Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26/5/11

* Απάντηση Υπ. Εσωτερικών σε Ροντούλη : *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

 :

«Χρέη Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας»
Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ και βουλευτή Λάρισας Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το ποια είναι τα χρέη των Καλλικρατικών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ποιο είναι το ύψος της επιχορήγησης που θα λάβει καθένας από αυτούς στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Στην απάντησή του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής:


«Η ανάγκη αξιολόγησης των δήμων, η οποία θα διαπιστώνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του νόμου, βάσει δεικτών, για την υπαγωγή τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστεί άμεσα με την υπό έκδοση απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακυβέρνησης, η οποία προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 262 του ν. 3852/2010.
Αναφορικά με τα χρέη των δήμων του Νομού Λάρισας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρούν οι ίδιοι οι δήμοι στη Βάση Δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο μας, έχουν ως εξής:

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι το Υπουργείο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των αποδόσεων των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έχει διασφαλίσει τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση των δήμων, καθώς και την επιχορήγηση αυτών προς κάλυψη υποχρεώσεών τους που προκύπτουν με τις μεταβιβασθείσες αρμοδιότητες του Ν. 3852/2010».

Σχολιάζοντας την ανωτέρω απάντηση ο κ. Ροντούλης δήλωσε τα εξής:
«Από την απάντηση φαίνεται ότι οι Δήμοι βιώνουν μία δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, γεγονός που απαιτεί την οικονομική τους στήριξη από την Κυβέρνηση. Όμως, στο ακανθώδες ζήτημα των ενισχύσεων – επιχορηγήσεων δίδεται μία ασαφής απάντηση με αοριστολογίες, καθόσον δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά που θα κατανεμηθούν ανά Δήμο. Επιπροσθέτως, μάλιστα, δεν αναφέρονται ούτε και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κατανεμηθούν οι όποιες επιχορηγήσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα ακολουθηθούν και πάλι πρακτικές του παρελθόντος μέσω των οποίων στέλνονταν χρήματα από τις Κυβερνήσεις στους αρεστούς - κομματικούς Δημάρχους, χωρίς να εφαρμόζονται τα αντικειμενικά κριτήρια κατανομής των πόρων σε Δήμους που έχουν πραγματικές ανάγκες και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Όπως δείχνουν τα πράγματα το σχέδιο Καλλικράτης μάλλον θα αφαιρέσει παρά θα προσθέσει πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας με γνώμονα την Αρχή της Ανταποδοτικότητας, πράγμα που σημαίνει συσσώρευση επιπρόσθετων βαρών στις πλάτες των δημοτών και ασθενέστερες επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος.
Οι Δήμοι θα περάσουν δύσκολες μέρες και το βιοτικό επίπεδο των δημοτών τους μάλλον θα συρρικνωθεί με την Καλλικρατική λογική του κ. Ραγκούση.»