, συντρόφισσες τα υπόλοιπα κόμματα παρά τις επιμέρους διαφορές τους προσπαθούν να παρουσιάσουν στο λαό σαν αιτία της δραματικής κατάστασης την διαχειριστική αδυναμία των κυβερνήσεων. Πόσα δεν έχουμε ακούσει και πόσα ακούμε κάθε μέρα από τους διάφορους ψευτοκαυγάδες.
Για την κρίση και τις ολέθριες για το λαό συνέπειες ακούσαμε άπειρες εξηγήσεις. Από «το μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου, τον «κρατισμό και το στρεβλό μοντέλο» από την ΝΔ, τον «καζινοκαπιταλισμό και τις φούσκες» του ΣΥΡΙΖΑ, τα λαμόγια και τους κλέφτες από άλλους.
Πόσα δεν ακούσαμε για το μνημόνιο και το ξεπέρασμα της κρίσης. «Σωτηρία για την Ελλάδα» από το Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, «ΟΧΙ» του Σαμαρά και της ΝΔ που έγινε ναι, «Παγκόσμιο πειραματόζωο», «κακή διαπραγμάτευση» από το ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα.
Δύο πράγματα όμως δεν ακούσαμε ποτέ ούτε ακούμε από την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κλπ.
Για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για κρίση του συστήματος που προέρχεται από τη χρεοκοπία και το σάπισμα του. Ένα σύστημα εκμεταλλευτικό, της εξουσίας των λίγων πάνω στους πολλούς.
Γι’ αυτό τσιμουδιά.
Ακούσαμε πολλά για την ΕΕ πως καλή ήταν, αλλά χάλασε στην πορεία, πως έδειξε ανικανότητα και αδυναμία, πως είναι η Μέρκελ υπεύθυνη.
Δεν ακούγεται από κανέναν, παρά μόνο από το ΚΚΕ, πως η ΕΕ ήταν και είναι η Ένωση του κεφαλαίου εχθρός των λαών.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου κρύβουν τις πραγματικές αιτίες γιατί ακριβώς έχουν την ίδια στρατηγική, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στήνουν καυγά για το ποιος θα είναι ο καλλίτερος διαχειριστής. Μια στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της αστικής τάξης και των μονοπωλίων. Σε αυτά τα πλαίσια φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός πάλι θα είναι ο μεγάλος χαμένος και γι’ αυτό δεν πρέπει να παγιδευτεί στην αντιπαράθεση του νέου διπολισμού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί σύγχρονη έκδοση του παλαιού δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η πραγματικότητα έδειξε ότι ήταν κάλπικη, ότι είχαν την ίδια στρατηγική και γι’ αυτό άλλωστε συγκυβερνούν σήμερα
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες με διθυράμβους και πανηγυρισμούς προσπαθεί κυριολεκτικά να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα στο λαό. Θριαμβολογίες για το πρωτογενές πλεόνασμα, για την επιστροφή στις αγορές, για την επιστροφή στην κανονικότητα όπως λέει, για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, για το άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.
Πίσω όμως από όλες τις λέξεις και τους όρους κρύβονται τα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.
Πρωτογενές πλεόνασμα ματωμένο κυριολεκτικά.
Η έξοδος στις αγορές είναι τα νέα δάνεια που πληρώνει ο λαός και θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ανάκαμψη, κανονικότητα, αναδιάρθρωση συνοδεύονται από τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ. Η ανάκαμψη που επαγγέλλονται χτίζεται πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων.
Θέτουμε λοιπόν το πραγματικό ερώτημα:
Ανάκαμψη της οικονομίας για ποιόν;
Τι έχει να περιμένει ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο νέος, η γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων;
Θα αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο;
Θα βρουν άραγε δουλειά ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι; Κανείς δεν το πιστεύει.
Ένα ξεροκόμματο πιθανά σε ορισμένους, με τα προγράμματα ανεργίας και μισθούς πείνας, συνθήκες σκλαβιάς για όσους βρουν δουλειά.
Θα αυξηθούν μήπως οι μισθοί και οι συντάξεις; Το αντίθετο. Με τις συνθήκες που υπάρχουν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια, με την τρομοκρατία της απόλυσης που θα απελευθερωθεί, με την κινδυνολογία ότι κινδυνεύει η ανάκαμψη, θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Με την επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ρημαγμένου από τη ληστεία του εργατικού μόχθου ασφαλιστικού συστήματος, θα πετσοκόβονται οι συντάξεις πείνας.
