Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2/11/10

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.



Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες,

Φίλες και Φίλοι

Η Ήπειρος σήμερα καλωσορίζει τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Καλωσορίζει το Γιώργο Παπανδρέου που γνωρίζει καλά αυτό τον τόπο και έχει τμήμα της καταγωγής του από αυτόν.

Βλέπω απέναντί μου ανθρώπους που άνοιξαν το δρόμο της δημοκρατικής παράταξης στην Ήπειρο, που σημάδεψαν την ιστορική μας διαδρομή.

Είμαστε όλοι εδώ. Αποφασισμένοι να κάνουμε και τα επόμενα βήματα αλλαγής και ανατροπής .

Τα βήματα δημιουργίας της νέας Ελλάδας.

Τα βήματα δημιουργίας της Ηπείρου της αισιοδοξίας και της δημιουργίας.



Φίλες και Φίλοι

Σήμερα στέκομαι εδώ ανάμεσά σας και νιώθω ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση κι ευθύνη.

Με πλημμυρίζουν αναμνήσεις μιας μακράς πορείας αφιερωμένης στον τόπο και τις ιδέες μας.

Σήμερα, αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Όχι μόνο επειδή με τιμήσατε και με τιμάτε σταθερά με την εμπιστοσύνη σας.

Κυρίως για όσα ζήσαμε μαζί.

Περάσαμε μαζί χαρές και λύπες, συμπορευτήκαμε, με κάποιους συγκρουστήκαμε, κάποιους πίκρανα, πολλές φορές πικράθηκα αλλά κάθε φορά, το ξέρετε καλά, στήθηκα όρθιος στην ίδια πλευρά του λόφου. Δεν αλλαξοπίστησα, δεν φυγομάχησα. Δεν ύψωσα σημαίες ευκαιρίας.

Είμαι κομμάτι από τη ζωή σας και είστε κομμάτι από τη δική μου.

Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω.

Μου θυμίζετε και σας θυμίζω.

Και λάθη έκανα και αδυναμίες είχα.

Όμως, είμαι περήφανος για όσα μοιραστήκαμε αυτά τα χρόνια, για όσα καταφέραμε.

Γι' αυτό μπορώ σήμερα να σας κοιτάζω στα μάτια και να σας μιλήσω για όσα έρχονται για το αύριο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με εμπιστεύτηκε, μου ανέθεσε την ευθύνη να μπω μπροστάρης στην κοινή προσπάθεια να χτίσουμε την Ήπειρο του αύριο.

Αποδέχτηκα την ευθύνη με χαρά.

Είμαι αποφασισμένος να αφοσιωθώ στον τόπο μας, στο νέο θεσμό, στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται με τον "Καλλικράτη".

Σήμερα, ο στόχος που έχουμε μπροστά μας δεν είναι προσωπικός.

Είναι συλλογικός και αφορά το μέλλον του τόπου μας. Το μέλλον της Ηπείρου.

Ομολογώ πως βιώνω την πιο συναρπαστική και συνάμα και δύσκολη επιλογή της ζωής μου.

Την επιλογή να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια και να μπορέσουμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά.

Την επιλογή να "ξεσηκώσουμε" κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσα στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της περιοχής μας.

Την επιλογή να χτίσουμε ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον.

Να κάνουμε τον τόπο μας, την Ήπειρο, για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, τόπο που αξίζει να ζεις.

Σε 5 μέρες όλοι μας θα κληθούμε με την ψήφο μας να απαντήσουμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

Θέλουμε ή απορρίπτουμε το νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους που καθιστά τις Περιφέρειες αιρετές αυτοδιοικήσεις;

Θα μπούμε στη μάχη της επιτυχίας του νέου θεσμού που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή στη μιζέρια της γκρίνιας, της αμφισβήτησης των νέων δομών και του εάν ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε την κατάλληλη στιγμή;

Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή μία Περιφέρεια πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;

Θέλουμε μία Περιφέρεια συντονιστή ενός ενιαίου αναπτυξιακού προγραμματισμού της Ηπείρου ή ένα μηχανισμό στείρας διαχείρισης που κινείτε από τη λογική του "βλέποντας και κάνοντας";

Θέλουμε μία Περιφέρεια που θα κυριαρχεί ο δυναμισμός, η συλλογικότητα, η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, η διαφάνεια και η λογοδοσία ή μία Περιφέρεια μονοπρόσωπη, συγκεντρωτική, σκόπιμα γραφειοκρατική και μηχανισμό εξυπηρέτησης "επενδύσεων" κολλητών;

