Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11/9/18

Αλ. Χαρίτσης: Αύξηση χωρίς προηγούμενο των εθνικών πόρων για τους παιδικούς σταθμούς

Αλ. Χαρίτσης: Αύξηση χωρίς προηγούμενο των εθνικών πόρων για τους παιδικούς σταθμούς


Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν διατέθηκαν από εθνικούς πόρους τόσα χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων για τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.
Συνολικά φέτος, από εθνικούς πόρους θα διατεθούν 277 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των τριών προγραμμάτων που τρέχουν (χρηματοδότηση με voucher, δημιουργία νέων δομών με αύξηση της διαθεσιμότητας και εναρμόνιση με το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών) ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ωφελούμενων θα φτάσει στα 125.000 παιδιά. «Δεν είμαστε ακόμη στην ιδανική κατάσταση, αλλά δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων, η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά τους εθνικούς πόρους για το πρόγραμμα αυτό, αποτυπώνεται με στοιχεία» είπε ο κ. Χαρίτσης.
Την ίδια ώρα και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που είχε κληθεί να απαντήσει σε συναφή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, δήλωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος με το voucher, θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε μείζον κοινωνικό ζήτημα την απορρόφηση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει το θέμα σε ύψιστη προτεραιότητα και γι' αυτό υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων. Έτσι, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης μέσω των voucher, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, φέτος τα voucher που δόθηκαν στην πρώτη κατανομή είναι 94.000 και ακολουθεί 2η κατανομή που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ήδη μέσω της 1ης κατανομής καλύφθηκαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ, άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία. «Δέσμευσή μας είναι ότι με τη 2η κατανομή που θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, θα χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι φέτος θα διατεθούν συνολικά 125.000 με 126.000 voucher, δηλαδή αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρυσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι άλλαξαν τα κριτήρια που ίσχυαν για την πρόσβαση των παιδιών, προκειμένου το σύστημα να γίνει δικαιότερο κοινωνικά και αποδοτικότερο σε πρακτικό επίπεδο, με μοριοδότηση που ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες οικογενειών - κυρίως αυτές τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρίες. Υπενθύμισε εξάλλου πως το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει ελεύθερη επιλογή στους γονείς μεταξύ των διαθέσιμων δομών, χωρίς απώλεια του voucher στην περίπτωση αλλαγής δομής.
Ο κ. Χαρίτσης έσπευσε να επισημάνει ότι το 2014, οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής στα 138 εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς πόρους. Με τη 2η κατανομή εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 167 εκατομμύρια ευρώ, η δε συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος (εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι) βαίνει συνεχώς αυξανόμενη σε σχέση με το σχολικό έτος 2013-2014. Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε πίνακες που δείχνουν ότι τα κονδύλια από εθνικούς πόρους, έχουν αυξηθεί σημαντικά για το πρόγραμμα αυτό.
Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, και προχωρά και η χρηματοδότηση προς τους δήμους για την ίδρυση νέων τμημάτων. Μάλιστα, κατόπιν προτάσεων 104 δήμων, για το 2018, για τμήματα συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.500 παιδιών, έχει προσδιοριστεί προϋπολογισμός 15.000.000 ευρώ, από εθνικούς πόρους.
Ο κ. Χαρίτσης δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με την έκδοση του ΠΔ που ορίζει τεχνικές προδιαγραφές και τη διαδικασία ελέγχου των παιδικών σταθμών. Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σταθμών και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 95 εκατομμυρίων ευρώ , με χρηματοδότηση ανά σταθμό μέχρι 50.000 ευρώ.
Συνολικά λοιπόν για φέτος, το ποσό χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, φτάνει και για τρία προγράμματα στα 277 εκατομμύρια ευρώ και «είναι ένα ποσό που δεν έχει διατεθεί ποτέ για αντίστοιχα προγράμματα».
«Ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2017, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τους παιδικούς σταθμούς για παιδιά άνω των τριών ετών, αλλά η εξαγγελία αποδείχθηκε παραμύθι» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Με βάση στοιχεία που επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ φέτος υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών, το πολυπόθητο voucher έλαβαν μόλις 93.611 παιδιά, ενώ 65.000 παιδιά από οικογένειες που σε ποσοστό 65% αποτελούνται από άνεργους γονείς και μερικώς απασχολούμενους, αποκλείστηκαν. Ο κ. Συντυχάκης είπε επίσης ότι τα 93.611 παιδιά που πανελλαδικά πήραν το voucher, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές, καθώς δεν φτάνει να έχουν το voucher αλλά πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας - Αττική και Κεντρική Μακεδονία - που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό δομών, οι αιτήσεις που έγιναν είναι για πάνω από 82.000 παιδιά και τα voucher είναι μόλις 34.500, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το σύστημα σε μια λοταρία φτώχειας με ευκαιριακή ημερομηνία λήξης.
Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. «Το παιδί είναι η φροντίδα μας, όχι μόνο γιατί είναι το μέλλον, αλλά και γιατί η πιστεύουμε ότι η καταγωγή του δεν πρέπει να καθορίζει το μέλλον του» απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και παρατήρησε ότι κάθε καλοκαίρι παρατηρείται η ίδια αναταραχή, ενώ έχουν τοποθετηθεί μόνο τα παιδιά της πρώτης φάσης κατανομής των voucher. «Δεν υπάρχει υπομονή να διεξαχθεί και η δεύτερη φάση, να δούμε τα αποτελέσματα. Δυστυχώς υπάρχει επαναλαμβανόμενος πολιτικός δόλος για να δημιουργεί αγωνία στις μητέρες» ανέφερε η κ. Φωτίου.
Η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράμμισε πως «όλες οι προσφερόμενες θέσεις με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς, θα καλυφθούν με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτησης». Επισήμανε ότι οι δικαιούχοι διευρύνθηκαν με την ένταξη των άνεργων και πολύ φτωχών μητέρων και επισήμανε ότι το 2018 προσφέρθηκε προϋπολογισμός 15 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους προκειμένου να ιδρύσουν 10.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με έμφαση στα βρέφη.
Ήδη έχουν ανταποκριθεί 104 δήμοι που ιδρύουν 2.500 νέες θέσεις μέσα στο 2018 σε 136 δομές.