Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6/9/18

«Οικονομία Επενδύσεις και Υποδομές», η πρώτη θεματική ενότητα του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων»

«Οικονομία Επενδύσεις και Υποδομές», η πρώτη θεματική ενότητα του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων»

Με εισηγήσεις σε δυο θεματικές ενότητες την «Οικονομία, τις επενδύσεις και τις υποδομές» και την «Εκπαίδευση και τον ρόλο των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους» ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της διεξαγωγής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων
Την απογευματινή συνεδρία, «άνοιξε» ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος , που προέδρευσε της επιτροπής με τη θεματική ενότητα «Οικονομία, επενδύσεις, υποδομές»
Πρώτος εισηγητής με θέμα «Τουρισμός και Οικονομία. Οι δράσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος, τα αποτελέσματα, οι προκλήσεις» ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού , Νησιωτικής Πολιτικής, Σπύρος Γαλιατσάτος, που ανέλυσε τη στρατηγική της ΠΙΝ για την αύξηση του τουρισμού στο Ιόνιο και τα θετικά αποτελέσματα που επέφερε, κατατάσσοντας το Ιόνιο στις υψηλότερες θέσεις του βάθρου του τουρισμού.
«Ο τουρισμός είναι καταλύτης ανάπτυξης σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέλλον του τουρισμού στο Ιόνιο, είναι μεταξύ άλλων, οι κλιματικές αλλαγές, οι δημογραφικές εξελίξεις, οι νέες τεχνολογίες, η αύξηση των αεροπορικών γραμμών, η ασφάλεια, και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Στόχος μας είναι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, περισσότεροι πολίτες άλλων περιοχών και του εξωτερικού που να θέλουν να ζήσουν εδώ μόνιμα» τόνισε ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος
Για τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και του πολιτισμού, τα τοπικά προϊόντα των Ιονίων Νήσων και τις προϋποθέσεις για εξαγωγές στις ξένες αγορές, μίλησε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Καναδά «Ο ΑΙΝΟΣ», επιχειρηματίας, πρόεδρος εταιρειών «Pilaros International Trading Inc & Salamina of Laval, Quebek», Σωτήρης Αντύπας
«Για μας είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να ξεχωρίζει σε όλους τους τομείς. Προσπαθούμε να προσφέρουμε όσο μπορούμε, στη νέα γενιά ώστε να συνεχίσει την πολιτιστική παράδοση, αλλά και να δείξουμε τον πολιτισμό μας και σε άλλες χώρες» είπε ο κ. Αντύπας ενώ αναφερόμενος στους τομείς του εμπορίου και τη διάδοση των τοπικών προϊόντων των Ιονίων Νήσων τόνισε: «Όταν μιλάμε για άλλες αγορές και την προώθησε των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού πρέπει να προηγηθεί μία σειρά πραγμάτων. Για παράδειγμα το προϊόν να έχει γεύση και σωστή παρουσίαση, ο παραγωγός, με την εξαγωγική εταιρεία που θα συνεργαστεί, να ενημερωθεί για τους κανονισμούς που υπάρχουν κατά τόπους σε κάθε χώρα. Θα πρέπει να ξέρουμε, ότι ένα προϊόν δεν είναι αρκετό να είναι μόνο καλό, αλλά θα πρέπει να έχει και σταθερότητα, όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε είναι θέμα χρόνου να κινηθούν τα προϊόντα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» επεσήμανε ο κ. Αντύπας.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας , Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ )Γιάννης Παργινός, στο θέμα που ανέλυσε για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη στα Επτάνησα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, στις «απαρχαιωμένες» όπως τις χαρακτήρισε, υποδομές στον τουρισμό, αλλά και στις σχέσεις των νησιών Ιονίου με τις γείτονες χώρες.
Παρεμβάσεις-παρατηρήσεις στη θεματική ενότητα για την Οικονομία, τις επενδύσεις και τις υποδομές στο Ιόνιο, έκαναν ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλειος Ματαράγκας, ο Βουλευτής Κέρκυρας οικονομολόγος, μέλος της Διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Η πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την Επετειακή ομιλία με τίτλο «Οι εθνικές επέτειοι στη ζωή της Ομογένειας. Η περίπτωση του εορτασμού από την Μητρόπολη Ζάμπιας, Μαλάουι και Νοτιοτέρας Αφρικής των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο (1818-2018)», που εκφώνησε ο υποστράτηγος (εα) δρ.Νικόλαος Κ.Κουρκουμέλης GCLJ-J, , Μέγας Άρχων Χαρτοφύλαξ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Κλείνοντας τον κύκλο των εργασιών της πρώτης θεματικής ενότητας του Συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στις παρατηρήσεις τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι υποδομές μας στο Ιόνιο, όπως είναι το οδικό δίκτυο, οδικά συστήματα, υποδομές, ενέργεια κλπ.,, αρχίζουν και στενάζουν κάτω από το βάρος της υπερβολικής επισκεψιμότητας και εδώ τίθεται το ερώτημα, αυτό το «βάρος» πόσο μπορεί να αντέξει; Παράλληλα βάζει καθήκοντα στην κυβέρνηση, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να παρέχουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται. Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον.
«Εμείς θα την κάνουμε αυτή την προσπάθεια να βοηθήσουμε τον τόπο μας. θα «χτίσουμε» αυτή τη χώρα οικονομικά, θα βοηθήσουμε και στις υποδομές και στα προϊόντα» ήταν το μήνυμα προς τους Συνέδρους , του Γεν. Διευθυντή της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μιχαήλ Κόκκινος