Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6/1/10

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΣΟΥΛΑ


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΝΟΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, θέλω από αυτό εδώ το βήμα να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας και να σας καλωσορίσω στον όμορφο και φιλόξενο Πειραιά.



Και χαίρομαι πραγματικά φέτος γιατί βλέπω ότι όσες Κασσάνδρες επιχείρησαν να βάλουν τον Πειραιά, στο περιθώριο των εκδηλώσεων που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα για τα Θεοφάνια να διαψεύδονται.

Η σημερινή σας παρουσία εδώ αποτελεί την καλύτερη απάντηση και αποτελεί για μένα, αλλά και για τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες πραγματικά μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Μήνυμα ότι ο Πειραιάς, μπορεί και πρέπει να γυρίσει σελίδα, ότι ο Πειραιάς δεν είναι το αποπαίδι πολιτικών εφαρμοσμένων και μη και ότι μπορεί και πρέπει να παίξει το δικό του σημαντικό ρόλο στον νέο αιώνα.

Ότι ο Πειραιάς δεν είναι απλώς τυπικά και παραδοσιακά το επίκεντρο του εορτασμού των Θεοφανίων, αλλά ουσιαστικά το σημείο αναφοράς αυτής της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Πριν από λίγες ημέρες όλες και όλοι υποδεχτήκαμε τη νέα χρονιά. Ο καθένας από εμάς έβαλε μικρούς και μεγάλους στόχους για το 2010. Αλλά η μεγαλύτερη πιστεύω για όλους μας είναι να ξανανοίξει ο κύκλος της αισιοδοξίας να ξανάρθει η ελπίδα και το χαμόγελο σε αυτόν τον τόπο και στους πολίτες του.

Πιστεύοντας εμείς στον Πειραιά, ότι η αναγέννηση της πόλης μπορεί να γίνει πράξη, αρκεί να υπάρχει όραμα που γίνεται πράξη, κάναμε ποδαρικό στο 2010 πραγματοποιώντας τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης.

Για μας αυτή η κίνηση ήταν συμβολική, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να νιώθουν περήφανοι για τον τόπο τους, για την πόλη τους για την πατρίδα τους.

Η περηφάνια και η σύγκρουση με τις μίζερες νοοτροπίες του χθες που μόνο πληγώνουν και τελματώνουν είναι η μόνη λύση για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να πάμε μπροστά.

Να σταματήσουμε την απαξίωση, την υποβάθμιση, την κακώς νοούμενη συντεχνιακή νοοτροπία, που κοιτά μόνο το εγώ και λησμονεί το εμείς που αποτελεί το συστατικό μιας κοινωνίας που θέλει και είναι πολιτισμένη.

Αυτή λοιπόν τη μάχη εμείς στον Πειραιά είμαστε αποφασισμένοι να την δώσουμε. Να αντισταθούμε σε όσους θέλουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες, σε όσους εμποδίζουν να γίνει οτιδήποτε δημιουργικό.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, της μιζέριας, της απαξίωσης.

Να βάλουμε τέλος σε αυτόκλητους σωτήρες, που αφού βούλιαξαν την πόλη τώρα κάνουν τους τιμητές, επιχειρώντας κάποιοι κύκλοι συμφερόντων να τους βγάλουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του Πειραιά.

Αλλά οι πολίτες αυτής της πόλης έχουν και μνήμα και κρίση. Θυμούνται πολύ καλά ποιοι οδήγησαν τον Πειραιά σε αυτήν την κατάσταση και ποιοι εδώ και τρία χρόνια προσπαθούν να τον στήσουν και πάλι στα πόδια του.

Είμαι βέβαιος ότι το 2010 θα καταφέρουμε να γυρίσουμε σελίδα οριστικά και αμετάκλητα σε αυτές τις νοοτροπίες και να πιστέψουμε ότι όλοι μαζί ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, μικρής ή μεγάλης, μπορεί να πετύχει περισσότερα, μπορεί να στοχεύσει ψηλότερα.

Εμείς ως Δήμος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας δημιουργήσαμε όλες εκείνες τις συνθήκες που οφείλει η Αυτοδιοίκηση να εφαρμόζει και να λειτουργεί κάνοντας πράξη στην καθημερινή μας πρακτική τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι εδώ από αυτό ακριβώς το σημείο είχα δεσμευτεί ότι θα μηδενίσουμε το κοντέρ και θα κάνουμε μια νέα εκκίνηση, για την πόλη αλλά και τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.

Είχα καταθέσει την πρότασή μου για την διεξαγωγή ενός Φόρουμ για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, στα πρότυπα της ΔΕΘ.

Ήδη ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, όπως θα κάνουμε και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους σκοπεύω να συναντήσω και να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία μας.

