Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5/9/16

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη
για το νέο θεσμικό πλαίσιο αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων έργων στους Δήμους


Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη για το νέο θεσμικό πλαίσιο αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων έργων στους Δήμους
Γ. Πατούλης: «Επιβάλλεται η αναστολή εφαρμογής επιμέρους διατάξεων του νόμου για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των Δήμων. Απαραίτητες οι τροποποιήσεις για να ξεπαγώσουν σημαντικά έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Συνάντηση εργασίας για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων έργων και υπηρεσιών και ειδικότερα αυτών που αφορούν τους Δήμους είχαν αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χ.Σπίρτζη.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης και τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ επισήμαναν στον υπουργό ότι ο σχετικός νόμος κινείται σε αρκετά σημεία του σε θετική κατεύθυνση και συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, αρκετές διατάξεις του περιέχουν ασάφειες, κρίνονται αναποτελεσματικές και έχουν δυσνόητο περιεχόμενο κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τις απευθείας αναθέσεις των τεχνικών έργων, όσο και με τις αναθέσεις υπηρεσιών και προμηθειών, γεγονός που, όπως τόνισαν, έχει «παγώσει» πολλά έργα νευραλγικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες.
Επίσης επισήμαναν ότι υπάρχουν κενά στις διατάξεις που αναφέρονται στη συγκρότηση των γνωμοδοτικών οργάνων (επιτροπές ενστάσεων-παραλαβής) σε σχέση με την ειδική νομοθεσία που ισχύει για τα όργανα των Δήμων.
Ο κ. Πατούλης μετέφερε στον υπουργό την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ να υπάρξει αναστολή, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του νόμου για τους Δήμους, προκειμένου να μεσολαβήσει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξειδικευθεί το θεσμικό πλαίσιο αναθέσεως έργων και υπηρεσιών των Δήμων.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συναντηθεί άμεσα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να υπάρξει σχετική συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα και από την πλευρά της Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ζήτησε την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων, προκειμένου να διευκολύνονται ορισμένοι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι, οι οποίοι δεν διαθέτουν επαρκές τεχνικό προσωπικό και υποδομές.
Από την πλευρά του ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός σε αλλαγές επιμέρους διατάξεων, κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων που θα τεθούν από την ΚΕΔΕ.
Σε αυτή την κατεύθυνση κατά τη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και του υπουργείου, με αντικείμενο τη διατύπωση και επεξεργασία αιτημάτων των Δήμων με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.
Επιπρόσθετα αποφασίστηκε να διεξαχθούν δύο ενημερωτικού χαρακτήρα ημερίδες, προκειμένου να συζητηθούν και να απαντηθούν ενστάσεις και ερωτήματα που έχουν οι Δήμοι.
Προς το σκοπό αυτό θα αποσταλεί άμεσα από την ΚΕΔΕ επιστολή προς όλους τους Δήμους με το αίτημα να αποστείλουν στην ΚΕΔΕ κάθε φύσεως ερωτήματα που έχουν επί των διατάξεων του νόμου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο υπουργός πρότεινε στον κ. Πατούλη να μετάσχει η ΚΕΔΕ σε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο για τη σύσταση νέου φορέα για τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας.
Επίσης ζήτησε τη συνεργασία της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση υδατοδρομίων σε Δήμους.
Ο κ. Πατούλης ανταποκρίθηκε θετικά και στις δύο προτάσεις του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι η ΚΕΔΕ είναι θετική σε κάθε νέα πρωτοβουλία που αναβαθμίζει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη μετείχαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης, η δικηγόρος της ΚΕΔΕ Ν. Αλεξίου, ο οικονομολόγος-σύμβουλος της ΚΕΔΕ Γ. Γαλανός και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ε. Πάνου.