Θέλουμε μία Περιφερειακή Διοίκηση που θα έχει σα στόχο να κάνουμε την κρίση που μας δημιούργησαν οι δυνάμεις της συντήρησης, ευκαιρία και αφορμή δημιουργίας ενός προτύπου ολοκληρωμένης ανάπτυξης ή μια Περιφέρεια που θα διοικείται με γνώμονα τις προσωπικές επιδιώξεις και την συντήρηση της υποβάθμισης για να επιβιώνει η μετριότητα;

Θέλουμε αλήθεια να αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους όπως τη γνωρίζαμε ή όχι;

Πιστεύω πως για εμάς τους Ηπειρώτες, για εμάς τους προοδευτικούς πολίτες, οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι αυτονόητες και δεδομένες.

Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας η επιτυχία στα δύσκολα.

Το Ηπειρώτικο DNA γράφει, διαχρονικά, συγκεκριμένες λέξεις:

Προσφορά στην Πατρίδα

Δημιουργικότητα

Πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων.



Ηπειρώτισσες , Ηπειρώτες,

Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα πάντοτε μπορούμε και δημιουργούμε.

Ποτέ δε μας χαρίστηκε τίποτε και για το λόγο αυτό διαμορφώσαμε μέσα από την ιστορική μας διαδρομή μία ιδιαίτερη συνείδηση και κουλτούρα που γέννησε σημαντικά στοιχεία της ιδιαίτερης παράδοσής μας, πλούσιο πολιτισμό, οικονομική δραστηριότητα, κοινωνική συνοχή και συνεργατική λειτουργία.

Την Κυριακή ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις Ευθύνες μας για να διαδραματίσουμε ρόλο και ισχυρό λόγο στην εξέλιξη της Ηπείρου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Να χτίσουμε σταθερά θεμέλια για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών, με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.

Απέναντί μας και στην Ήπειρο, είναι οι συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας και της οπισθοδρόμησης.

Οι δυνάμεις που τα τελευταία 6 χρόνια δε σήκωσαν το ανάστημά τους σε καμία απόφαση αναστολής προγραμματισμένων έργων στην περιοχή όπως οι προσβάσεις στην Εγνατία Οδό και οι επενδύσεις σε νέες υποδομές συγκοινωνιακές και ενεργειακές.

Οι δυνάμεις που επιδιώκουν να διαιωνίσουν το πελατειακό και ρουσφετολογικό καθεστώς της Νομαρχίας και στην Περιφέρεια.

Οι δυνάμεις που βάζουν τον αυτοδιοικητικό μανδύα για να κρύψουν το χρίσμα από το "μάγο" Σαμαρά που πήραν μέσα στο κτίριο της Νομαρχίας.

Οι δυνάμεις που κατέλυσαν κάθε έννοια διαφάνειας και νομιμότητας και ταυτόχρονα εμφανίζονται και ως διωκόμενοι.

Οι δυνάμεις που έδωσαν μάχη για να φύγει από τον έλεγχο των παραγωγών η ΔΩΔΩΝΗ και τώρα χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα".

Οι δυνάμεις που δεν θέλουν αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων αλλά κρύβονται πίσω από ρητορείες και τεχνάσματα.

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες, οι προοδευτικοί πολίτες του τόπου μας απαντούν με την ψήφο τους την Κυριακή.

Στο νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο, έχουμε τα εφόδια να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, την όποια αναπτυξιακή υστέρηση σε πλεονέκτημα και να επιχειρήσουμε να γράψουμε μία νέα δυναμική σελίδα στην ιστορία μας.

Να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών. Να οραματιστούμε την Ήπειρο του μέλλοντός μας.

Έχουμε παρουσιάσει στους πολίτες το πρόγραμμα μας. Ένα πρόγραμμα αυστηρό, λιτό και συγκεκριμένο. Με στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα..

Ένα πρόγραμμα, βγαλμένο μέσα από την εμπειρία, τη γνώση, την αλήθεια μιας ολόκληρης διαδρομής. Απευθύνομαι σήμερα σε κάθε Ηπειρώτισσα, σε κάθε Ηπειρώτη ξεχωριστά.

