Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17/10/18

Ταχείες διαδικασίες για τα δημόσια έργα και Δικαστήριο για απαλλοτριώσεις, πρότεινε ο Κ. Αγοραστός

Ταχείες διαδικασίες για τα δημόσια έργα και Δικαστήριο για απαλλοτριώσεις, πρότεινε ο Κ. Αγοραστός σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών


«Οι μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα θέτουν σε κίνδυνο τα έργα και θα επηρεάσουν αρνητικά την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ»
«Ακόμη και σήμερα παρατηρούνται «γκρίζες ζώνες» και δυσχέρειες στην εφαρμογή του Νόμου 4412/2016 για τα δημόσια έργα»


Δικαστήριο για απαλλοτριώσεις και πιο γρήγορες διαδικασίες στα δημόσια έργα, πρότεινε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με θέμα: «Εμπειρία από την εφαρμογή του Ν. 4412/2016: Κρίσιμα Νομοθετικά Ζητήματα και Μεταρρυθμίσεις»
«Από την ώρα που θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για ένα έργο μέχρι την ώρα που θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση 12 μήνες, διάστημα που ξεπερνά κάθε λογική, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι χρειάζεται και η έγκριση και μάλιστα τρεις φορές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες επιβαρύνουν το σύστημα με αχρείαστη γραφειοκρατία», επισήμανε.
Όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας διερωτήθη: «γιατί δεν συστήνεται ένα Δικαστήριο αποκλειστικά για τις απαλλοτριώσεις, το οποίο θα γνωρίζει τις πραγματικές τιμές στην αγορά και δεν θα εκδίδει αποφάσεις με τιμές ακόμη και πέντε φορές μεγαλύτερες της πραγματικής αξίας;»
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται την περίοδο αυτή στα δημόσια έργα και μελέτες και προέβη στην εκτίμηση ότι «αυτό θέτει σε κίνδυνο τα έργα και θα επηρεάσει αρνητικά την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ».
Ταυτόχρονα, έκρινε επιβεβλημένο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργοληπτικές εταιρείες που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα, όπως είπε, «ενώ έργα παραμένουν σταματημένα, χρειάζεται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών για να κηρυχθεί έκπτωτη εργοληπτική εταιρεία».
Αναφερόμενος στο Νόμο 4412/2016, ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ότι «καθυστέρησε να εφαρμοστεί» με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, «να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά και η προστιθέμενη αξία των έργων στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ακόμη και σήμερα παρατηρούνται «γκρίζες ζώνες» και δυσχέρειες στην εφαρμογή του Νόμου», τόνισε για να επαναλάβει την πάγια θέση του ότι «ο χρόνος είναι χρήμα και θέσεις εργασίας».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός προέβη στην εκτίμηση ότι «τώρα είναι η χειρότερη στιγμή για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου» και ως Εισηγητής (Rapporteur) της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ τις προέτρεψε να προετοιμαστούν από τώρα για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους πόρους του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του InvestEU, που πρόκειται να ξεκινήσει το 2021 με προϋπολογιζόμενο ύψος κεφαλαίων 650 δις ευρώ.