Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3/8/11

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΙΟΝΥΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
 


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ

Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στον ΟΑΣΠ.

Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και στον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης αναφέρεται ειδικότερα στη διαμαρτυρία του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας-Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλειου Παπαζάχου για την αναγγελθείσα συγχώνευση του ΙΤΣΑΚ με τον ΟΑΣΠ, παρατηρώντας ότι «οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών δεν μπορεί να γίνονται άκριτα ή αυθαίρετα, με ζημία για το δημόσιο συμφέρον».
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης υπογραμμίζει το «σπουδαίο και αναγνωρισμένο πανελλαδικά έργο στην Αντισεισμική Προστασία» που προσφέρει το ΙΤΣΑΚ από το 1979, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιστήμονα Βασίλη Παπαζάχο, καθώς «αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, όπου υπηρετούν επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων και διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό». Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρεται στη σπουδαιότητα της λειτουργίας του ΙΤΣΑΚ στη Θεσσαλονίκη, διότι η ίδρυσή του «μετά το μεγάλο σεισμό της πόλης έβαλε τις βάσεις για την αντιμετώπιση ενός θέματος εξαιρετικά σημαντικού για μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Ελλάδα».
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ζητά από τον Υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του «ως επιζήμια για την αντισεισμική προστασία και το δημόσιο συμφέρον, ως απόφαση που δεν παρουσιάζει οικονομικά και λειτουργικά οφέλη», επισημαίνοντας ότι «η συνέχιση της λειτουργίας του ΙΤΣΑΚ είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Πριν από λίγες ημέρες έγινα γνώστης της διαμαρτυρίας του γνωστού για την προσφορά του στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας - Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασιλείου Παπαζάχου, για την αναγγελθείσα από την κυβέρνηση συγχώνευση του ΙΤΣΑΚ με τον ΟΑΣΠ.

Όλοι συμφωνούμε επί της αρχής για την ανάγκη συγχωνεύσεων οργανισμών προς εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών, δεδομένου ότι είχαμε φτάσει σε σημείο υπερβολής πολλές φορές να υπάρχουν για το ίδιο αντικείμενο περισσότεροι του ενός φορείς υποστηριζόμενοι ή χρηματοδοτούμενοι από το κράτος. Από κει και πέρα όμως, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών δεν μπορεί να γίνονται άκριτα ή αυθαίρετα, με ζημία για το δημόσιο συμφέρον.
Από το 1979 το ΙΤΣΑΚ, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιστήμονα Β. Παπαζάχο, προσφέρει σπουδαίο και αναγνωρισμένο πανελλαδικά έργο στην Αντισεισμική Προστασία, ενώ σήμερα αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, όπου υπηρετούν επιστήμονες όλων των σχετικών ειδικοτήτων και διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η ίδρυσή του, που φέρει την υπογραφή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης έβαλε τις βάσεις για την αντιμετώπιση ενός θέματος εξαιρετικά σημαντικού για μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Ελλάδα.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ανακαλέσετε την απόφασή σας ως επιζήμια για την αντισεισμική προστασία και το δημόσιο συμφέρον, ως απόφαση που δεν παρουσιάζει οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, δεδομένου ότι τόσο ο χαρακτήρας και οι αρμοδιότητές όσο και οι έδρες των δύο φορέων είναι διαφορετικές. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΙΤΣΑΚ είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας.

Με εκτίμηση,



Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης


Διονύσης Χ. Ψωμιάδης»