Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15/1/22

Με δύο σπουδαίες εκθέσεις ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει την αυλαία του Πολιτισμού για το 2022


 

Με δύο σπουδαίες εκθέσεις ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει την αυλαία του Πολιτισμού για το 2022

Ο Δήμος Αθηναίων «σηκώνει» την αυλαία του Πολιτισμού για το 2022 με δύο σπουδαίες εκθέσεις, φιλοδοξώντας αυτές να αποτελέσουν «σταθμό» στην καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας.

Η πρώτη έκθεση, ανατέμνει με πρωτότυπο τρόπο τη ζωή της ανυπέρβλητης Μελίνας Μερκούρη, 100 χρόνια από τη γέννησή της, σε μια περίοδο που το όραμά της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναγεννιέται και υποστηρίζεται δυνατά, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Ειδύλλια Οδός», ανασυνθέτει μέσα από τα σύγχρονα έργα 33 Ελλήνων και ξένων εικαστικών, την άχρονη Αθήνα, της πανδημίας και της ιστορίας, κάνοντας μία περιπλάνηση στους δρόμους των περασμένων αιώνων.

«Οι εκθέσεις αυτές σηματοδοτούν ένα δυναμικό και ενθουσιώδες ξεκίνημα για τη νέα χρονιά. Φέτος, ο Πολιτισμός και οι Τέχνες θα αποτελέσουν «αντίδοτο» σε όσα η αφύσικη συνθήκη της πανδημίας μάς επέβαλε», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Τα δύο προηγούμενα χρόνια παλέψαμε σκληρά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε «αναμμένα» τα φώτα του Πολιτισμού στην πόλη. Βρήκαμε τρόπους, διαθέσαμε υποδομές και πόρους, ώστε να στηριχθούν οι Τέχνες και οι δημιουργοί, οι άνθρωποι του Πολιτισμού μπροστά και πίσω από τους προβολείς. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια, κάνοντας πράξη τον στόχο μας: «Πολιτισμός είναι η Αθήνα».

Τι θα δει το κοινό στις δύο Εκθέσεις

Η πρωτότυπη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, θα «ταξιδέψει» το αθηναϊκό κοινό για περίπου δύο μήνες -από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου- στις μεγάλες στιγμές της Ελληνίδας σταρ που αγαπήθηκε εντός και εκτός συνόρων.

Η έκθεση με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», χωρίζεται σε τρεις ενότητες και σε αυτές αποτυπώνονται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο, αλλά και η αγωνιστική και πολιτική της δράση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» βαθύτερα τη Μελίνα, να ανακαλύψει, αλλά και να θυμηθεί πτυχές της ζωής και της καριέρας της.

Στην έκθεση παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προσωπικά της αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά: Δεκατρία κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από τις κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες -με τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τη βασίλισσα Ελισάβετ, την Ίντιρα Γκάντι, την Κατρίν Ντενέβ, τον Φελίπε Γκονζάλες-, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, 6 ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της, αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη.

Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή της, θυμόμαστε και αγαπάμε τη «Στέλλα» και την «Ίλια» του «Ποτέ την Κυριακή», τη «Φαίδρα» και τη «Μπλανς Ντυμπουά» από το «Λεωφορείο ο Πόθος», τη Μελίνα ως Κλυταιμνήστρα στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες και τη Νέα Υόρκη και που κατέκτησε τον κόσμο με «Τα παιδιά του Πειραιά». Αλλά και τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, τη γυναίκα που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη, τη μακροβιότερη μέχρι σήμερα Υπουργό Πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, περιγράφει την ίδια με αυτές τις λέξεις: «Τη χαρακτήρισαν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα – φλόγα». Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη όνειρα, ελπίδες, αγωνίες και αγώνες. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα. Κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974). Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. Πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του».

Η έκθεση «ανοίγει» στην Τεχνόπολη στις 18 Ιανουαρίου, μία ημερομηνία που δεν είναι καθόλου τυχαία. Το «18» ήταν ο αριθμός της Μελίνας και του Ντασσέν: Στις 18 γνωρίστηκαν, στις 18 παντρεύτηκαν και στις 18 προγραμμάτιζαν κάθε τους πρεμιέρα.

Πληροφορίες για την Έκθεση:

Γενική εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

Γενική επιμέλεια – μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου – 11 Μαρτίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή | 11.00 – 20.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

Είσοδος ελεύθερη