Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28/2/18

Εως 12/03 η προθεσμία υποβολής προτάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης

Εως 12/03 η προθεσμία υποβολής προτάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης
Λήγει στις 12 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων από οκτώ δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την πρώτη φάση των προσκλήσεων της εγκεκριμένης στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και Δέλτα θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 28 εκατ. ευρώ.
Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έδωσε, σήμερα, την έγκρισή της για τη συνέχιση της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ωρίμανση και οι σχετικές προσκλήσεις, ύψους 22,9 εκ. ευρώ, να εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου.
Κατά την παρουσίαση των προσκλήσεων της δεύτερης φάσης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι το πρώτο σε ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων και δημοσίευσης προσκλήσεων σε όλη την Ελλάδα.
Για τα σχέδια των επερχόμενων προσκλήσεων του προγράμματος, ανέφερε ότι το αντικείμενό τους αφορά την ανάπτυξη "έξυπνων" συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας, τη δημιουργία συστημάτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την αποκατάσταση - αξιοποίηση αποδεσμευμένων χώρων από οχλούσες χρήσεις γης, την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και την προώθηση του περιβαλλοντικού εθελοντισμού, την ενίσχυση δικτύων παρακολούθησης και παρατηρητηρίων αστικών προκλήσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων τουριστικών υπηρεσιών και σε επιστήμονες πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του brain drain.
Προβλέπεται, επίσης, η εφαρμογή δράσεων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων υφιστάμενων επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης του προγράμματος και η συνδυασμένη παρέμβαση αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια άνεργους επίσης στην περιοχή παρέμβασης.
Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, η κ. Πατουλίδου, αφού επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε σε κλίμα άψογης συνεργασίας, σημείωσε: "Μένουμε όλοι πιστοί στην υπόσχεσή μας να ανοίξουμε προσκλήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έτσι ώστε να συμβάλουμε και εμείς στην αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει την περιοχή παρέμβασης μας, με μεγάλα ποσοστά. Και, μάλιστα, προγράμματα που δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (π.χ. μόνο νέοι μέχρι 30 ετών), αλλά και σε ηλικίες άνω των 40, που είναι η κύρια ομάδα που έχει μακροχρόνιους ανέργους και είναι δύσκολα να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας, χωρίς τα κατάλληλα προσόντα".
Ερωτήματα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Γάκης από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" διατύπωσε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης των στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης, η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη "Συμμετέχω" για την πρόταση σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" για τους μακροχρόνια ανέργους και η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά" για τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την πρώτη και τη δεύτερη φάση των προσκλήσεων του προγράμματος. Αρνητικά τοποθετήθηκε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", επισημαίνοντας ότι το περιεχόμενο του όλου προγράμματος δεν προτείνει λύσεις που να αντιμετωπίζουν την "καρδιά" του προβλήματος των ανισοτήτων που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Π.Γ.