Σας καλώ να οραματιστούμε μαζί αυτό που με τον αγώνα μας επιδιώκουμε.

Να γίνει η Ήπειρος Τόπος να Ζεις.

Καρδιά της προσπάθειας μας, πραγματικό μέτρο που καθοδηγεί τη σκέψη μας, κάθε μας πράξη, είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα της ζωής του. Και το καθοριστικό της κριτήριο η ολόπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου.

Θέλουμε οι Ηπειρώτες να βιώνουν τα εχέγγυα μιας καλής ζωής. Να διαθέτουν δίχτυ προστασίας και ασφάλειας σε κάθε τους βήμα.

Θέλουμε τα παιδιά μας που φεύγουν για να σπουδάσουν, να μάθουν, να ζήσουν αλλού, να επιστρέφουν πίσω και να μπορεί η Ήπειρός μας να σηκώσει το όνειρο τους.

Θέλουμε οι Ηπειρώτες που είναι διάσπαρτοι παντού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, όχι μόνο να νοσταλγούν αλλά να βρίσκουν εδώ την Ιθάκη του επαναπατρισμού τους.

Θέλουμε και αυτούς που δεν γεννήθηκαν εδώ, που δεν κατάγονται από εδώ, να νοιώθουν τον τόπο μας ξεχωριστή πατρίδα τους.

Γι' αυτό πρέπει στην Ελλάδα των Περιφερειών, η Ήπειρος να σηκωθεί ψηλότερα. Να αναβαθμίσει τη θέση και το ρόλο της. Να μπει στην πρωτοπορία των μεγάλων αλλαγών.

Γι' αυτό πρέπει να συγκεντρώσουμε, να εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε και να κατευθύνουμε σε αυτό το στόχο όλες τις παραγωγικές, πνευματικές, πολιτισμικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Να διαμορφώσουμε μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ισόρροπης βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Ισόρροπης ανάμεσα στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Περιφέρειας, στους Δήμους και τους οικισμούς, στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Βιώσιμης γιατί ανανεώνει τους πόρους, φυσικούς, πλουτοπαραγωγικούς και ανθρώπινους με σεβασμό στο περιβάλλον, στο τοπίο, στην ομορφιά που πλουσιοπάροχα μας αγκαλιάζει και νοιάζεται τις επόμενες γενιές των Ηπειρωτών, την αειφόρα και διαρκή ανάπτυξη του τόπου μας.

Δίκαιης γιατί φροντίζει να κατανέμει ισόρροπα τον παραγόμενο πλούτο, διασφαλίζοντας αξιοπρεπή ζωή και στον κτηνοτρόφο που ζει στα αετόμορφα βουνά μας και στον πολίτη των αστικών μας κέντρων.

Και στο σημείο αυτό , επιτρέψτε μου κ. Πρωθυπουργέ να σας υπενθυμίσω μία από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε μαζί θέσει για την Ήπειρο.

Η ΔΩΔΩΝΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία και κτήμα των παραγωγών της περιοχής. Έτσι γεννήθηκε, έτσι δημιούργησε και έτσι θα προχωρήσει στο δρόμο της περεταίρω ανάπτυξης.

Φίλες και Φίλοι,

Επιδίωξή μας μια Ήπειρος πολυκεντρική, ακμάζουσα και ευημερούσα.

Μας ρωτάνε: Ποια είναι επιτέλους αυτή η ανάπτυξη που όλοι ορκίζονται στο όνομα της; Απαντώ χωρίς περιστροφές.

Από το έδαφος, τη θάλασσα, τα βουνά και τους κάμπους, τις λίμνες και τα ποτάμια θα πάρουμε πλούτο που θα διασφαλίσει την αυτάρκεια και την επάρκεια της διατροφής.

Από τη γνώση, την επιστήμη, την καινοτομία, την πρωτοβουλία του πολυμήχανου ηπειρώτη θα δώσουμε ταυτότητα και προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Θα διαμορφώσουμε το Ηπειρώτικο καλάθι προϊόντων που θα γίνει η σημαίας μας στην Ευρώπη και τον Κόσμο.

Από την ιστορία και τις πηγές του τόπου μας θα δώσουμε υπόσταση στον ξεχωριστό πολιτισμό, στη γλώσσα, στην τέχνη, στο πνεύμα μιας παμπάλαιης περιοχής.