Με την ανάκαμψη, την αναθέρμανση της οικονομίας την αλλαγή της ψυχολογίας του καταναλωτή, άνοδο της τουριστικής ανάπτυξης όπως λένε θα αλλάξει ριζικά η μοίρα του αυτοαπασχολούμενου;
Πως αλήθεια θα εξοφλήσουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ οι 370.000 ΕΒΕ;
Πως θα εξοφλήσουν την Εφορία, τις ΔΕΚΟ το 35% των ΕΒΕ που χρωστάει;
Με την ανάκαμψη θα καταργηθούν μήπως η συμμετοχή στη δαπάνη για τα φάρμακα, τα χαράτσια που επιβλήθηκαν?
Θα ανοίξουν τα 5 νοσοκομεία στην Αττική και τα νοσοκομεία θεραπευτήρια του ΙΚΑ που έκλεισαν; Θα ξαναλειτουργήσουν οι 774 κλινικές και τμήματα και τα 10000 κρεβάτια που θα κλείσουν συνολικά σε όλη την Ελλάδα;
Μήπως θα υπάρξει αύξηση των δαπανών για την παιδεία συνολικά, για να παρέχεται δωρεάν, ώστε να ανακουφισθεί η λαϊκή οικογένεια και να μην εγκαταλείπουν τα παιδιά τα σχολεία και να σέρνονται σε διάφορα ιδιωτικά και άλλες σχολές η στη δουλειά με μεροκάματα πείνας;
Τίποτε από όλα αυτά δεν θα συμβεί.
Με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας αυτοί που θα κερδίσουν είναι αυτοί που συσσώρευσαν αμύθητα κέρδη και πριν. Τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Αυτοί θα εισπράξουν άφθονο χρήμα, κρατικό και ευρωενωσιακό, που προέρχεται από το αίμα κυριολεκτικά του λαού. Αυτοί θα κερδοσκοπήσουν από τη δημόσια περιουσία που πωλείται και από κοινωνικούς τομείς που συρρικνώνονται. Αυτοί θα μεγαλώσουν τα κέρδη τους από την φθηνή εργατική δύναμη.
Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση και η ΕΕ και γι’ αυτό ο εργαζόμενος, ο λαός μας να εμπιστευθεί και να ακούσει το ΚΚΕ που λέει πάντα την αλήθεια.
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ που εξαπατά το λαό, καλλιεργεί αυταπάτες πως μέσα στην ΕΕ και με στήριξη της υγιεινούς επιχειρηματικότητας - έτσι ονομάζει κομψά τα μονοπώλια - μπορεί και τα κέρδη του κεφαλαίου να αυξήσει και οι εργαζόμενοι να ζουν καλά. Σκέτη κοροϊδία. Η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη που υπόσχεται είναι μια απάτη και δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να παρασύρονται από τις κορώνες και τις βαριές εκφράσεις. Πίσω από αυτές κρύβεται ο συμβιβασμός και η ενσωμάτωση. Υπάρχει μεγάλη πείρα τα τελευταία δύο χρόνια από τις συνεχείς κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ. Ας σκεφθούν την πορεία του όσοι πίστεψαν η παρασύρθηκαν από μεγάλα λόγια .
Δύο χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας μάζευε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στον καπιταλισμό και στην ΕΕ, στο Τέξας, στο Λονδίνο, σε «ευαγή ιδρύματα» των μονοπωλίων, στο Αμερικανικό Επιμελητήριο, στον ΣΕΒ και το Δασκαλόπουλο, υποσχόμενος ότι όχι μόνο δεν θα τους πειράξει, αλλά αντίθετα θα τους αυξήσει τα κέρδη. Μόλις χθες στα Χανιά επεσήμανε ότι δεν είναι οπαδοί του κρατισμού, ούτε εχθροί των επενδυτών, των τραπεζών και τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρά μόνο πολέμιοι της «διαπλοκής και της διαφθοράς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως πάντα έτσι και τώρα εξαπατά το λαό για τον χαρακτήρα της ΕΕ. Είναι συνυπεύθυνος με τα άλλα κόμματα για τη στήριξη της όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει τους ύμνους του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ, και τώρα που αποκαλύπτεται το αποκρουστικό για τους λαούς πρόσωπο της, καλλιεργεί πάλι νέες αυταπάτες πως μπορεί να αλλάξει. Κατηγορεί την Μέρκελ για να κρύψει πως πίσω από την ΕΕ βρίσκονται τα συμφέροντα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κεφαλαίου. Πρόβαλε το μνημόνιο και την Τρόικα κρύβοντας το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο που υπάρχει και το μνημόνιο των μνημονίων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που το κόμμα του ψήφισε. Σημαδεύει την Τρόικα και αθωώνει την ΕΕ που είναι τα δύο τρίτα της Τρόικας και που συμφώνησε με το μνημόνιο.
