Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9/5/19

Με νικηφόρα σχήματα για μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με νικηφόρα σχήματα για μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επιδιώκουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τα αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζουμε, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βεβαίως χαρακτηρίζεται από τα δικά της, πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και από ιδιαίτερες αντιθέσεις» σημειώνει σε συνέντευξη του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε μέσα τοπικής αυτοδιοίκησης. «Σε κάθε περίπτωση, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται επικεφαλής ψηφοδελτίων ή μετέχουν σε αυτά από διάφορες θέσεις, αλλά δεν κινηθήκαμε με τη λογική των χρισμάτων, ώστε να έχουμε και "ιδιοκτησιακή" αντίληψη για αυτά τα σχήματα» προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξη του, τονίζει: «η κυβέρνηση, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στήριξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της με μια πρώτη δέσμη ώριμων μεταρρυθμίσεων, τον «Κλεισθένη 1». Το νέο πλαίσιο ενισχύει τις διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών. Μίλησα ήδη για την απλή αναλογική. Επιπρόσθετα, έχουμε την ενίσχυση των κοινοτήτων. Ιδιαίτερη αξία έχει ο νέος θεσμός του Επόπτη ΟΤΑ, ο οποίος αφορά αυστηρά στον έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, με νέα εργαλεία και αξιόπιστες μεθόδους, που θα οδηγήσουν και σε πιο γρήγορες αποφάσεις».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, επίσης, πως «ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νίκος Μπελαβίλας είναι νέα πρόσωπα με φρέσκες ιδέες, υψηλό επίπεδο και όρεξη για προσφορά. Η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια αλλάζει μεθοδικά το πρόσωπο της Αττικής τα τελευταία χρόνια. Κοινό στοιχείο τους είναι ότι πρόκειται για υποστηρικτές μιας προωθητικής διαδικασίας για την Αυτοδιοίκηση στη βάση πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Ωστόσο, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά τους, κάθε υποψηφιότητα, ιδίως των νέων υποψηφίων στον πρώτο βαθμό, αποκτά διαφορετική σημασία για κάθε πόλη».
«Διεκδικούμε τη νίκη και το κάνουμε επί ίσοις όροις, αλλά δεν θα προσεγγίσω στοιχηματικά τις εκλογές» τονίζει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει: «Οι δημοσκοπήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, "υποφέρουν" από αδυναμία προσαρμογής των μεθόδων τους στα νέα δεδομένα. Το γεγονός είναι ότι, οι δημοσκοπήσεις έχουν αποκλείσει πολλές φορές νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Επιπρόσθετα, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Θα έλεγα ότι αυτή τη φορά, ψηφίζοντας για την Ευρώπη αποφασίζουμε για την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών».
Εκτιμά ότι «μπροστά μας έχουμε μια βαθιά πολιτική σύγκρουση με σκληρά διλήμματα, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τα δικαιώματα, την ειρήνη, τη δημοκρατία. Είναι και μια σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα, τις χαμένες ευκαιρίες για τους νέους και τις συνεχείς ζημιές για τον κόσμο της εργασίας. Είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στην ανάγκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και την ζούγκλα των λεγόμενων "ευκαιριών", που μπορεί να τις αξιοποιήσουν μόνο λίγοι κι εκλεκτοί. Η συνειδητοποίηση αυτών των ζητημάτων από το εκλογικό σώμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα».
Ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει πως «κάποιοι μπορεί να ζουν ακόμη στην εποχή της "αριστερής παρένθεσης"», ωστόσο, όπως λέει, «έχουν συντελεστεί βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Τις επέβαλε ο ελληνικός λαός, φέρνοντας την Αριστερά για πρώτη φορά στην κυβέρνηση. Τίποτα πια δεν θα είναι όπως παλιά. Στο νέο διπολικό πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα και αναγκαιότητες που υπερβαίνουν μικροκομματικές επιδιώξεις και κοντόφθαλμες εκλογικές σκοπιμότητες. Και κοιτάει μακριά, επειδή και οι λόγοι που κάνουν απαραίτητη αυτή τη συμμαχία έχουν μακρόπνοο χαρακτήρα. Δεν μιλάμε βεβαίως για έναν νέο φορέα, ούτε επιδιώκεται η υποκατάσταση φθαρμένων πολιτικών σχημάτων. Δίνεται η δυνατότητα να βρεθούν μαζί, στη βάση μιας ενιαίας προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης, κινήσεις και συλλογικότητες από ένα ευρύ φάσμα που, παρά τις διάφορες τους, συντονίζονται, ενώνουν τις δυνάμεις τους, διαμορφώνουν μια νέα, ελπιδοφόρα δυναμική, έναν πολύμορφο αστερισμό».