Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10/2/12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α. ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

8/2/2012


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη της Δημοτικής Κοινότητας Σεληνίων η εκδήλωση που οργάνωσε η Αττική Οικολογική Απάντηση στη Σαλαμίνα με θέμα «Αργοσαρωνικός και προστασία του περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της εκστρατείας «μια οικολογική απάντηση για τον Αργοσαρωνικό».


Ο συντονιστής της συζήτησης, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Δημαράς έθεσε τους στόχους της εκστρατείας επισημαίνοντας την έλλειψη κρατικής φροντίδας για τα προβλήματα στα νησιά και την έλλειψη προβολής του φυσικού κάλλους και του ιστορικού-πολιτιστικού τους χαρακτήρα. Ο κ. Δημαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη αυθαίρετη δόμηση που επικρατεί στο νησί τονίζοντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση καθώς και την εξαφάνιση της όποιας γεωργικής παραγωγής.
Μίλησε για την θέση των οικολόγων που προβάλλεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο για βιωσιμότητα περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σε κάθε απόφαση που αφορά τον προσανατολισμό των οικονομικών πόρων και τις δράσεις . Πρώτη προτεραιότητα μας είναι να έχουν ζωή οι επόμενες γενιές των ανθρώπων και η προστασία του πλανήτη γενικότερα. Πρέπει να τεθούν κανόνες και να υπάρχει μια στρατηγική επιβίωσης σε κάθε ενέργεια και απόφαση. Η θέση της Αττικής Οικολογικής Απάντησης είναι να καθορισθούν ζώνες όπου θα επιτρέπεται η δόμηση και να γίνει απαγόρευση γενικά της οικοδόμησης εκτός σχεδίου.
Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού ομίλου Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ κ. Μάρκος Ακύλας, μίλησε ουσιαστικά για τα προβλήματα του νησιού. Επεσήμανε την έλλειψη στοιχειώδους οργανωμένης ανακύκλωσης στη διαχείριση απορριμμάτων, τον κίνδυνο πυρκαγιών σε δάση του νησιού από αδιαφορία κι έλλειψη υποδομής πυροφύλαξης με επακόλουθο, εκτός των άλλων, την ανεξέλεγκτη και μαζική παράνομη υλοτομία που εξυπηρετεί ανάγκες ξυλείας και εκτός του νησιού, Αναφέρθηκε στην επικίνδυνη για το δάσος απόφαση του Περιφ.Συμβουλίου (με καταψήφιση της Αττικής Οικολογικής Απάντησης) για διαπλάτυνση του δρόμου που περνάει σε ένα σπάνιο πευκοδάσος που σώζεται στην Σαλαμίνα.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας κ. Νίκος Κόγιας μίλησε για τα προβλήματα του νησιού σε θεσμικό επίπεδο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού να λάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση τους, είτε λόγω ανεπάρκειας του νομοθετικού πλαισίου είτε λόγω παρεμβολών της κεντρικής διοίκησης προς εξυπηρέτηση συμφερόντων διαφορετικών της τοπικής κοινωνίας.
Ο υπεύθυνος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης για τα νησιά του Αργοσαρωνικού κ. Μιχάλης Βώκος παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης και επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ήπιου οικοτουρισμού, την ανάπτυξη μιας τοπικής οικονομίας στηριγμένης στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως π.χ. μια αλιεία που όμως πρέπει να σέβεται τη βιοποικιλότητα της θάλασσας εκφράζοντας επιπλέον το σοβαρότατο προβληματισμό για τον τρόπο που γίνεται η συγκοινωνία στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Διάκος κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις: ανέπτυξε τις θέσεις της ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α. σχετικά με τις καινούριες ρυθμίσεις που αφορούν στις υδατοκαλλιέργειες επισημαίνοντας την αντίθεση της παράταξης στην πρόσφατη Κ.Υ.Α. (31722/4-11-2011). Επιπλέον, ο κ. Διάκος επεσήμανε ότι με παρέμβαση της ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α., η ανακυκλώσιμη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της Ψυτάλλειας θ’ αποδώσουν τη δυνατότητα ύδρευσης με μη πόσιμο νερό στο νησί και τόνισε την κοινή προσπάθεια του περιφερειακού συμβουλίου με το Δήμο Σαλαμίνας και τον περιβαλλοντικό σύλλογο της επέκτασης με πρόταση την αποκατάσταση του κεντρικού λατομείου του νησιού σε αναδασωτέα περιοχή, τη μη διαπλάτυνση κεντρικής οδοποιίας που οδηγεί σε περιοχές φυσικού κάλλους του νησιού διευκολύνοντας την αυθαίρετη δόμηση.
Κλείνοντας, η ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α. υποσχέθηκε στον περιβαλλοντικό όμιλο Σαλαμίνας ότι θα θέσει στην αρμόδια επιτροπή προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας της Περιφέρειας Αττικής στην οποία συμμετέχει, την ενίσχυση οικονομικά και με ανθρώπινο δυναμικό του εθελοντικού σώματος πυροσβεστών του ομίλου από την Περιφέρεια.
Μετά το τέλος της συζήτησης, η ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση σε όλα τα επίπεδα, έκοψε την πίτα της και στη συνέχεια χάρη στο Δήμο Σαλαμίνας που προσέφερε ένα λεωφορείο έκανε μία περιήγηση στο νησί ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γεύμα.