Δεν πρέπει να προσδοκά διαφορετική πολιτική ο εργαζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τελευταία γεγονότα με τις υποψηφιότητες από τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και άλλα προηγούμενα με υποψηφίους σε άλλες περιφέρειες (Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία) αποδεικνύουν τον καιροσκοπισμό του, και πρέπει να προβληματίζουν τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους.
Γι’ αυτό ακόμα και αν έχουν αντιρρήσεις η επιμέρους διαφωνίες να στηρίξουν το ΚΚΕ που αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια είπε την αλήθεια σε δύσκολους καιρούς στάθηκε με συνέπεια, και αγωνίζεται για τα λαϊκά συμφέροντα.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες , σύντροφοι
Την εκλογική μάχη του Μάη την δίνουμε ενιαία γιατί ενιαία είναι η πολιτική που υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και εφαρμόζεται κατά γράμμα, από την Ευρωβουλή μέχρι την Περιφερειακή και τοπική διοίκηση, από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο.
Κρίσιμη είναι η μάχη στην Αττική.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην προεκλογική περίοδο για τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική, γίνεται προσπάθεια ώστε να περιορισθεί η αντιπαράθεση γύρω από τα πρόσωπα των υποψηφίων, για το ποιος είναι καλλίτερος διαχειριστής, νοικοκύρης, οραματιστής. Συσκοτίζουν έτσι τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, δηλαδή το ρόλο της Περιφέρειας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ.
Θέλουν επίσης να κρύψουν ότι όλοι τους συμφωνούν στο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην Περιφέρεια και τους Δήμους και τους μετέτρεψε σε μακρύ χέρι του κράτους για να υπηρετήσουν και σε αυτόν τον τομέα τα συμφέροντα του κεφαλαίου με την γραμμή της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων. Θέλουν να κρύψουν πως αυτό είναι το πλαίσιο της ΕΕ που μετέτρεψε την Περιφερειακή και τοπική διοίκηση σε σερβιτόρο των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων επιδεινώνοντας δραματικά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου προώθησαν την αντιλαϊκή πολιτική, στάθηκαν απέναντι στο λαό.
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κατάργηση ΕΟΠΥΥ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, απολύσεις, διαθεσιμότητες, σφαγιασμός μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων λες και δεν αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα της περιφέρειας της Αττικής. Καμία αντίδραση, καμία ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων. Απεναντίας προωθούσε προγράμματα και σχεδιασμούς που υπονόμευαν τα λαϊκά δικαιώματα.
Πιστοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εξωραΐζουν, εκτελούν ευλαβικά τις κατευθύνσεις της και διαφημίζουν τα προγράμματα της. Αποκρύπτουν τις επιπτώσεις της πολιτικής της, στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.
Αυτή την πολιτική την εφάρμοσε με συνέπεια σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Τα παραδείγματα είναι πολλά:
  • Ιδιωτικοποίησε υπηρεσίες της Περιφέρειας. Καθαριότητα κτιρίων, νησίδων, αποψιλώσεις κλπ.
  • Προώθησε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Προσλήψεις με δίμηνα, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είτε μέσω των αμαρτωλών ΜΚΟ, είτε μέσω ΟΑΕΔ, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και 490 ευρώ μισθό.
  • Συνέβαλε στο σπάσιμο του ωραρίου των καταστημάτων εγκρίνοντας την παράταση ωραρίου για να οργανωθούν π.χ. «Λευκές Νύχτες» σε Ίλιον και Αθήνα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Ψήφισε και εφαρμόζεται η κατάργηση της Κυριακής αργίας για όλες τις Κυριακές στην Ανατολική και μέρος της Δυτικής Αττικής.
  • Ανέχθηκε την κατάργηση υπηρεσιών όπως τα δημόσια ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αυτής.
  • Χρηματοδοτεί δράσεις του μεγάλου κεφαλαίου όπως γήπεδα μεγαλοεπιχειρηματιών, κέντρα επιχειρηματικότητας, παραδίδει σε αυτό τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής προωθώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια για τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική και για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη Φυλή και συνολικά η περιοχή του Θριασίου θα παραμείνει ο βασικός χώρος υποδοχής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με βαριές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την τσέπη του λαού.
Η Περιφέρεια πρωταγωνιστεί ως συμπράττων φορέας σε συνεργασία με Δήμους, Επιμελητήρια, Ιδρύματα κλπ. στη δημιουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, (Κοιν.Σ.Επ.) όπως στη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας π.χ. την «Κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων», συμβάλλοντας έτσι στο να ξηλώνονται και τα ελάχιστα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας που υπάρχουν.
