Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29/1/18

Ομιλία Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου

Ομιλία Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στην κοπή της βασιλόπιτας της ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
 «Δημοτική Συνεργασία»
Αμπελόκηποι 28.1.2018
        Αγαπητοί συμπολίτες
    Η εφετινή εκδήλωσή μας, η κοπή της βασιλόπιτας της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», πραγματοποιείται με τους Έλληνες πολίτες να είναι φτωχότεροι. Την ανεργία να βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά. Με τους νέους μας να έχουν ξενιτευθεί και να συνεχίζουν να ξενιτεύονται. 
    Η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός πρωθυπουργός δρέπουν συνεχώς και θα δρέψουν στην κάλπη, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, τους καρπούς της πολιτικής απάτης, του λαϊκισμού και των ψεμάτων. Ανέμους έσπερναν και τώρα θερίζουν θύελλες. Αφού οι ίδιοι κορόιδευαν τον ελληνικό λαό, οι ίδιοι οδήγησαν τη χώρα με τις ιδεοληψίες τους σε χειρότερη θέση, τώρα τους κακοφαίνονται οι αντιδράσεις του λαού. Αλλά και οι πολίτες έχουν τη δική τους ευθύνη, γιατί τους ψήφισαν τρεις φορές, γιατί επέτρεψαν να καταδημαγωγηθούν και να εξαπατηθούν από λαϊκιστές και πολιτικούς απατεώνες.
    Εκφράζουμε δημόσια τη διαμαρτυρία μας για τη λειτουργία της ΕΡΤ-3, που από δημόσια τηλεόραση, μετατράπηκε σε κρατική, κυβερνητική τηλεόραση, αυτά μόνο στη Βόρεια Κορέα γίνονται και δεν κάλυψε το συλλαλητήριο της 21-1-18 στον Λευκό Πύργο της Θεσ/νικης για την ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων. Την ΕΡΤ-3 την πληρώνουμε όλοι και οφείλει να μας σέβεται όλους. Φυσικά συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο και ήμασταν κατά του να περιληφθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, για λόγους αλυτρωτικούς, ιστορικούς και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς των Σκοπιανών .
    Το 2017 ήταν μία χρονιά κακή, χειρότερη από το 2016, για τους πολίτες αλλά και για την αυτοδιοίκηση. Ενώ και το 2018 προβάλλει ως μία δυσκολότερη και χειρότερη χρονιά. Γνωρίζω ότι όλοι αρεσκόμαστε ν’ ακούμε αυτά που ακούγονται ευχάριστα, αυτά που αρέσουν κι ας είναι ψεύτικα. Προσωπικά είμαι εχθρός του λαϊκισμού, προτιμώ να είμαι ειλικρινής έστω κι αν δεν ακούγομαι ευχάριστα.
    Η κυβέρνηση, έχοντας εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση, έχει αποδειχθεί εχθρική στην πράξη απέναντι στους δήμους.
Ειδικότερα:
Θέλοντας ν’ αρπάξει τα χρήματα των δήμων το 2015, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διέταξε τους δημάρχους να δώσουν τα διαθέσιμα χρήματά τους. Από 325 δήμους μόνο 8 δώσανε και τώρα ψάχνουν να τα πάρουν πίσω. Εμείς δεν δώσαμε, γιατί δεν δεχόμαστε διαταγές κι εντολές από καμία κυβέρνηση παρά μόνο από σας, από τους πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος το οποίο κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική μας αυτοτέλεια. Το 2016 και το 2017 μας ζήτησαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δήμων, προφανώς για να κατασχέσουν τους πόρους μας. Αρνηθήκαμε. Γιατί δεν είμαστε υπάλληλοι της κάθε κυβέρνησης αλλά λογοδοτούμε σ’ εσάς. Οι μειώσεις των πόρων των δήμων ξεπέρασαν το 65%. Κανένας άλλος τομέας δεν έχει υποστεί τέτοιες περικοπές.
Γιατί τα είπα όλα αυτά, όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς αλλά για να αποτυπωθεί η εικόνα σε ποιο τοπίο ως Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργούμε.
Μέσα σ’αυτό το κλίμα και σ’αυτή την οικονομικά δύσκολη κατάσταση ο δήμος μας στάθηκε και θα σταθεί και το 2018 όρθιος, εξαιτίας της καθημερινής, μόνιμης, σταθερής προσπάθειας όλων μας αλλά και των εργαζομένων στο δήμο, τα νομικά πρόσωπα και τη δημοτική επιχείρηση. Αλλά και των φορέων του τόπου μας: της εκκλησίας, των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, των εθελοντών.
