Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26/9/10

Δηλώσεις της υποψ. δημάρχου Ελ. Πορτάλιου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου, συμμετείχε σήμερα, στην παρουσίαση της πρώτης φάση του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ και της ΤΕΔΚΝΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελληνικό.





Η Ελένη Πορτάλιου κατά την συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή των κινημάτων για την πόλη και το περιβάλλον αλλά και των αριστερών και οικολογικών δημοτικών σχημάτων της Αττικής στην απόκρουση των παλιότερων σχεδίων Σουφλιά για την πολεοδόμηση του χώρου του Ελληνικού. Επιπλέον τόνισε:



«Το αίτημα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό έχει περάσει τα σύνορα των τεσσάρων γειτονικών δήμων και έχει αγκαλιαστεί από τον λαό της Αττικής, για τον οποίο το πάρκο και οι παραλίες αποτελούν ζωτική ανάγκη. Στους σημερινούς αγώνες η Ανοιχτή Πόλη θα είναι παρούσα, όπως έπραξε και στο παρελθόν.



Απέναντι στη σημερινή επιδίωξη της κυβέρνησης να εκχωρήσει το χώρο σε πολυεθνικούς επενδυτές, αντιτάσσουμε τρεις τουλάχιστον θεωρήσεις που κάνουν επιτακτική τη δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου:

1. Από την άποψη της ανάγκης επείγουσας αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας πρέπει να πολλαπλασιάσει δραστικά τους πράσινους χώρους, πολύ περισσότερο τους μεγάλους και υπερτοπικής σημασίας.

2. Από την άποψης της διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας και των αναπαλλοτρίωτων κοινών αγαθών, όπως γη και οι ακτές, η κυβερνητική επιδίωξη για την εκποίηση του χώρου είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική.

3. Από αναπτυξιακή άποψη, το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και συνολικότερα ένα ελεύθερα προσβάσιμο παράκτιο μέτωπο θα ενισχύσουν την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις μέρες διαμονής των τουριστών και τους επισκέπτες της, έπ’ ωφελεία χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, που πλήττονται δραματικά από την κρίση.



Αντίθετα, με το κυβερνητικό σχέδιο, για ένα Ελληνικό Λας Βέγκας του Κατάρ, όχι μόνο θα εκχωρηθεί ο δημόσιος πλούτος και θα καταστραφεί το περιβάλλον αλλά, όπως είπε και ένας από τους επίδοξους διεκδικητές της επένδυσης, ο εμίρης θα βγάλει για τον εαυτό του σε λίγα χρόνια όσα δεν έβγαλε συνολικά από τις μέχρι σήμερα κερδοσκοπικές επιχειρήσεις του...»