Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1/6/15

Του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.)




Του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης

Ελληνικών Νησιών

(Ε.Ο.Α.Ε.Ν.)





Για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος

ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου










Αρχαία Ολυμπία, 22 Μαΐου 2015





Μιχαήλ Λιβανού 52, 82100 Χίος, Τηλ.: 22710 41170, Fax.: 22710 44722

Michail Livanou 52, 82100 Chios, Greece, tel.: 0030 2271 0 41170, fax: 0030 2271 0 44722

e-mail: eoaen@chi.forthnet.gr



ΨΗΦΙΣΜΑ



Τα Επιμελητήρια των  Ελληνικών νησιών, μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ( Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), εκπροσωπούμενα από τους Προέδρους και μέλη των Διοικήσεων αυτών, που συμμετείχαν στην 37η  Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η οποία πραγματοποιήθηκε Αρχαία Ολυμπία, στις 22 Μαίου 2015.



Έχοντας υπ’ όψη:



Τις ανακοινώσεις Κυβερνητικών στελεχών αλλά και τα συνεχή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το μοναδικό ευνοϊκό μέτρο στήριξης της νησιωτικής οικονομίας, δηλαδή αυτό των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενδεχόμενα θα καταργηθεί, αφού έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών.



Εκφράζουν:

Την βαθιά ανησυχία τους αλλά και την κάθετη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί  θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην χειμαζόμενη από την κρίση επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά μας, θα επιφέρει  κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης  και θα μειώσει την  ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής παραγωγής και ιδιαίτερα του τουριστικού  προϊόντος..



Επισημαίνουν ότι:

1)     Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο ή  χαριστική ρύθμιση για τα νησιά, αλλά  χορηγήθηκε από την εφαρμογή του φόρου το 1987 ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, όπως το αυξημένο μεταφορικό κόστος, οι μειωμένες οικονομίες κλίμακας, κ.λ.π., καθώς επίσης και για συγκεκριμένους εθνικούς και κοινωνικούς λόγους που δεν έχουν εκλείψει.

2)     Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα έχει ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών, όπως αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για αρκετά νησιά, συρρίκνωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, περαιτέρω πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις και εντέλει νέα βαθιά ύφεση, προβλήματα επιβίωσης και φυγή κατοίκων από τις εστίες τους.

3)     Γνωρίζοντας ότι η κατάργηση της διαφοροποίησης ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί πεισματική απαίτηση των δανειστών εδώ και 5 χρόνια, χωρίς να γίνεται αποδεκτή από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και ότι σύμφωνα με μελέτες το μέτρο  θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν  να γίνει αποδεκτή αυτή η απαίτηση τώρα.

4)     Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ είναι η μόνη έμπρακτη μέριμνα και στήριξη της πολιτείας απέναντι στις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου,  όπως επιβάλλουν οι  διατάξεις  του   Συντάγματος   περί αναγνώρισης της «νησιωτικότητας», αλλά και οι διατάξεις του ν.    4150/2013 για την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας».



Ζητούν από:



ü  από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να απορρίψουν κάθε πρόταση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, και

ü  από τους νησιώτες Βουλευτές να μην ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο που βάζει ταφόπλακα στους τόπους καταγωγής ή εκλογής τους.



Ψηφίστηκε ομόφωνα





Το παρόν ψήφισμα απευθύνεται:



1.      Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

2.      Στον Υπουργό Οικονομικών

3.      Στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

4.      Στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

5.      Στην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών

6.      Στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού

7.      Στους Βουλευτές των νησιών

8.      Στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

9.      Στους Περιφερειάρχες νησιωτικών περιοχών

10. Στα Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