    Κυρίες κύριοι
    Όταν τα πράγματα ρέουν ομαλά, όταν διερχόμαστε περίοδο παχέων αγελάδων, είναι εύκολο να διοικεί κανείς. Το δύσκολο είναι να διοικείς σε περιόδους κρίσης και να επιτελείς και έργο. Στην πρωτοφανή κακοκαιρία το 2017, 12 μέρες με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν και χιόνια, σταθήκαμε όρθιοι, με καθαρούς δρόμους, ανοικτά τα ΚΑΠΗ, τον Δήμο, τα ΚΕΠ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε λειτουργία τα ΚΗΦΗ και τα προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το δύσκολο ζήτημα της εκκένωσης περιοχών και απομάκρυνσης βόμβας από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στις μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, ήμασταν ο μόνος καθαρός δήμος γιατί δεν απήργησαν οι εργαζόμενοι, επειδή από την πρώτη στιγμή τους είπαμε την αλήθεια, απέναντι στα ψέματα, στα παραμύθια του Σκουρλέτη.
    Έχουμε ένα δήμο λειτουργικό, ανθρώπινο, οικονομικά υγιή και παραγωγικό. Δώσαμε στο δήμο μας μια αναπτυξιακή πορεία και προοπτική με τα έργα που έγιναν και θα γίνουν. Αρκεί φυσικά οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή να φτιάξουν την οικονομία και να δρομολογήσουν μέτρα για την ανεργία, γιατί αυτά είναι καθαρά ζητήματα της κεντρικής εξουσίας, δηλαδή κεντρικής κυβερνητικής ευθύνης. Εμείς απασχολούμε τώρα ως δήμος 400 περίπου 8αμηνίτες στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με πόρους της ΕΕ και θα προσλάβουμε κι άλλους 35 μόνιμους μέσω ΑΣΕΠ. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τις 8.200 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μονίμων στους δήμους. Ήδη το 2016-2017 εργάσθηκαν στο δήμο μας άλλοι 400 άνεργοι. Δηλαδή συνολικά βρήκαν διέξοδο στην ανεργία 800 οικογένειες με προκήρυξη. Ωστόσο το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό.
    Με συντομία κάναμε μέσω ΕΣΠΑ κυρίως τα εξής:
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου στη Μενεμένη (περιοχή Καζαντζάκη). Το σχολείο λειτουργεί και αύριο 11π.μ. το εγκαινιάζουμε. Είσθε όλοι προσκεκλημένοι.
Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε πλήρη λειτουργία τα 2ο και 8ο  Νηπιαγωγεία Αμπελοκήπων στην οδό Ελευθερίας (πρώην ΖΕΝΙΘ).
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση παραθύρων – φωτισμού -καυστήρων, στεγάνωση και φωτοβολταϊκά σε συνολικά 8 σχολεία των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.
Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της περιοχής κατά μήκος της οδού Δενδροποτάμου, με πράσινο, χώρο περιπάτου, παιδική χαρά, γήπεδα βόλεϋ, μπάσκετ, τένις, όργανα ελεύθερα αθλουμένων.
Με την αγορά 14 νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (σάρωθρο, γερανός, πλυντήριο, σκαπτικά, απορριμματοφόρα) μειώθηκε πολύ η δαπάνη καυσίμων και συντήρησης.
Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το νέο Καραπάντσιο Πολιτιστικό Κέντρο με το θέατρο αυτού, το οποίο το ονομάσαμε «Σοφία Βέμπο». Αυτό που βρισκόμαστε τώρα. 
Ένα καινούργιο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στο Δενδροπόταμο.
Μία σειρά από διάφορες παρεμβάσεις σε δρόμους, γήπεδα, σχολεία, πλατείες, πεζοδρόμια, πράσινο φυτεύσεις νέων δένδρων, στον φωτισμό στην καθαριότητα. Ήδη ξεκινάμε να φυτέψουμε 720 δένδρα σε αντικατάσταση εκείνων που έκαψε η περσινή παγωνιά, γιατί τώρα είναι η εποχή που φυτεύονται.
Ξεκίνησε μέσα στο 2016 και προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η υπόγεια οδός Μενεμένης (Μοναστηρίου – Έλλης Αλεξίου – Αγ.Παρασκευής και αντιστρόφως). Μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο το έργο θα έχει παραδοθεί σε λειτουργία.
Ασφαλτοστρώσεις σε Αμπελόκηπους και Μενεμένη.
Επέκταση και ανακαίνιση του πολυϊατρείου του Δήμου μας.
Δημιουργήσαμε νέο Κέντρο Κοινότητας στη Μενεμένη με παράρτημα Ρομά.
Ενισχύουμε με κάθε τρόπο αλλά και οικονομικά όλους τους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Ενορίες του δήμου μας. Το έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των Ενοριών μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και το χειροκροτούμε. Το αναγνωρίζουμε με πράξεις. Το ενισχύουμε οικονομικά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός μόνο των ανωτέρω έργων ξεπερνάει τα 28 εκατ.ευρώ.
Όλα όσα έγιναν εν μέσω οικονομικής κρίσης, έγιναν χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, χωρίς να πληρώσουν οι δημότες, χωρίς να χρεωθεί ο δήμος, χωρίς οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Αλλά με κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ.