Προωθεί προγραμματικές συμβάσεις, δήθεν πολιτιστικής ανάπτυξης και καινοτομίας για να χρηματοδοτήσει το κεφάλαιο, όπως γίνεται με την αξιοποίηση των τριών ξενοδοχείων στην Ομόνοια (ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, Μέγας Αλέξανδρος, ΟΛΥΜΠΙΑΣ) και το κτίριο του ΕΒΕΑ.
Ανακαινίζει, αποπερατώνει, εξοπλίζει διάφορα Ιδρύματα που ανήκουν στην εκκλησία επιτρέποντας μάλιστα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφει, ακόμα και την εκμετάλλευση από ιδιώτες αυτών των κοινωνικών μονάδων όπως του Κέντρου Φροντίδας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στο Βύρωνα ή της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης
Προωθεί πάσης φύσης Ευρωενωσιακά Προγράμματα απασχόλησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων, όπως το Progress 2013 στο Δήμο Αχαρνών ή το τσάιλντ-μάιντερ (child-minder) δηλαδή η φύλαξη παιδιών, λες και όλοι οι άνεργοι θα γίνουν επιχειρηματίες και έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία.
Εγκρίνει μελέτες για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που ολοκληρώνει την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής.
Το παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου, πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μέχρι την περιοχή Αστέρα Βουλιαγμένης, με συμβολή της περιφέρειας θα γίνει βορά επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση αντίθετα πρότειναν μέτρα για την ανακούφιση του λαού.
Από αυτές τις προτάσεις άλλες απορρίφθηκαν και άλλες αγνοήθηκαν από την πλειοψηφία. Παραδείγματα:
-Η πρόταση μας για ενίσχυση των ανέργων του Περάματος, αν και ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
-Αδιαφόρησε για την λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων, της μεταφοράς μαθητών, κ.α.
-Ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων που δεν καλύπτει παρά το 6% του συνόλου τους.
-Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική, των ΚΕΛ, για χρόνια καρκινοβατεί.
-Τα αντιπλημμυρικά που σχεδιάζονται και εκτελούνται με ρυθμό χελώνας και πολλές φορές ο αποσπασματικός σχεδιασμός αντί να λύνει δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα με αποτέλεσμα να καταστρέφονται συχνά περιουσίες (τελευταίο συμβάν καταστροφών Γενάρης – Φλεβάρης 2013)
Η αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση που είναι ανύπαρκτη με τα γνωστά κάθε τόσο αποτελέσματα.
Καταθέσαμε προτάσεις διεκδίκησης για μείωση των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, κατάργηση των διοδίων, των φόρων στα καύσιμα, την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων όπως το πάρκο Τρίτση. Καταψηφίστηκαν σχεδόν καθολικά από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου.
Η παράταξη της ΝΔ στήριξε την κυβερνητική πολιτική και συμπορεύτηκε με τη διοίκηση της περιφέρειας στα σημαντικότερα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες της ΝΔ θέτουν ευθέως θέμα στήριξης του σημερινού Περιφερειάρχη, πράγμα που αποδεικνύει την ταύτισή τους στην κατεύθυνση της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Περιφέρεια.
Οι παρατάξεις της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Άρμα Πολιτών) κινούμενες αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. διεκδικούσαν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν στήριξαν τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Συμφώνησαν με τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, διαφώνησαν με τις προτάσεις μας για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν συζητούσαμε το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, καταψήφισαν την πρόταση μας για κατάργηση των διοδίων προτείνοντας να μην αυξηθούν ή να μην υπάρχουν διόδια εντός Αττικής.
Η κοινή όμως στρατηγική των συνδυασμών των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου αποκαλύπτεται και στις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και τα προγράμματα που διατυπώνουν.
Ο κ. Σγουρός με την παράταξη «Αττική- Γ-Σγουρός-μόνο με έργο» δεν κρύβει, το αντίθετο υπερηφανεύεται ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ενισχυμένος μάλιστα με την συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ, συγκυβέρνηση δηλαδή και στην Περιφέρεια. Προβάλει την καλή διαχείριση και υποστηρίζει ταυτόχρονα με τη θεωρία έργων την πολιτική της κυβέρνησης και ΕΕ που φέρει όμως συντρίμμια για τα λαϊκά στρώματα και κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος με το όνομα «Στροφή 180ο Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» θέλει να εμφανισθεί καλύτερος διαχειριστής του Γ. Σγουρού στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ίδια βέβαια κατεύθυνση που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ενίσχυση δηλαδή της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας Αττικής, τουριστική αναβάθμιση της «ανάδειξη παραλιακών μετώπων και ορεινών όγκων» με όπλο την επιστράτευση του θεσμού των ΣΔΙΤ. Τα πάντα στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων με καταδίκη της λαϊκής οικογένειας.
