Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12/6/12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ


Η Αττική Οικολογική Απάντηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την πρόσφατη απόφαση (αριθ. 1970/2012) της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία ακύρωσε τις αντισυνταγματικές διατάξεις σχετικού Π.Δ. το οποίο παραβίαζε ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος και τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις που προστατεύουν το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί.

Η απόφαση αυτή, αφενός επιβεβαιώνει την ανάγκη προστασίας του συγκεκριμένου πάρκου, αφετέρου διαμορφώνει νομολογία για την προστασία των ελεύθερων χώρων και αποτελεί πιλότο για την αντιμετώπιση των χρήσεων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Δεδομένου ότι το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε για το θέμα εν ολομέλεια με το αντίστοιχο βάρος της σύνθεσης αυτής και δε χωρεί κανένα άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της, καλούμε την Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ να εφαρμόσουν άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση.
Η Αττική Οικολογική Απάντηση είναι απόλυτα ευαισθητοποιημένη σε θέματα πολιτισμού κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα τόσο με πρωτοβουλίες που λαμβάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όσο και με την παρουσία της στις αντίστοιχες επιτροπές της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι και η πρωτοβουλία που έλαβε για τη διαμόρφωση από την ελάσσονα αντιπολίτευση ενός «Μανιφέστου για τον Πολιτισμό στην Αττική». Σε καμία περίπτωση επομένως δεν αμφισβητεί την πολιτιστική δραστηριότητα του Μπάντμιντον αλλά δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη πολιτιστική ανάγκη. Με αυτό το δεδομένο, η εφαρμογή της νομιμότητας για την προστασία ενός πάρκου με βαριά επιχειρηματική δραστηριότητα- έστω και πολιτιστική- εκτός των άλλων αποτελεί και παράδειγμα εφαρμογής την έννομης τάξης χωρίς αυτή να παραβιάζεται από βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιλογές, κοινωνικές-πολιτιστικές προφάσεις και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής που δημιουργεί είτε η Πολιτεία είτε ιδιώτες.
Ο περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και επικεφαλής της Αττικής Οικολογικής Απάντησης, δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό των κοινωνικών οικολογικών κινημάτων της περιοχής στο ΣτΕ, κ. Κώστας Διάκος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως νομολογιακή προστασία των ελεύθερων χώρων στην Αττική, πιλότο για τις προς εκδίκαση άλλες υποθέσεις χρήσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Αττική και επιβολή της περιβαλλοντικής νομιμότητας αρνούμενης να επηρεαστεί από τετελεσμένα γεγονότα. Χρόνια τώρα το οικολογικό κίνημα στην Αττική αγωνίζεται για την προστασία των ελεύθερων χώρων που το Δημόσιο παρέχει στην ιδιωτική πρωτοβουλία με στόχο την εμπορευματοποίηση τους έστω και με την επένδυση κοινωνικού μανδύα. Η νίκη των Οικολογικών κινημάτων της Αττικής είναι μεγάλη και ανήκει σε αυτά που διαμόρφωσαν το μοχλό κοινωνικής πίεσης προς τη δίκαιη κατεύθυνση. Εγώ χαίρομαι για τη συμμετοχή μου σε αυτή κι έχω να πω ότι συνεχίζουμε. Ο αγώνας δεν τελείωσε.»