Χαίρομαι πάντως που από την ώρα που ανακοίνωσα την πρότασή μας κόμματα και φορείς τη στήριξαν και θα συμμετάσχουν όπως πιστεύω στις εργασίες του Φόρουμ που θα γίνει την Άνοιξη του 2010, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων.

Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να φιλοξενούμε στον Πειραιά τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι θα καταθέτουν τις προτάσεις τους και θα δίνουν το στίγμα της ναυτιλιακής και τουριστικής πολιτικής του. Παράλληλα το ίδιο κάνουν και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εφοπλιστικοί, οι ναυτεργατικοί φορείς αλλά και οι εκπρόσωποι και οι Φορείς του Τουρισμού.

Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε και με τη δική σας απαραίτητη βοήθεια το στόχο μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την πόλη και την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Το τέλος μιας χρονιάς και ο ερχομός μια καινούριας συνοδεύεται πάντα από έναν απολογισμό. Το τι κάναμε και το τι φιλοδοξούμε να πετύχουμε το 2010.

Είναι αλήθεια και γνωστό σε όλες και όλους ότι όταν πριν τρία χρόνια ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας να αλλάξουμε την πόλη ο Πειραιάς, βρισκόταν σε πορεία πτωτική. Με ένα χρέος θηλιά να πνίγει κάθε κίνησή μας.

Και όμως δεν το βάλαμε κάτω. Σταθήκαμε όρθιοι και καταφέραμε χωρίς να χρεώσουμε τους πολίτες ούτε ένα ευρώ, να κάνουμε πράγματα που για χρόνια δεν είχαν γίνει στον Πειραιά.

Και αυτό ενόχλησε και ενοχλεί τους μηχανισμούς. Αποκορύφωμα όλων τα όσα έγιναν στην τελευταία απεργία στην καθαριότητα. Μια απεργία, που δεν είχε ούτε λογική ούτε στόχευση ούτε ένα αίτημα και το μόνο που πέτυχε ήταν να κάνει τη ζωή των πολιτών δύσκολη και να δυσφημήσει τον Πειραιά.



Αυτές οι νοοτροπίες, αυτές οι αντιλήψεις ήταν και είναι η ρίζα του κακού στην πόλη και πρέπει να αλλάξουν.



Κυρίες και κύριοι, το 2009, καταφέραμε και πετύχαμε πολλά.



Δεν θέλω να σας κουράσω αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω ενδεικτικά κάποια πράγματα.



Να ξεκινήσω από την καθαριότητα. Ένα θέμα πράγματι μεγάλο, όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά και για τους περισσότερους Δήμους της χώρας.



Υπάρχουν κάποιοι, οι γνωστοί σε όλους που αφού καταχρέωσαν το Δήμο, χωρίς κανέναν αποτέλεσμα βγαίνουν σήμερα και μας κατηγορούν γιατί δεν παίρναμε συμβασιούχους.



Μια ματιά στα όσα γίνονται σε άλλους Δήμους και Υπηρεσίες είναι η καλύτερη απάντηση. Ο Πειραιάς ούτε μαύρες σημαίες είχε, ούτε ανθρώπους που είναι όμηροι και διεκδικούν μια θέση στον ήλιο.



Παρ΄όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, μια και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το στόλο στην καθαριότητα, να πλύνουμε για πρώτη φορά πλατείες και δρόμους της πόλης και να τοποθετήσουμε ρομποτικούς κάδους. Ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό και φιλόδοξο.



Και αυτό πάλι βρέθηκαν να χτυπήσουν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν θέλουν τίποτε να προχωρήσει. Επιλέγουν τη στασιμότητα και όχι την πρόοδο. Θα ήθελαν να μην έχουμε κάνει τίποτε. Να είμαστε θεατές της πόλης και των προβλημάτων της για να μην ενοχληθούν τα κατεστημένα και τα μικροσυμφέροντα που είχαν δημιουργήσει.



Συντηρώντας όμως αυτά τα φαινόμενα καμιά πόλη δεν μπορεί να πάει μπροστά. Νομίζουν ότι μας βάζουν εμπόδια, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτρέφουν νοσηρές καταστάσεις που και οι ίδιοι θα πληρώσουν αύριο.



Η Δημοτική Αρχή όμως έχει έργο και πολιτικές που στηρίζουν τους πολλούς, ενώ καταθέσαμε για πρώτη φορά συμμετοχικό προϋπολογισμό μέσα από την ηλεκτρονική πύλη του Δήμου.



Έχουμε σε εξέλιξη το πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τοποθετήσαμε για πρώτη φορά μπλε κάδους στην πόλη.



Λειτουργούμε κοινωνικό παντοπωλείο, ξενώνα φιλοξενίας άστεγων και ξενώνα φιλοξενίας οικογενειών που κάποιο μέλος τους νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μεταξά, καταρτίσαμε οδηγό υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης .



Δημιουργούμε κοινωνικό ιατρείο και κοινωνικό φαρμακείο για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.



