Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3/2/11

Ο ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, σήμερα Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011, στις 11 το πρωί, στο γραφείο του στην Περιφέρεια.



«Είναι Έλληνας, είναι Πόντιος, το λέει η ψυχή του», είπε ο Νομάρχης για τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, αναφερόμενος στην εξάμηνη παραμονή του κοσμοναύτη στο διάστημα κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού, διάρκειας 163 ημερών, το οποίο έγινε για ιατρικές έρευνες. «Ποιος να φανταζόταν πως όταν οι γονείς μας έφταναν ξυπόλητοι από τον Πόντο στην Ελλάδα, ότι οι Πόντιοι θα έφταναν μια μέρα στο διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης.

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τον κοσμοναύτη και τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση, που του είχε απευθύνει, να παρακολουθήσει από κοντά την εκτόξευση της κοινής διαστημικής αποστολής Ρώσων και Αμερικανών, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αστροναύτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2010 στο Μπαϊκονούρ του Καζακσταν. «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, κάτι μοναδικό αυτό που έζησα. Ένα εκπληκτικό θέαμα που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος ευχαρίστησε τον «φίλο και αδελφό Παναγιώτη Ψωμιάδη», ενώ υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την αγάπη του για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. «Πάντα όταν έρχομαι στην Ελλάδα έρχομαι με ανοιχτή καρδιά και μεγάλη αγάπη. Θεωρώ την Περιφέρεια σπίτι μου και ευχαριστώ τον κ. Ψωμιάδη γι’ αυτό», είπε ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος δώρισε στον Περιφερειάρχη φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα από το τελευταίο του ταξίδι.

Ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, που βρίσκεται για λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην πολυήμερη παραμονή του στο διάστημα και στις εμπειρίες του τρίτου ταξιδιού του, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία Ρώσων και Αμερικανών κοσμοναυτών στο διάστημα και για την αρμονική συνύπαρξή του με τους δύο Αμερικανούς συναδέλφους του.

Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Ψωμιάδης χάρισε στον Θ. Γιουρτσίχιν μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου και ένα βιβλίο του Παύλου Κανονίδη για την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμού του Πόντου.