Από τις υποδομές στην Υγεία, την επιστήμη και το έμπειρο ανθρώπινο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό , θα δημιουργήσομε την Ήπειρο ως πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Και εδώ κ. Πρωθυπουργέ επιτρέψτε μου να σας πω, πως η Υγεία στην Ήπειρο δε θέλει Καλλικράτη. Θέλει συντονισμό και καθορισμό στόχων και επιδιώξεων. Θέλει αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των υποδομών μας.

Από το ανυπέρβλητο περιβάλλον, το οικοσύστημα, το φυσικό πλούτο που απλώνεται από τις άκρες μέχρι τα κορφοβούνια, θα δώσουμε δύναμη σ' ένα τρόπο ζωής γεμάτο και πλούσιο σε χρήσιμες αξίες.

Όποιες υποδομές απαιτούνται για να υπηρετήσουν τους μεγάλους μας στόχους δρομολογούνται με γρήγορους ρυθμούς και εδώ κ. Πρωθυπουργέ ο ρόλος σας πρέπει να είναι άμεσος, παρεμβατικός και καταλυτικός.

Η Ήπειρος είναι πύλη εισόδου και εξόδου, μεταφορικό και επικοινωνιακό κέντρο, κόμβος με θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές δομές που αναβαθμίζουν τη ζωή μας.

Κάθε γεωγραφικό της διαμέρισμα, Νομός, Δήμος, χωριό, θα αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα και στόχους.

Η Δωδώνη, η Ζίτσα, το Ζαγόρι, η Πίνδος, ο Αμβρακικός, το Σούλι, η Νικόπολη, τα Τζουμέρκα, η Μουργκάνα, η Λίμνη, δεν είναι μόνο μύθος και ιστορία. Δεν είναι μόνο τοπωνύμια. Είναι παραγωγή, σύγχρονος πλούτος, πηγές ευημερίας. Είναι συνεταιρισμός, γίνεται εμπορικός δρόμος και επώνυμο προϊόν, αναδεικνύεται τουριστικός πόλος, μετατρέπεται σε παραγωγική δύναμη. Εκεί συναντώνται η ιστορία, ο πολιτισμός, η διατροφή, η παραγωγή, ο ολοκληρωτικός αναπτυξιακός ιστός. Εκεί η Ήπειρος γίνεται τόπος άξιος να ζεις.

Τώρα θα καταλάβατε τι σημαίνει το σύνθημα μας "Ποιότητα και Ταυτότητα παντού". Είναι ο δρόμος για την Ευημερία της Ηπείρου, την καλημέρα της Ηπειρώτισσας και του Ηπειρώτη.

Κάθε μέρα που περνά, όσοι πιστεύουμε σε αυτή την πατρίδα γινόμαστε και πιο πολλοί. Είμαστε πλειοψηφία.

Από την επόμενη μέρα της Νίκης, θα γίνουμε ποτάμι δημιουργίας. Το αξίζουμε. Το αξίζει η πατρίδα μας και η ζωή μας.



Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Τις μέρες που πέρασαν ανταμώσαμε σε καφενεία και πλατείες, σε εργοστάσια και γραφεία, σε χωράφια και πεζοδρόμια.

Παντού, σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.

Άκουσα τις αγωνίες και τους καημούς σας, τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας.

Μιλήσαμε παντού, ανοιχτά και για όλα.

Ανέλαβα "καθαρές δεσμεύσεις". Σας είπα "καθαρές κουβέντες".

Σήμερα λοιπόν σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι, εγώ και οι συνεργάτες μου, να αναλάβουμε τις νέες μεγάλες ευθύνες.

Ο στόχος δεν αφορά το "προσωρινό μέλλον" το δικό μου ή κάποιου άλλου.

Αφορά το μέλλον της Ηπείρου.

Σας καλώ τις μέρες που έρχονται, ως την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, όλοι σαν μια γροθιά, με δυναμισμό να προστατεύσουμε το έργο μας, να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας, να διαδώσουμε τις προτάσεις μας.

Καλώ για άλλη μία φορά κάθε Ηπειρώτισσα και κάθε Ηπειρώτη σε ένα δημιουργικό "ξεσηκωμό".

Σε ένα "ξεσηκωμό" Νίκης και Ελπίδας.

Μπορούμε και αξίζουμε το καλύτερο.

Εμπρός να πάμε παντού.

Όλοι μαζί στη μάχη της Κυριακής

Όλοι μαζί στη μάχη για την Ήπειρο.