Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20/10/16

Ημέρα αργίας η 22α Οκτωβρίου 2016 για τη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας


Ημέρα αργίας η 22α Οκτωβρίου 2016 για τη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας
Γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρο το Δήμο Δέλτα


Ενόψει του εορτασμού των Ελευθερίων της Χαλάστρας, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 κηρύσσεται ως ημέρα αργίας, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου.
Έτσι τα καταστήματα και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά, ενώ και η λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται στην οδό Αγίου Αθανασίου Κουλακιώτη, δεν θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με την ίδια απόφαση, ανήμερα της επετείου, θα πραγματοποιηθεί Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Επιχειρήσεων του Δημοσίου και των Τραπεζών του Δήμου Δέλτα, από ώρα 08:00 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου. Ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος καλεί τους δημότες να συμμετέχουν στο Γενικό Σημαιοστολισμό.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί φέτος γιορτάζουμε με τη λαμπρότητα που αρμόζει τα Ελευθέρια της Χαλάστρας, τα οποία σηματοδοτούν και την απελευθέρωση όλων των περιοχών του σημερινού Δήμου Δέλτα. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να υποδεχτούμε τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ιδίως είναι τιμή για τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής μας και κυρίως της Χαλάστρας, οι οποίοι συνέβαλαν το 1912 ώστε ο ελληνικός στρατός να περάσει τον Αξιό ποταμό και να φτάσει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα κορυφαίο παράδειγμα εθελοντισμού και πατριωτισμού, έννοιες ιδιαίτερα επίκαιρες, χρήσιμες και κρίσιμες στην εποχή μας. Είναι μια ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων που κράτησαν τη φλόγα της ελευθερίας και της Ελλάδας αναμμένη για 500 χρόνια τουρκικού ζυγού.
Ο Δήμος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να φωτίσει και να αναδείξει την τοπική ιστορία, τα γεγονότα της Χαλάστρας και της Σίνδου, που συνετέλεσαν καθοριστικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και αποτελούν τον κρίσιμο συνδετικό κρίκο της μάχης των Γιαννιτσών, στις 19.10.1912 με την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό στρατό, στις 26.10.1912. Ο τόπος αυτός γέννησε πατριώτες, οι οποίοι χωρίς κανένα αντάλλαγμα έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για την Ελλάδα μας» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Φωτόπουλος.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • Στις 10.30 π.μ., θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χαλάστρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος με την παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
  • Στις 11.15 π.μ. Τελετή αποκαλυπτηρίων αναθηματικής στήλης στην ανατολική είσοδο της Δημοτικής Κοινότητας Χαλάστρας (παραπλεύρως γηπέδου Καμπανιακού) προς τιμή των κατοίκων που στις 22-23 Οκτωβρίου 1912 έφτιαξαν γέφυρες για να περάσει ο Ελληνικός στρατός τον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.
    • Επιμνημόσυνη δέηση
    • Ομιλία Δημάρχου κ. Ευθυμίου Φωτόπουλου
    • Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή – πρώην Δήμαρχο Χαλάστρας κ. Γρηγόριο Χαντέ
    • Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
    • Παρέλαση μαθητικών τμημάτων του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Χαλάστρας, του Χορευτικού Τμήματος Χαλάστρας του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, του Συλλόγου Δράσεων και Πολιτισμού «Η Χαλάστρα» καθώς και του 1ου Σύστημα Προσκόπων Χαλάστρας.
  • Στις 12.30 μ.μ., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα (Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου) όπου θα εγκαινιάσει τις εκθέσεις «Η Ευζωνική Στολή» - συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου και «Η ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 / Η απελευθέρωση της Μακεδονίας» του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Δέλτα, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΙΝΔΟΥ
Έως τις 27 Οκτωβρίου, οι δύο εκθέσεις θα παραμείνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Στην έκθεση «Η Ευζωνική Στολή» (συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έγχρωμες αναπαραστάσεις της ευζωνικής στολής, σύμβολο της ελληνικής λεβεντιάς, γενναιότητας και αντίστασης, φτιαγμένες από τον ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μυλωνά, οι οποίες ξεδιπλώνουν την ιστορία της «εθνικής μας φορεσιάς» από το 1821, οπότε καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της Επανάστασης, μέχρι σήμερα. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικές εικόνες που απεικονίζουν την εξέλιξη της φουστανέλας καθώς και τις διαφορετικές παραλλαγές της ευζωνικής στολής.
Η έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 - Η απελευθέρωση της Μακεδονίας» με την υπογραφή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μέσα από κείμενα και φωτογραφίες υπενθυμίζει το κλίμα της εποχής των Βαλκανικών πολέμων αναδεικνύοντας αξίες και ιδανικά όπως η φιλοπατρία, ο αγώνας για την ελευθερία και ο ηρωισμός. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να πληροφορηθούν για τη μεγάλη συμβολή των κατοίκων της Χαλάστρας οι οποίοι τη νύχτα της 22ας Οκτωβρίου 1912 κατασκεύασαν γέφυρες για να περάσει τον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό ο ελληνικός στρατός και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου 1912. Επιπλέον, να πληροφορηθούν για το ρόλο της Σίνδου και της ευρύτερης περιοχής, όπου εγκαταστάθηκε το γενικό στρατηγείο του τότε Αρχιστρατήγου διαδόχου Κωνσταντίνου (στο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Σίνδου) και έφτασε η είδηση της αποδοχής των όρων και παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά στους Έλληνες.