Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2/11/11

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Πάτρα 2-11-2011
Ώρα ευθύνης για τους Δημάρχους

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση των Δημάρχων της Αχαΐας προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας επισημαίνει τα παρακάτω:



1. Έπειτα από τη ρητή αναφορά του ΥΠΕΚΑ για μερική χρηματοδότηση του έργου όπου το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, εκλείπουν οι λόγοι βιασύνης για την προώθηση πανάκριβων και αντιοικολογικών επιλογών που θα δεσμεύσουν την περιοχή μας για τα επόμενα 20 χρόνια



2. Είναι πλέον απαραίτητη η αλλαγή των τευχών δημοπράτησης του έργου με το άνοιγμα σε όλες τις μεθόδους χωρίς «φωτογραφικές» διατάξεις και αποκλεισμούς, ακόμα και με την αναπόφευκτη μικρή καθυστέρηση λόγω αλλαγής της ΜΠΕ



3. Κατά κοινή ομολογία η μέθοδος της κομποστοποίησης εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ πιο οικονομική, κρίνεται σαφώς πιο οικολογική και συμβατή με την ανακύκλωση. Το μειονέκτημα του μεγάλου υπολείμματος μπορεί να αντισταθμιστεί με την ενίσχυση των προγραμμάτων της διαλογής στην πηγή που μπορούν να μειώσουν έως και 40% με ρεαλιστικές εκτιμήσεις (μέσος ευρωπαϊκός όρος) την ποσότητα των εισερχομένων ποσοτήτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας, άρα και του τελικού υπολείμματος.

Με την ευκαιρία η ΟΙΚΙΠΑ επισημαίνει στη Δημοτική Αρχή ότι πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση των συστημάτων ανακύκλωσης που σήμερα κινούνται σε χαμηλά ποσοστά και στην εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για την οικιακή κομποστοποίηση και την ανακύκλωση τηγανόλαδου που επιβαρύνει δραστικά τον υδροφόρο ορίζοντα και το βιολογικό καθαρισμό.



Απαραίτητη είναι επίσης η άμεση επέκταση της ανακύκλωσης στις νέες περιοχές του Δήμου μας, σε συνδυασμό με μια οργανωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης, ώστε να μειώσουμε δραστικά την ποσότητα των απορριμμάτων που θα οδηγούνται στην όποια επεξεργασία.



ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ
Βύρωνος 20Α, 26222 ΠΑΤΡΑ

Τηλ – fax: 2610 321010

email: oikipa@otenet.gr

url: www.oikipa.gr

Πληροφορίες: Γιώργος Βασιλακόπουλος 6978-968019