Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10/4/19

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ξεκάθαρη απάντηση για τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής ζητά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης




Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΔΝΑ Γ. Γρίβα, με κοινοποίηση και προς στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, με την οποία ζητά ενημέρωση σχετικά με τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ενεργού κυττάρου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα στην επιστολή ο κ. Πατούλης ζητά σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
· Ποια είναι την υπολειπόμενη χωρητικότητα (σε κυβικά μέτρα) και την διάρκεια ζωής, του ενεργού κυττάρου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής
· Αν έχει η Περιφέρεια Αττικής, αλλά και ο ΕΣΔΝΑ, προγραμματίσει μελλοντικές επεκτάσεις στο χώρο της Φυλής;
· Ποιο είναι το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μπορέσει η Διοίκηση της Περιφέρειας το 2020, όταν το νέο κύτταρο δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
· Αν γνωρίζετε να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;
O Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει πως με δεδομένο ότι η κατασκευή νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου χώρου διάθεσης, ολοκληρώθηκε το 2018 και πλησιάζει ο χρόνος (αρχές Μαρτίου του 2020), που σύμφωνα με τις προβλέψεις των μελετών του έργου, λήγει ο χρόνος ζωής του, δημιουργούνται έντονες ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορεί η Αττική από την επόμενη χρονιά, να διαχειρίζεται το ζήτημα των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο.
Παράλληλα υπογραμμίζει πως παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της κας Δούρου ότι δεν υφίσταται πρόβλημα όσον αφορά την ικανότητα του ΧΥΤΑ Φυλής να δέχεται τα απορρίμματα της Αττικής, κάνοντας λόγο για “κινδυνολογίες”, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει όχι η κατασκευή, αλλά ακόμη και η ωρίμανση των μελετών για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, προκειμένου να υλοποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ που πρόσφατα ψηφίσθηκε.
Επιπρόσθετα σημειώνεται στην επιστολή πως δεν έχει αναληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των στερεών αστικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα άνω του 90% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής (περίπου 1,9 εκ. τόνοι) να κατευθύνονται για ταφή στη Φυλή.
Με βάση όλα τα παραπάνω και υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΔΝΑ να δώσει άμεσα, τεκμηριωμένες απαντήσεις στα θέματα που του θέτει.
Επισυνάπτεται η επιστολή