Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15/5/13

 

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τοπικής Βουλής του Ομόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου της Βαυαρίας επισκέφθηκε χτες την ΚΕΔΕ στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφόρησης σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν έξι βουλευτές της Τοπικής Βουλής της Βαυαρίας από όλα τα κόμματα με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ursula Maennle.
Εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης, ο γενικός γραμματέας της, Απόστολος Κοιμήσης και το μέλος του Δ.Σ., Κώστας Τζανακούλης ενημέρωσαν την γερμανική αντιπροσωπεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και η Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγούμε από την κρίση.
Ο κ. Ασκούνης παρουσίασε τις μέχρι τώρα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον τομέα της Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας του κεντρικού κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
«Αν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση, τόνισε, όπου το κεντρικό κράτος παίζει το ρόλο του «μεγάλου πατέρα» που κανονίζει τα πάντα, εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα βγούμε εύκολα από την κρίση. Για αυτό λοιπόν έχουμε επανειλημμένως προτείνει στη κυβέρνηση ότι πρέπει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερες ευκαιρίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να στηριχτεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι αυτό πρέπει γίνει άμεσα».
Επίσης, ο κ. Ασκούνης έκανε σύντομη αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πλήττεται από την ύφεση, η οποία έχει φτάσει στο 22%, και ότι το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει στο 27,1%, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ η ανεργία των νέων, 57%, είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε αυτές τις επαφές πολύ σημαντικές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στόχος είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Α. Κοιμήσης αναφέρθηκε στο πολυεπίπεδο πλαίσιο συνεργασίας που ήδη αναπτύσσει η ΚΕΔΕ με αιρετούς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την στήριξη των τοπικών αρχών αφενός και, αφετέρου, την αξιοποίηση των καλών ευρωπαϊκών πρακτικών και των ευρωπαϊκών πόρων.
Ο Κώστας Τζανακούλης αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών στη χώρα μας και των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τους δήμους, καθώς και για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού που ήδη έχει ξεκινήσει με στόχο την καλύτερη απόδοση.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τοπικής Βουλής της Βαυαρίας Ursula Maennle κατέθεσε την πεποίθηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δήμοι της χώρας μας, να έχουν αυτάρκη οικονομικά «ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους γιατί αυτοί αποτελούν τη βάση της εύρυθμης  λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος». Τόνισε δε, ότι αυτό ισχύει στη χώρα της και ιδιαίτερα στο κρατίδιο της Βαυαρίας, πράγμα το οποίο το οδήγησε και σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης, η κ. Maennle υπογράμμισε την ανάγκη για μια «εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί «από τη βάση προς τα πάνω». ενώ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.