Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16/10/18

«Επείγει η αλλαγή μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα»

«Επείγει η αλλαγή μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα»

«Σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση, με αρνητικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο για το νησί, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του» χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ1.
Είπε ότι από την αρχή του χρόνου η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Υπενθύμισε ότι η Κέρκυρα και οι Παξοί είχαν οκτώ χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων το 2015, για τα οποία η Ελλάδα πλήρωσε τα αντίστοιχα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και σήμερα έχουν ήδη κλείσει οι επτά από αυτούς, ενώ η λύση δεν είναι η ταφή των απορριμμάτων ή η απόρριψή τους. Επιπλέον τόνισε ότι χρειάζεται συμφωνία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι για το νησί της Κέρκυρας υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον χώρο ταφής στο Τεμπλόνι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιπροσθέτως αποφασίσει τη δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή την επιστροφή της χρηματοδότησης ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για το έργο ΧΥΤ στη Λευκίμμη, που δεν λειτουργεί. «Έχουμε δηλαδή μία καταδικαστική απόφαση για έναν χώρο διάθεσης που είναι παράτυπος, στο Τεμπλόνι, αλλά και για έναν χώρο που κατασκευάστηκε και δεν λειτουργεί στη Λευκίμμη» σημείωσε ο αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι η δυσκολία αυτή εντείνεται και με τις σοβαρές αδυναμίες στη συλλογή και στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.
«Το 2015 ξεκίνησε μία μεγάλη αλλαγή με νέο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό και το ΥΠΕΝ σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν έκτοτε συνεχή επαφή τόσο με τον δήμο της Κέρκυρας όσο και με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ενεργειών» συνέχισε ο κ. Φάμελλος εξηγώντας ότι «το πρωτεύον είναι να υπάρξει μία διαδικασία συνεννόησης στην τοπική κοινωνία και να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση στην περιοχή, ώστε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων να λυθεί με ορθό τρόπο, με βάση την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και όχι με την αναζήτηση χώρων ταφής ή απόρριψης απορριμμάτων»
Είπε πως το υπουργείο έχει προτείνει στον δήμο και προχωρά ένας νέος διαγωνισμός για μία μεταβατική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, με διπλάσια δυναμικότητα σε σχέση με την υπάρχουσα, ενώ για τη Λευκίμμη «είναι σε εξέλιξη μία εργολαβία για τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα τα οποία έχουν δυστυχώς καταστραφεί από πυρκαγιά και δολιοφθορά, εργολαβία για την οδοποιία, εργολαβία για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤ μόνο για υπολείμματα, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει την αντικατάσταση των στηλών που υπέστησαν νέα δολιοφθορά για να γίνει ασφαλής ηλεκτροδότηση του έργου».
Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί δύο νέες μελέτες από τον Ιανουάριο 2018, ύψους 828.000 ευρώ, μία για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών που συντάσσεται και μία για έναν καινούργιο χώρο υγειονομικής ταφής στην Κέρκυρα, σε νέο σημείο, ώστε να μην υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού.