Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5/4/11

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ. ΡΕΠΠΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ




Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης σχετικά με την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του Προγράμματος Σχολικής Στέγης για το περασμένο έτος.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εκκλήσεις του προς το Υπουργείο για την εκταμίευση του υπολοίπου των πιστώσεων για το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης του 2010, «καμία χρηματοδότηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα αυτό με αποτέλεσμα τα χρέη προς τους κατασκευαστές να διογκώνονται και να καλούμαστε πλέον ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσουμε τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις των έργων σχολικής στέγης του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες ανέρχονται ήδη στα 10.000.000 €. Πλέον τούτων για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων απαιτούνται 47.576.260 €, χωρίς τις άμεσες υποχρεώσεις για απόκτηση οικοπέδων που ανέρχονται στο ποσό των 11.582.236 €».

Ο Περιφερειάρχης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και παρατηρεί ότι η «πληρωμή των εκκρεμών πιστοποιήσεων αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για εργασίες που εκτελέστηκαν και, σε πολλές περιπτώσεις, έργα που παραδόθηκαν, αλλά και απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του Νομού». Καταλήγοντας, ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό την άμεση χρηματοδότησή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 10.000.000 € ως ελάχιστη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των έργων σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων 15.000.000 € εντός του επόμενου διμήνου για την ολοκλήρωση μέρους των ημιτελών έργων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:



«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,



Τον Δεκέμβριο του 2010 με έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (Α.Π Γ.Ν. 2771) είχε ζητηθεί ως επιτακτική ανάγκη η χρηματοδότηση του Προγράμματος Σχολικής Στέγης με το ποσό των 6.000.000 €, το οποίο αποτελεί το υπόλοιπο του ποσού των 8.000.000 € με το οποίο δεσμευτήκατε να χρηματοδοτήσετε το Πρόγραμμα αυτό για το έτος 2010.

Καμία χρηματοδότηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα αυτό με αποτέλεσμα τα χρέη προς τους κατασκευαστές να διογκώνονται και να καλούμαστε πλέον ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσουμε τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις των έργων σχολικής στέγης του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες ανέρχονται ήδη στα 10.000.000 €.

Πλέον τούτων για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων απαιτούνται 47.576.260 € χωρίς τις άμεσες υποχρεώσεις για απόκτηση οικοπέδων που ανέρχονται στο ποσό των 11.582.236 €.

Στις 13 Ιανουαρίου 2011 επαναλάβαμε την έγγραφη πρόσκληση προς την πολιτεία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Δυστυχώς, ούτε και σε αυτήν την έκκλησή μας δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η πληρωμή των εκκρεμών πιστοποιήσεων αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για εργασίες που εκτελέστηκαν και, σε πολλές περιπτώσεις, έργα που παραδόθηκαν, αλλά και απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του Νομού. Η πληρωμή τους δε θα συνεπάγεται παράδοση νέων σχολικών μονάδων που είναι έτοιμες και απαραίτητες για τις τοπικές κοινωνίες. Σημειωτέον ότι το 2009 είχαμε επιχορηγηθεί με 20.000.000 € ενώ το 2010 μόνο με 2.000.000 €, γεγονός που δηιούργησε και τις εκκρεμείς υποχρεώσεις.

Κατόπιν όλων τούτων, παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα στη χρηματοδότησή μας με το ποσό των 10.000.000 € ως ελάχιστη προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των έργων σχολικής στέγης στο Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων 15.000.000 € εντός του επόμενου διμήνου για την ολοκλήρωση μέρους των ημιτελών έργων.



Με εκτίμηση,





Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»