Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

8/7/16

Μια μαγική βραδιά στα Αρχαία Στάγειρα


Μια μαγική βραδιά στα Αρχαία Στάγειρα



Μια μαγική βραδιά έζησαν το περασμένο Σάββατο, 2 Ιουλίου, οι εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, που παραβρέθηκαν στα Αρχαία Στάγειρα και παρακολούθησαν την εορταστική έναρξη των εκδηλώσεων για το Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.
Μία πραγματικά εξαιρετική εκδήλωση από τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και τον Δήμο Βόλβης, με πλούσια καλλιτεχνική παρουσία και εικαστικές παρεμβάσεις, εμπνευσμένες από το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του μεγάλου φιλοσόφου, που γινόταν ακόμη πιο συναισθηματική  και συγκινητική από το γεγονός ότι έλαβε χώρα στην αγορά της γενέτειράς του, αλλά και του τόπου ο οποίος, όπως αποδείχτηκε επιστημονικά, αποτέλεσε και τη τελευταία κατοικία του. Οι παρευρισκόμενοι – οργανωτές, ομιλητές, θεατές και επισκέπτες – είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μια σπάνια εμπειρία, μια μυσταγωγία, τόσο λόγω των εισηγήσεων των διακεκριμένων ομιλητών, που έφεραν σε επαφή το κοινό με το έργο του Αριστοτέλη, αλλά και να παρακολουθήσουν τη μουσική, θεατρική και εικαστική αναπαράστασή τους μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ακολούθησε και ήταν εμπνευσμένο από τη διδασκαλία του Σταγειρίτη φιλοσόφου. Άλλωστε, ο χώρος της αγοράς των Αρχαίων Σταγείρων  με την εξαιρετική διαμόρφωση που έχει λάβει από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη που ηγήθηκε της ανασκαφής για πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί τον πλέον φιλόξενο αρχαιολογικό χώρο, ικανό να δεχθεί εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής σε συνδυασμό με την απόλυτη προστασία του χώρου.   
Η εκδήλωση, που έφερε τον τίτλο «Ξανά οι Έλληνες» αποτέλεσε παράλληλα την εναρκτήρια εκδήλωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου με τίτλο «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 15 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
            Στην εκδήλωση - έναρξη του Παγκοσμίου Έτους Αριστοτέλη, o Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, ως οικοδεσπότης, υποδέχτηκε και καλωσόρισε τους καλεσμένους, και τους εκπροσώπους της πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, στην πατρίδα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, υλοποιώντας την πρόταση-ιδέα του καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη (υφυπουργού Παιδείας και τέως πρύτανη Ε.Κ.Π.Α), η μεγάλη αυτή γιορτή για τον Αριστοτέλη να ξεκινήσει από την γενέτειρα του.
Οι τρεις πρόεδροι των εταιρειών:
Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος - Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία
Κωνσταντίνος Βουδούρης - Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας
Κλείτος Ιωαννίδης - Φιλοσοφική Εταιρεία Κύπρου
στους οποίους είχε ανατεθεί από την F.I.S.P (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie), η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου, «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», κήρυξαν την έναρξη του Συνεδρίου.
Ακολούθησε εικαστική-θεατρική-μουσική παρέμβαση  όλων των τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ με κοσμήτορα τον καθηγητή Ξενή Σαχίνη (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – πρόεδρος: Γεώργιος Διβάρης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών-πρόεδρος: Ευανθία Νίκα – Σαμψών, Τμήμα Θεάτρου-πρόεδρος: Βίκτωρ Αρδίτης και Τμήμα Κινηματογράφου-πρόεδρος: Παύλος Πανταζής) σε σύμπραξη με σχήματα του Δήμου Αριστοτέλη. Από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σπουδαστές τοποθέτησαν έργα τους, δημιουργώντας μια ανοιχτή εικαστική παρέμβαση μετακινούμενων έργων και ανθρώπων. Από το τμήμα Μουσικών Σπουδών  της Σ.Κ.Τ του Α.Π.Θ, ο καθηγητής Γιάννης Καϊμάκης και η ομάδα του τμήματος «Μουσικό Πολύτροπο» παρουσίασαν τα «Εαρινά- ‘Έθιμα και δρώμενα της Άνοιξης». Ο καθηγητής υποκριτικής του Τμήματος Θεάτρου Δημήτρης Ναζίρης παρουσίασε τον λόγο αυτής της συνεύρεσης. Φοιτητές του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών, κινηματογράφησαν τις δράσεις με το δικό τους εικαστικό βλέμμα .
Από τον Δήμο Αριστοτέλη συμμετείχαν η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ο Κλειγένης» και η χορωδία της μουσικής σχολής Δήμου Βόλβης, που παρουσίασαν το μουσικό έργο «Αποσπάσματα από το ορατόριο-Λειτουργικό για μια πατρίδα» του συνθέτη Ελευθερίου Καλκάνη σε ποίηση του Ιάσονα Λειδινού, σε διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη. Η  θεατρική ομάδα« «Τα Γκαργάνια» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ο Κλειγένης» και το θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων επανέφεραν την πορεία της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου και παρέθεσαν αντιστικτικά μέρη του έργου του.
   Η σκηνοθεσία της εκδήλωσης ήταν του Δημήτρη Καλαϊτζή. Τον συντονισμό των συμβαλλόμενων καλλιτεχνών έκανε η Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια της ΣΚΤ του ΑΠΘ.
Υπογραμμίζεται ότι την έναρξη των  εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου με τίτλο «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 15 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, θα σηματοδοτήσει μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, όπου θα παρουσιαστεί το έργο για συμφωνική ορχήστρα «Αριστοτέλη χαίρειν» του συνθέτη Ελευθέριου Κακλάνη. Το έργο θα εκτελέσει η ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, σε διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.