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δούρου με όνομα συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» με τις διάφορες μεγαλόστομες διακηρύξεις π.χ. Αλλάζουμε την Αττική – αλλάζουμε την Ελλάδα, με την μέχρι τώρα παρουσίαση των θέσεων δεν διαφέρει σε όσα επαγγέλλονται και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Διαφορές στη διαχείριση έχουν.
Για ποια αλλαγή μιλάει π.χ. μέσω ΕΣΠΑ το οποίο υποστηρίζουν μετά μανίας, όταν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί κυρίως επιχειρηματίες και προβλέπει ότι ακόμη και σε μικρά τοπικά έργα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον 50% ιδιωτών;
Άλλωστε για ένα από τα βασικά εργαλεία προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων τις ΣΔΙΤ όχι μόνο δεν διαφωνεί αλλά αποτελεί και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του. Που διαφωνεί δηλαδή με τους άλλους στα στρατηγικά θέματα?
Την συμφωνία προσπαθούν να την καλύψουν με ομιχλώδης διακηρύξεις περί συμμετοχής πολιτών, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κοινωνικής οικονομίας.(νέοι επιχειρηματίες)
Οι υπόλοιποι συνδυασμοί στην ίδια λογική κινούνται ανεξάρτητα αν ονομάζονται ως μνημονιακοί ή όχι. Στις ίδιες ράγες του Ευρωενωσιακού τραίνου που συντρίβει τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ που εκφράζονται και από το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν κρύβουν τα λόγια τους, δεν παίζουν προεκλογικά παιχνίδια.
Λέμε ευθέως στο λαό ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η επίλυση όλων των προβλημάτων σε όφελος του λαού, τα εκρηκτικά προβλήματα της Αττικής απαιτούν την ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και του συστήματος ,και ένα δρόμο ανάπτυξης που θα κινείται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα όμως διατυπώνουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων που θα εμποδίζει τα χειρότερα θα μπορεί να αποσπάσει κάποιες βελτιώσεις.
-Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (Περιφερειών και Δήμων).
- Όχι στη συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.
-Όχι στις απολύσεις. Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- ΠΔΕ και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνομιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
- Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα
Να αγωνιζόμαστε για την προστασία των ανέργων, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.
Να παλέψουμε ενάντια στις κατασχέσεις της κατοικίας των ανέργων και των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, για μέτρα ανακούφισης από το βρόγχο των δανείων και των τόκων.
Να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης και απαλλαγής των ανέργων και των καταχρεωμένων νοικοκυριών από τη φοροληστεία και τα χαράτσια.
Να πρωταγωνιστήσουμε στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό για όλους. Για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς και χωρίς τροφεία.
Να διεκδικούμε έργα και υποδομές για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά, πυροπροστασία, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της Αττικής.
Να παλέψουμε για την κατάργηση των διοδίων. Για αποκλειστικά δημόσιες, ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες που θα καλύπτουν το σύνολο των συγκοινωνιακών αναγκών της Αττικής με μέτρα δωρεάν μετακίνησης ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑΜΕΑ.
Να μπούμε μπροστά στην πάλη ενάντια στην παράδοση των παραλιών, των δασών και του νερού στα μονοπώλια. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, του σιδηρόδρομου, της ενέργειας και κάθε άλλης δημόσιας επιχείρησης.
Φίλες και φίλοι συντρόφισσες σύντροφοι
Καλούμε τους εργαζόμενους σε αυτές τις εκλογές να κρίνουν αντικειμενικά και με οδηγό την πείρα τους και όχι τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις αυταπάτες, που χρησιμοποιούν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Υπάρχει τεράστια πείρα πολλών χρόνων, αλλά και των τελευταίων τεσσάρων της οικονομικής κρίσης.
Να σταθούν μπροστά στην κάλπη με οδηγό αυτή την πείρα και με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Με ενισχυμένο το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, με αποδυνάμωση των δυνάμεων του Ευρωμονόδρομου που ευθύνονται για τα βάσανα του λαού, θα είναι πιο δυνατός ο λαός και η πάλη του. Για να αποκρούσει νέα μέτρα, να διεκδικήσει βελτιώσεις, να περάσει στην αντεπίθεση για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές και ανατροπές.





ΑΘΗΝΑ 24/4/2014 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