Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1/4/20

Ν. Μηταράκης: Κάποιοι δήμοι αντιμετωπίζουν την προστασία από τον κορονοϊό «με ευθυνοφοβία και λαϊκισμό»

Ν. Μηταράκης: Κάποιοι δήμοι αντιμετωπίζουν την προστασία από τον κορονοϊό «με ευθυνοφοβία και λαϊκισμό»


Βολές εναντίον νησιωτικών δήμων, οι οποίοι «κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες», εξαπέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Όπως επισήμανε, «κάποιοι δήμοι με μεγάλη σοβαρότητα βοήθησαν. Είχαν ευθύνη για τον κόσμο τους, για τη δικιά τους τοπική κοινωνία». Αντίθετα, «κάποιοι δήμοι κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια, λες και περισσεύουν τα εκατομμύρια, να νοικιάσουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και να δίνουμε 100.000 ευρώ την ημέρα για να μείνουν μέσα δέκα άτομα. Και να είχαμε αυτά τα λεφτά, θα τα χρησιμοποιούσαμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την προστασία του τοπικού πληθυσμού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις».
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο οι ροές ήταν ιδιαίτερα μειωμένες «σε σχέση με το 2019, αλλά και μετά από μία περίοδο οκτώ μηνών που συνολικά η αύξηση ήταν 86% στις αφίξεις» και συμπλήρωσε πως «για τεχνικούς λόγους αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά, λόγω κορονοϊού».
Ερωτηθείς σχετικά με τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως, λόγω των έκτακτων συνθηκών, τα συνεργεία και όσα συνεργεία υπάρχουν στις δομές, λειτουργούν με το 1/5 του προσωπικού, καθώς και ότι όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζεται. Σημείωσε, δε, πως «στην Κω και στη Λέρο έχει ζητήσει η ίδια η περιφέρεια με κατεπείγον έγγραφο της να προχωρήσουμε στη δημιουργία κλειστών δομών, αντικαθιστώντας την ανοιχτή δομή. Στη Σάμο το δημοτικό συμβούλιο έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής που ήδη κατασκευάζεται. Στη Χίο και τη Λέσβο περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτήν τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί η ΒΙΑΛ και η Μόρια. Για μένα είναι η χειρότερη δυνατή εναλλακτική αλλά εκ των πραγμάτων η μη λήψη από τις τοπικές κοινωνίες μίας ρεαλιστικής απόφασης οδηγεί στη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δυο μεγάλων ανοιχτών δομών».
Σχετικά με την αύξηση θέσεων στο πρόγραμμα «ESTIA II», ο υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι «στόχος μας δεν είναι να γεμίσει η Ελλάδα δομές. Αλλά να λειτουργεί το σύστημα ασύλου ταχύτερα και παράλληλα με τη φύλαξη των συνόρων να μειώσουμε τις ροές».
Μ.Κ.