Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10/8/17

Ο πιο πρωτότυπος διαγωνισμός στην Κοσμηρά Ιωαννίνων!

Ο πιο πρωτότυπος διαγωνισμός στην Κοσμηρά Ιωαννίνων!


Οι Ηπειρώτισσες φημίζονται για τις υπερβολικά γευστικές πίτες που φτιάχνουν, που είναι ξακουστές και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με αφορμή τη γιαννιώτικη γευστική παράδοση της πίτας, η φιλοπρόοδη κίνηση Κοσμηράς από το 2001 διοργανώνει με επιτυχία κάθε Αύγουστο τον «Διαγωνισμό ηπειρώτικης πίτας», όπου νοικοκυρές από την Κοσμηρά, αλλά και τα χωριά φτιάχνουν τις καλύτερες πίτες τους και συναγωνίζονται για το ποια έκανε την πιο ωραία πίτα! Το θετικό είναι ότι οι πίτες μοιράζονται στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αποκτούν ιδία άποψη! Αν, λοιπόν, ο δρόμος σε βγάλει στην Ήπειρο στις 19 Αυγούστου πήγαινε να δοκιμάσεις τη γνήσια ηπειρώτικη πίτα…

Λίγα λόγια για τη Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς
Φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια της, είναι από τους παλαιότερους πολιτιστικούς συλλόγους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με συνεχή δράση από το 1977. Στο διάστημα της δράσης του συνέβαλε αποτελεσματικά σε όλη την γκάμα των  πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής (θέατρο, μουσικές παραστάσεις, λαογραφία, άθληση, αναβίωση εθίμων, εκδρομές, παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.). Κεντρική της εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, είναι ο Διαγωνισμός ηπειρώτικης πίτας, που φτάνει φέτος στη 16η διοργάνωση και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Αυγούστου στην Κοσμηρά.
Η ιστορία του διαγωνισμού
Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2001 και από τότε γίνεται κάθε Αύγουστο με μεγάλη επιτυχία. Από πού ξεκίνησε η πίτα…
Από αλεύρι και νερό σε μια ζεστή πλάκα, έχει τη μορφή της πίτσας και της πίτας σε όλες τις μορφές της σήμερα. Άνθησε στην περιοχή της Μεσογείου. Το λάδι τη νοστίμεψε, τα μυρωδικά και τα χόρτα άφθονα, ώστε να πειραματίζονται ανάλογα οι νοικοκυρές. Αργότερα προστέθηκε το γάλα, τα τυριά, το κρέας. Στην Ήπειρο τόπος φτωχός, το έδεσμα μεγαλούργησε. Με φτωχά υλικά (αλεύρι, νερό, γάλα, χόρτα και λίγο λάδι) που το σπίτι μπορούσε να τα έχει πάντα άναβαν τη γάστρα από το πρωί, όλη μέρα στο χωράφι και στα πρόβατα και το βράδυ  γύρω-γύρω όλη η οικογένεια αντάμωνε και πάλι.
Σίγουρα πίτες έχετε γευτεί όλοι σας. Όμως τις πίτες που θα δοκιμάσετε στην Κοσμηρά δεν θα τις βρείτε αλλού!


Νοικοκυρές από την Κοσμηρά και τα γύρω χωριά του Δήμου φτιάχνουν την πίτα τους και τη φέρνουν να διαγωνιστεί μαζί με τις άλλες πίτες, με κριτήρια τη γεύση και την παράδοση. Στη συνέχεια, όλες οι πίτες μοιράζονται στους επισκέπτες. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής, η διάσωση παραδοσιακών συνταγών και η ευαισθητοποίηση των νεότερων στη σπιτική γεύση, μακριά από τα τυποποιημένα τρόφιμα.
Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Φτιάξτε την πίτα της αρεσκείας σας και φέρτε τη να μοιραστούμε τη γεύση της». Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό κέντρο του Δ. Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της δημιουργικής άμιλλας με πλούσια δώρα για τους νικητές, χάπενινγκ και σε γιορταστικό κλίμα γλεντιού με παραδοσιακούς χορούς και δημοτικό-λαϊκό τραγούδι μέχρι πρωίας.