Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27/7/18

Αλ. Τσίπρας: «Θα καταρτίσουμε εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών»

Αλ. Τσίπρας: «Θα καταρτίσουμε εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών»


"Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε έκτακτα "σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής μας θητείας".
Ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, ο Αλέξης Τσίπρας, ως κάτι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας, όπως σημείωσε, ανέλαβε ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία από τις πυρκαγιές.
Σε μια ομιλία σε έντονο προσωπικό τόνο μίλησε για ανάμεικτα συναισθήματα που τον διακατέχουν, μεταξύ των οποίων "αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε", "αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω", "αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω από όσες έφυγαν άδικα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με οδυνηρό τρόπο "κατανοούμε ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις", αναφερόμενος στο γεγονός ότι ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους, για να τονίσει ότι "αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε".
Απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα ακολουθήσει μια πολεμική που εκμεταλλεύεται την οδύνη και τη συντριβή και οδηγεί μόνο στη συσκότιση της αλήθειας εν ονόματι μιας μακάβριας κομματικής σκοπιμότητας. Είπε ότι "οι 'αποκεφαλισμοί', την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας" και τόνισε ότι "αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών".
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αυτοκριτική, όχι γενικά και αόριστα, αλλά "μια έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής", ανακοινώνοντας ότι "θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών", καλώντας σε συμμετοχή στην προσπάθεια τους πάντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσε επίσης την αναμόρφωση και αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Προανήγγειλε ότι "αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει", για να σημειώσει ότι "δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες και μεγάλα λόγια, να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία".
Επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και κάλεσε όλους τους υπουργούς να είναι σε εγρήγορση ώστε να μην επιτραπεί σε κανέναν, "σε όποιο σκοτεινό κέντρο κι αναφέρεται", να ανακόψει την πορεία της και τον εθνικό στόχο.