Ενισχύσαμε τα ΚΑΠΗ, δρομολογήσαμε γραμμές χωρίς εισιτήριο, εντελώς δωρεάν για τους συμπολίτες μας.



Δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που βασανίζουν την πόλη για δεκαετίες όπως η κατασκευή της Ραλλείου στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και Πειραιώς η κατασκευή Δημαρχιακού Μεγάρου στη θέση τις παλαιάς οικοδομής της Ραλλείου και η κατασκευή Γαλλικού σχολείου στο γιαπί Ζαχαρίου.



Στον τομέα του πρασίνου κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις πλατειών ώστε η πόλη να αποκτήσει εστίες πρασίνου, ενώ καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου στο Νέο Φάληρο.



Δημιουργήσαμε πολιτιστικούς θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ Ζέας, στο αρχαίο θέατρο, που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.



Και φυσικά προχωράμε το Δημοτικό Θέατρο. Ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα σφραγίσει την πορεία του νέου Πειραιά. Θα δώσει το στίγμα του στη νέα εποχή και θα αποτελέσει πραγματικά τον πυλώνα μας πολιτιστικά και οικονομικά.



Είναι έργο που όταν θα ολοκληρωθεί θα κοσμεί ξανά τον Πειραιά και όλη την Ελλάδα.



Έχω την πεποίθηση ότι όταν θα λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο το γεγονός θα απασχολήσει τους ανθρώπους του πολιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.



Στον Αθλητισμό ενισχύσαμε με κοινές δράσεις τις σχέσεις μας με τα σωματεία του Πειραιά και με τον Ολυμπιακό. Ήδη συμφωνήσαμε για τη δημιουργία νέου σύγχρονου κολυμβητηρίου για τις ανάγκες του μεγάλου μας πρεσβευτή στον Αθλητισμό.



Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Άγιο Διονύση στην αρχή της θητείας μας ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα που παραλάβαμε και αφορούσαν την αποπεράτωση του έργου αυτού.



Έχουμε κινήσει τις διαδικασίες απελευθέρωσης του στρατοπέδου Παπαδογιώργη στα Καμίνια για να κατασκευαστεί εκεί άλλο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις στα κτήρια του στρατοπέδου.



Εγκαινιάσαμε τον αθλότοπο της πλατείας Αλεξάνδρας. Το πρώτο υπαίθριο γυμναστήριο στην Ελλάδα.



Και αυτά που σας ανέφερα είναι ενδεικτικά των όσων ήδη κάναμε και κάνουμε. Με πολλή δουλειά και κόπο.



Δημιουργούμε ένα πρωτοποριακό σύγχρονο ψηφιακό και λειτουργικό δήμο στην υπηρεσία του πολίτη. Με διαδικτυακές υπηρεσίες και πλήρη ηλεκτρονική διακυβέρνηση.



Μια πόλη που νοιώθει και ζει την ανάσα του πολιτισμού με το Δημοτικό Θέατρο σε πλήρη ποιοτική λειτουργία, με το Φεστιβάλ Ζέας στο αρχαίο θέατρο και με λειτουργία του Βεάκειου ενταγμένη στο Ελληνικό Φεστιβάλ.



Μια κοινωνία που αγκαλιάζει τα αδύναμα και πάσχοντα μέλη της Με κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, ιατρείο και μέριμνα και για το μετανάστη.



Μια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με απασχόληση για όλους και δίκαιη αμοιβή για τον καθένα μέσα από έργα που έχει ανάγκη η τοπική καινοτομική ανάπτυξη.



Ένα Πειραιά αθλητική πρωτεύουσα της Ελλάδας που θα δίνει τη δυνατότητα άθλησης σε όλους τους κατοίκους σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές.



Μια νέα γενιά με σύγχρονα σχολεία στη διάθεσή της που δικαιωματικά να χαρακτηρίζονται πρότυπα κυριολεκτικά και μεταφορικά και βέβαια πρώτη ανάμεσα τους η νέα Ράλλειος.



Μία πόλη που βιώνει το πράσινο, προστατεύει το περιβάλλον και δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη που λέγεται και είναι πράσινη.



Στο δύσκολο αλλά και ωραίο αυτό δρόμο της αναγέννησης του Πειραιά θα βαδίσω με πίστη και αφοσίωση.



Σας καλώ και σας προσκαλώ να προσπαθήσουμε μαζί να κάνουμε το όνειρο πράξη.

Με τις ευλογίες του Μακαριότατου και του Σεβασμιότατου Πειραιώς, αλλά και με τη δύναμη της πολιτικής πειθούς, εύχομαι το 2010 να πετύχουμε τους στόχους μας.



Σας εύχομαι και πάλι το 2010 να είναι μια χρονιά ελπίδας, αισιοδοξίας και υλοποίησης των στόχων μας.

Σας ευχαριστώ