Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5/9/11

Αθήνα, 5/9/2011




Ειδικότερα:
Ως γνωστό, το Υπουργείο Εσωτερικών. με διαδικασίες θεσμικού fast truck, εξέδωσε ΠΔ (με αριθ. 74/2011), με το οποίο «όρισε» την συνδικαλιστική έκφραση των Περιφερειών της Ελλάδας με «ορισμένους» από τον Νόμο (ex officio) συνέδρους της ΓΣ και μέλη που συγκροτούν την πλειοψηφία μάλιστα στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους Νόμους του Κράτους, την Δημοκρατία και την θεσμική Ηθική που πρέπει να διέπουν μια ευνομούμενη Πολιτεία.
Έτσι, στις 31 Αυγούστου του 2011, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, και με αφορμή την έκδοση αυτού του ΠΔ, κατατέθηκε, με πρωτοβουλία των παρατάξεων της ελάσσονος Αντιπολίτευσης και με την ενεργή συμμετοχή της “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ”, κείμενο καταγγελίας της, κανταφικού τρόπου, άσκησης εξουσίας μέσω του νομοθετικού αυτού τερατουργήματος. Η καταγγελία αυτή επικεντρώνεται στη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων στο όργανο αυτό.
Ζητήσανε την κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος διότι καλούμαστε να ψηφίσουμε εκπροσώπους στην ΓΣ της Ένωσης …μέσα σε μια σχεδόν εβδομάδα από την δημοσίευση του ΠΔ, για μια αυτοδιοικητική έκφραση («Αιρετή Περιφέρεια»), που η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι είναι αμεσοδημοκρατική, συμμετοχική των πολιτών και ανεξάρτητη από την Κεντρική διοίκηση.

Το κείμενο αυτό συνυπέγραψαν οι Παρατάξεις:
1. "ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ-ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ"
(επικεφαλής: Γιάννης Δημαράς)
2. "ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"
(επικεφαλής: Γιώργος Βαρεμένος-Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέξης Μητρόπουλος)
3. “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ”
(επικεφαλής: Κώστας Διάκος)
4. "ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ"
(επικεφαλής Χρήστος Καπάταης-Υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέκος Αλαβάνος)
Την πρόταση στήριξαν για λογαριασμό των παραπάνω παρατάξεων οι Νίκος Γαλανός και Κώστας Διάκος. Επεσήμαναν το παράνομο, αντιδημοκρατικό και επεμβατικό της Κεντρικής Διοίκησης ρόλο της Κυβέρνησης και επιφυλάχθηκαν για τον έλεγχο της νομιμότητας και συνταγ-ματικότητας του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος με ένδικη προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια.


Το κείμενο αυτό στήριξε και η παράταξη «"ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ."» (επικεφαλής: Άγγελος Χάγιος)
Την αντίθεση τους στο ΠΔ αυτό έκφρασε και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (στηριζόμενη από το ΚΚΕ).
Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης πάλι προ ημερησίας διατάξεως για την Τρίτη 6/9.

Επισυνάπτεται το κείμενο/καταγγελία:

Αθήνα 31.08.2011
Προς
Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
κ. Καράμπελα Κων/νο

Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

Θέμα: Π.Δ. 74/11, σχετικά με τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, και του ΔΣ της ως άνω ένωσης

Κύριε Πρόεδρε,

Το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την Ένωση Περιφερειών όπως προκύπτει απ' το άρθρο 282 παρ.9 και 12, είναι αποτέλεσμα συνεννόησης του αρμόδιου υπουργείου και των περιφερειαρχών, οι οποίοι ανήκουν στο σύνολό τους στα δύο μεγάλα κόμματα αγνοώντας επιδεικτικά τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης

1) Ολη η διαδικασία είναι απαράδεκτη διότι ο τρόπος εκλογής των μελών του Δ.Σ. έχει θεσμοθετηθεί σε Προεδρικό Διάταγμα ( Π.Δ.), το σχέδιο του οποίου δεν συζητήθηκε καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως το Σύνταγμα, ο Νόμος, η Δημοκρατία και η Ηθική επιτάσσουν, προκειμένου να ακουστούν και οι απόψεις όσων δεν ανήκουν στις δύο παρατάξεις , στις οποίες ανήκουν οι Περιφερειάρχες.

2)Θεωρούμε απαράδεκτη και άμεσα ανακλητέα ειδικά τη διάταξη της ex officio σύνθεσης μεγάλου μέρους του αντιπροσωπευτικού σώματος της Γενικής Συνέλευσης των Περιφερειών της Ελλάδος, καθόσον ο Περιφερειάρχης κι όλοι οι αντιπεριφερειάρχες δεν τίθενται στη δημοκρατική,συνταγματική κρίση της ψήφου. Αυτό επεκτείνεται και στο Δ.Σ. όπου συμμετέχουν ex officio όλοι οι περιφερειάρχες και με δεδομένο τον εξαμβλωτικό εκλογικό νόμο που αλλοιώνει βάναυσα τη θέληση των πολιτών ως προς την εκπροσώπηση τους στις Περιφέρειες.
Κατά συνέπεια με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα η σύνθεση του συνδικαλιστικού οργάνου των περιφερειών διαμορφώνεται κατά 80% από τους συγκεκριμένους συνδυασμούς των περιφερειαρχών , που μπορούν μόνο δια << διευκολύνσεως >>να επιτρέψουν και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης , γεγονός που ενισχύει τη συναλλαγή.

3)Τέλος είναι φανερό ότι η όλη διαδικασία εκλογής ( η διορισμού ) των μελών της Γ.Σ. και του Δ.Σ. της ΕΝ..Π.Ε. αντιβαίνει και στο άρθρο 102 του Συντάγματος , που αναφέρεται στο αυτοδιοίκητο των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς η Κεντρική Εξουσία παρεμβαίνει βάναυσα στην εκλογή των οργάνων τους .

Προτείνουμε :
α) τη συγκρότηση Γενικής Συνέλευσης από όλους τους εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειάρχες και
β) σε κάθε περίπτωση την άρση της ex officio εκλογής μελών του Β’ βαθμού Τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δ..Σ. της ΕΝ.Π.Ε.

γ)Την τροποποίηση του άρθρου 7 του ΠΔ 74/2011, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΠΕ. που αποτελείται από 25 μέλη, να είναι όλα άμεσα εκλεγμένα από το Συνέδριο.

Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή, όπως ενημερωθήκαμε μέχρι τις 16/9/2001 θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία «εκλογής»¨των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ., ΖΗΤΟΥΜΕ να συζητηθεί άμεσα και κατεπειγόντως σήμερα το θέμα.


Υπογραφές
Για την «ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ-ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»:
Νίκος Γαλανός
Για την “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ”:
Κώστας Διάκος
Για την "ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ" :
Γιώργος Βαρεμένος
Για την"ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ" :
Χρήστος Καπάταης.