Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27/5/11

Διευκρινίσεις για τη λήψη δανείου αναμένει ο δήμος Ιωαννιτών

Για να πληρωθούν ρυμοτομίες και προμηθευτές


Μονόδρομος είναι για το δήμο Ιωαννιτών η λήψη δανείου για να πληρωθεί μεγάλο μέρος των απαιτήσεων που χρονίζουν ή προκύπτουν από απαλλοτριώσεις, αλλά και οφειλές σε προμηθευτές, ωστόσο για να προχωρήσει στη σύναψη του αναμένει διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών. Κι αυτό, γιατί σε εγκύκλιο με ημερομηνία 23 Μαΐου δεν ξεκαθαρίζεται αν οι δήμοι θα πρέπει να απευθυνθούν αποκλειστικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή μπορούν να δανειοδοτηθούν από άλλες τράπεζες.Πάντως με την εγκύκλιο αυτή οι δήμοι παίρνουν το «πράσινο φως» για να συνάψουν δάνεια, μέχρι και τις 30 Ιουνίου η προθεσμία, αφού άλλος τρόπος για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους δεν υπάρχει.Ταυτόχρονα ο δήμος Ιωαννιτών όπως και άλλοι στη χώρα που είναι υπερχρεωμένοι, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, αναμένει την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για το εάν τελικά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης και με ποιες υποχρεώσεις, αφού στην τελευταία δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας ήταν στους δήμους που βρίσκονταν στον...προθάλαμο με βάση τα κριτήρια του νόμου, βασικά το ύψος των οφειλών (μόνο τα δάνεια φτάνουν τα 33 εκ. ευρώ περίπου) σε σχέση με το ποσοστό επί των εσόδων.

Ασαφής η εγκύκλιος
Η δημοτική αρχή προέβλεψε στον προϋπολογισμό την λήψη δανείου περίπου 12 εκ. ευρώ για να πληρωθούν ρυμοτομίες και οφειλές σε προμηθευτές και με την εγκύκλιο που τεσσάρων ημερών στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποσαφηνίζεται αν οι δήμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο Τ.Π.κ.Δ ή στην τραπεζική αγορά για να συνάψουν δάνειο.Ζητήθηκε άμεσα από το υπουργείο διευκρίνιση αλλά μέχρι χθες δεν είχε δοθεί, όπως είπε ο κ. Μάντης, εξηγώντας ότι στην εγκύκλιο αυτή η ...είδηση είναι ότι δεν χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να κινηθεί η διαδικασία δανειοδότησης, αφού με την έγκριση του προϋπολογισμοί που περιλαμβάνει το δάνειο θεωρείται ειλημμένη.Οι απαιτητές οφειλές από πολίτες ανέρχονται για ρυμοτομίες από το 2005 μέχρι το τέλος του 2010 στα 9 εκ. ευρώ περίπου και άλλα 4 εκ. ευρώ αφορούν οφειλές σε προμηθευτές, ενώ υπάρχουν και τρέχουσες υποχρεώσεις που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις, επίσης για ρυμοτομίες. Με άλλο τρόπο δεν μπορεί να πληρώσει ο δήμος παρά μόνο με το δάνειο που έχει προβλεφθεί.

Μειωμένοι οι ΚΑΠ, εκκρεμεί ΣΑΤΑ του 2010
Κι ενώ όλα θα ξεκαθαρίσουν με τις διευκρινίσεις που αναμένονται ως προς το δάνειο,η ροή εσόδων δεν είναι ό,τι καλύτερο αφού οι ΚΑΠ εμφανίζονται μειωμένοι κατά 23% σε σχέση με το 2009 το πρώτο πεντάμηνο του έτους και ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ για το 2010.Στα στενά αυτά οικονομικά πλαίσια προσπαθεί η δημοτική αρχή, και ο έχων την ευθύνη των οικονομικών αντιδήμαρχος, να ανταποκριθούν στις πολλές υποχρεώσεις και ως προς τα τρέχοντα, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται απροθυμία οφειλετών του δήμου να προσέλθουν και να καταβάλουν όσα χρωστούν.Βέβαια, η ενημερότητα για μη οφειλή στο δήμο για τη λήψη φορολογικής, είναι ένα...εμπόδιο για τους οφειλέτες, αλλά με διακανονισμό και καταβολή του 20% της οφειλής καταφέρνουν να εξυπηρετηθούν. Και όλα αυτά με τους αιρετούς και τους αρμόδιους υπαλλήλους να απειλούνται με προσωπικό καταλογισμό για ανείσπρακτα πρόστιμα, τα οποία δεν είναι και λίγα στο δήμο Ιωαννιτών.Με τον διαρκή και αυστηρό έλεγχο δαπανών κάθε δήμος πλέον, δεν μπορεί να μεταφέρει χρήματα που προορίζονται για άλλο σκοπό και ως εκ τούτου μόνο το δάνειο (όπως και άλλα που σύναψε η προηγούμενη δημοτική αρχή) θα δώσουν τη δυνατότητα να πληρωθούν οι ρυμοτομίες και οι προμηθευτές, όπως σαφώς θα ορίζεται για τη λήψη του.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