Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6/3/14

Τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες και οι κίνδυνοι που κρύβουν. Από τη Νεφέλη-Γεωργία Μπέτα

Η έκθεση στα μικροκύματα είναι το μεγαλύτερο πείραμα που έχουν υποβάλλει ποτέ το ανθρώπινο είδος

*Από τη Νεφέλη-Γεωργία Μπέτα 


Τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες και οι κίνδυνοι που κρύβουν.

                  



Η Χώρα μας έχει σήμερα 10.500.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων. Ενδεικτικά το 1998 στην Ελλάδα οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αντιστοιχούσαν σε 20 στους 100 ανθρώπους , στατιστική που ανατράπηκε οριστικά -ήδη από το 2002- που οι χρήστες αντιστοιχούσαν σε 85 στους 100 κατοίκους. Η συντριπτική αύξηση της χρήσης από τον Έλληνα κινητών τηλεφώνων καθόρισε μια νέα ανάγκη: την αύξηση τοποθέτησης κεραιών, ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες σε όλους τους χρήστες κινητών. Από το σημείο αυτό προκύπτουν διάφορα ερωτηματικά, όπως: Οι κεραίες αυτές μας βλάπτουν, κι αν ναι σε τι βαθμό; Ακόμη, τηρούνται οι κανόνες που έχει υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Aυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 15.000 περίπου επιστημονικές μελέτες για την επίδραση μικροκυμάτων στον άνθρωπο από κεραίες και τη χρήση κινητών τηλεφώνων με αποκορύφωμα την έρευνα του Leif Salford, καθηγητή στο Lund University της Σουηδίας ότι η έκθεση του ανθρώπου στα μικροκύματα είναι το μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα που έχει υποβληθεί ποτέ ο άνθρωπος.

Εταιρείες: Τα προϊόντα μας δε βλάπτουν την Υγεία

Οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων υποστηρίζουν κατηγορηματικά  ότι τα προϊόντα τους δεν βλάπτουν την υγεία. Πώς όμως αυτό αποδεικνύεται όταν  η αφανής περίοδος εξέλιξης πολλών μακροχρόνιων ασθενειών κυμαίνεται από 10 έως 40 χρόνια; Ουσιαστικά λοιπόν το επιχείρημα των εταιρειών δεν ευσταθεί από τη στιγμή που η βλαβερή ακτινοβολία ολοκληρώνει την επίδρασή της και εμφανίζει προβλήματα στην υγεία σε 10 μέχρι και 40 χρόνια. Στην χώρα μας αυτό σημαίνει ότι προβλήματα στην υγεία έχουν εμφανιστεί από τη χρήση κινητών τηλεφώνων ήδη από το 2010, αφού τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί το θέμα της εγκατάστασης κεραιών.

Έμμεση παραδοχή από τις εταιρείες ότι τα κινητά βλάπτουν και οι κανόνες της Ε.Ε για την τοποθέτηση κεραιών

Σταδιακά οι εταιρείες κατασκευής τηλεφώνων παραδέχονται έμμεσα ότι τα κινητά είναι επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου το γεγονός αυτό γίνεται φανερό από τη δημιουργία ορισμένων πατεντών που υπόσχονται  να προσφέρουν προστασία στον χρήστη από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία τους. Για παράδειγμα, μια πατέντα της Nokia αναφέρει: «Έχει υποστηριχθεί ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί αλλαγές στην ηλεκτρική κατάσταση -στην ιοντική ισορροπία- των νευρικών κυττάρων. Μια διαρκής και εστιασμένη έκθεση στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων έχει υποστηριχθεί ότι αδυνατίζει τις στρώσεις μυελίνης των νευρικών κυττάρων, και τελικά οδηγεί σε εξασθένιση της ακουστικής ικανότητας, σε ιλίγγους κ.λπ. Έχει προταθεί ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να διεγείρει υπερπαραγωγή των υποστηρικτικών κυττάρων του νευρικού συστήματος, και στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κακοήθων όγκων όπως π.χ. γλοιώματος».

Είναι γεγονός ότι αν η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία με τα συμφέροντα που έχει, δηλώνει ότι υπάρχει επικινδυνότητα σε αυτό τον βαθμό, πόσο πολύ πρέπει να κινδυνεύουμε!

Το ρόλο του προστάτη του ανθρώπου από την αλόγιστη ή και απαραίτητη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχει αναλάβει η Ε.Ε, καθορίζοντας κάποια όρια απόστασης μεταξύ της τοποθετημένης κεραίας και της κατοικημένης περιοχής.

 Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ, Τρακατέλλης έθεσε το ερώτημα αναφορικά με την επικινδυνότητα της λειτουργίας των κεραιών. Ο αρμόδιος επίτροπος Ε. Λικάνεν απάντησε ότι «οι επιστημονικές αποδείξεις δεν υποστηρίζουν την άποψη που λέει ότι μια κεραία σε απόσταση 300 μ. θα είχε επιπτώσεις στην υγεία. Από τη στιγμή που τα πραγματικά επίπεδα έκθεσης παραμένουν κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα, η υγεία των πολιτών είναι καλά προστατευμένη σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε» .

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία μας

Στις βλαβερές επιπτώσεις από την τοποθέτηση κεραιών και από την επίδραση των μικροκυμάτων-ακτινοβολιών στον άνθρωπο, είναι σημαντικό να γίνει μια μικρή αναφορά.

-Πρόκληση καλοήθων και κακοήθων όγκων: Η χρήση κινητού τηλεφώνου για πάνω από 10 χρόνια αυξάνει 4 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης ακουστικού νευρώματος στο ακουστικό νεύρο του αυτιού.

-Προβλήματα στην ακοή και την όραση



-Διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι, ημικρανίες.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιβλαβή ακτινοβολία:

-Όταν αγοράζουμε ένα κινητό, οι πωλητές μας λένε να το φορτίζουμε ξανά όταν αδειάζει τελείως η μπαταρία. Οι περισσότεροι, δε γνωρίζουμε όμως ότι όταν το κινητό δεν έχει μπαταρία τότε είναι που το κινητό ακτινοβολεί στη μέγιστη ισχύ του.

- Επίσης να μη χρησιμοποιούμε το κινητό μέσα στο αυτοκίνητό μας, καθώς το αυτοκίνητο εγκλωβίζει και μεγιστοποιεί την ακτινοβολία που δέχεται ο χρήστης.

- να  χρησιμοποιούμε το κινητό μας όσο το δυνατόν λιγότερο και να κάνουμε χρήση του hands free. Προτιμάμε να στέλνουμε μηνύματα.

-να μη χρησιμοποιούμε το κινητό μακριά από αστικά κέντρα. Και πάλι το κινητό εκπέμπει στο μέγιστο.