    Ήδη εργασθήκαμε κι εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες μελέτες για να εντάξουμε ακόμη περισσότερα έργα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020: την ολοκλήρωση των Πολιτιστικών Κέντρων Μενεμένης και Αμπελοκήπων, την ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου όπου με 500.000 Ευρώ θα γίνει η ασφαλτόστρωσή της στα όρια του δήμου μας, της Βενιζέλου – Δαβάκη - Φιλιππουπόλεως, για την κατασκευή σ’ αυτό κολυμβητηρίου, χώρων πολιτισμού, αναπλάσεων, την κατασκευή νέου Ιερού Ναού Αναστάσεως Του Κυρίου, την μονοδρόμηση και ανάπλαση της Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γ. Χαλκίδη (η μελέτη ολοκληρώθηκε), την προστασία και ανάπλαση του Δυτικού Θαλασσίου μετώπου σε συνεργασία με την ΠΚΜ και το Δήμο Δέλτα (η μελέτη ολοκληρώθηκε), την κατασκευή νέου Ιερού Ναού Αγίου Πολυκάρπου και την κατασκευή του νέου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου – Λυκείου και μια σειρά από άλλα έργα, τα οποία είναι καλύτερα πρώτα να τα κάνουμε και μετά να τα πούμε.
    Με την παιδεία στην κορυφή, με τις αθλητικές μας υποδομές, τις κοινωνικοπρονοιακές μας δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ κλπ.), τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, τα ΚΕΠ, λειτουργούμε καθημερινά και υπηρετούμε τους πολίτες.
    Για να δείτε πόσο σημαντικό έργο επιτελούμε ως δήμος θα σας αναφέρω ένα μόνο στοιχείο από τον τομέα της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας με την λειτουργία των ιατρείων του δήμου και των φυσικοθεραπευτηρίων. Γίνονται βιοχημικές εξετάσεις αίματος, αιμοληψίες κατ’οίκον (σε άτομα μη δυνάμενα να μετακινηθούν), έκδοση πιστοποιητικών υγείας, παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστες οικογένειες από την τράπεζα φαρμάκων του δήμου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ενεσοθεραπείες, αντιγριπικός εμβολιασμός, καρδιογραφήματα, υπέρηχοι, συνταγογράφηση φαρμάκων, φυσικοθεραπείες. Και όλα αυτά χωρίς να είναι υποχρέωση των δήμων αλλά είναι υποχρέωση του κράτους, του Υπουργείου Υγείας και των Ταμείων του κάθε ασφαλισμένου. Σκέφθηκε κανείς τι θα γινόταν στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΙΚΑ αν δεν είχαμε οι δήμοι τις δομές υγείας που έχουμε; Οι ουρές θα φθάνανε από το ΙΚΑ στο Βαρδάρη.
    Κυρίες και Κύριοι, για να δείτε το μέγεθος της προσπάθειάς μας και τα θετικά αποτελέσματα της ορθής και έντιμης διοίκησης και διαχείρισης που κάναμε και κάνουμε, στον τομέα των οικονομικών, θέτω υπόψη σας τα εξής: στις 1.1.2011 που συνενωθήκαμε ως δήμος (Αμπελόκηποι – Μενεμένη) το σύνολο των οφειλών του ενιαίου δήμου (δάνεια, προμηθευτές, έργα κλπ) ανέρχονταν σε 10.181.000 ευρώ. Στις 31.12.2017 είχαμε ταμειακό υπόλοιπο δηλ. περίσσευμα 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι πόροι των δήμων στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν περισσότερο από 65%. Κι αυτό έγινε χωρίς κανένα δάνειο, με μείωση των δημοτικών τελών.
    Κυρίες-κύριοι ταυτόχρονα δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα για την ολοκλήρωση των ανισόπεδων κόμβων στην δυτική περιφερειακή, τον κόμβο Κ-16, τα έργα προστασίας του Δυτικού θαλασσίου μετώπου, την αποδέσμευση και οριστική απόδοση των στρατοπέδων στους δήμους για πράσινο και χρήσεις κοινής ωφέλειας, στην ισομερή και δίκαιη ανάπτυξη του Π.Σ.Θ., ανατολικά-δυτικά, με περισσότερη προσοχή, φροντίδα και ενδιαφέρον προς τα δυτικά, γιατί η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι αδικημένη.
    Άρχισαν με καθυστέρηση (3) ετών οι δοκιμαστικές έρευνες για την επέκταση του μετρό δυτικά (Αμπελόκηποι – Μενεμένη – Εύοσμος, όπως προ (3) ετών είχαμε υποδείξει στην Αττικό μετρό με την προηγούμενη κυβέρνηση.
    Αγαπητοί μου, φίλες και φίλοι,
Τελειώνοντας σας γνωρίζω ότι και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι Πρόεδρος, εκτελέσαμε πολύ σημαντικό έργο στην ΠΚΜ για τον απανταχού Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Φεύγοντας θα πάρετε ένα έντυπο της ΠΕΔ με το έργο μας.
    Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά. Με υγεία και χαρά.
    Σας ευχαριστώ.