Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21/12/10

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



Με τον καλύτερο τρόπο επικυρώθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες της Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη - Ηλιάκη για τη διάνοιξη νέων οριζόντων στην αγορά των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό, μέσα από τις στοχευμένες επαφές και συνεργασίες της με τους κυβερνήτες σημαντικών κινέζικων επαρχιών. Σε αυτά τα πλαίσια, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου επιλέχθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολιτικές ανάδειξης των Κρητικών προϊόντων και στήριξης του αγροτικού τομέα σε διεθνές επίπεδο. Η Νομαρχία Ηρακλείου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο στην κατηγορία βραβείων «Υποστήριξη στη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων» που αφορά στην επιβράβευση πολιτικών που ενθαρρύνουν επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι αγορές τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας καθιερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας αναγνωρίζουν και ανταμείβουν σημαντικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα βραβεία, που θεσμοθετήθηκαν το 2005, αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από τις επιχειρήσεις, σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν και τα πρακτικά αποτελέσματά της, καθώς και στην επιβράβευση της επιτυχίας. Η γεωγραφική εμβέλεια του διαγωνισμού καλύπτει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου η κ. Σχοιναράκη αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της επιλογής της Νομαρχίας Ηρακλείου ως εθνικού εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί ένα τίτλο τιμής, που ανταμείβει της προσπάθειες της Νομαρχιακής Αρχής και των συνεργατών της, οι οποίες μέσω και της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας με Περιφέρειες της Κίνας είχαν ως αποτέλεσμα την προώθηση και την αύξηση των εξαγωγών των Κρητικών προϊόντων και ιδιαίτερα του Κρητικού ελαιολάδου στην αχανή ασιατική χώρα.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κ. Σχοιναράκη ανέφερε: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες και να υλοποιεί δράσεις. Έτσι λοιπόν στις αρχές Σεπτέμβρη λάβαμε ένα έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το οποίο μας ζητήθηκε, στα πλαίσια της πολιτικής μας στη διάρκεια της τετραετίας, να καταθέσουμε φάκελο στον οποίο να περιγράφουμε τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει στα θέματα υποστήριξης της διεθνοποίησης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Για μας ένας στόχος σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας ήταν να στηρίξουμε τους αγρότες μας, να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και όλους τους εμπλεκόμενους στη διάθεση τους, καθώς γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να κατέχουν την καλύτερη θέση σε διεθνές επίπεδο. Έτσι λοιπόν έπειτα από συναντήσεις που είχαμε με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, είχαμε ξεκινήσει μια συνεργασία με την Κίνα για το πώς ακριβώς τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης αποκτούν τη θέση που τους αξίζει, αλλά και ένα σωστό εξαγωγικό βηματισμό σε διεθνές επίπεδο.

Είχαμε μια συνεργασία με σημαντικές επαρχίες της Κίνας με σημαντικό σταθμό την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μαζί τους. Οι επαρχίες αυτές μπορούν πραγματικά να στηρίξουν τους αγρότες και τις Ενώσεις τους, καθώς και τους επιχειρηματίες στην αγορά των τοπικών προϊόντων, αναδεικνύοντας το «χρυσάφι» της Κρήτης, το ελαιόλαδο, στις συγκεκριμένες περιοχές. Στον απολογισμό των δράσεών μας θεωρούμε κορυφαία τη συνάντηση της Νομαρχιακής Αρχής με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας. Πρόκειται για τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο σε κυβερνητικό επίπεδο Κίνας, ο οποίος μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί την Κρήτη και παράλληλα με τη συνάντησή του με τη Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου, να επισκεφτεί τόπους πολιτισμού του Νομού μας, όπως την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η Νομαρχία Ηρακλείου, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας μετά από επεξεργασία και αξιολόγηση όλων των προτάσεων που είχαν υποβληθεί σε εθνικό επίπεδο, επιλέχθηκε ως εθνικός εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι δράσεις της αξιολογήθηκαν ότι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή σε επίπεδο Ελλάδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας, είναι ιδιαίτερο τιμητικό για μένα ως Νομάρχη και τους συνεργάτες μου που δουλέψαμε αυστηρά και σκληρά στη διάρκεια της τετραετίας για το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «τοπικά προϊόντα στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο».

Έτσι λοιπόν θέλω να πιστεύω ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε την αντίστοιχη αξιολόγηση. Αυτά θα γίνουν τον Μάιο, την άνοιξη δηλαδή του 2011 και για μας το πρώτο βήμα ήταν η επιλογή μας σε επίπεδο χώρας, ως εθνικός δηλαδή εκπρόσωπος. Είναι ένας τίτλος σημαντικός, ένας τίτλος τιμής και είναι κατανοητό ότι τα οφέλη μπορεί να τα εισπράξει όχι μόνο το σύνολο των πολιτών του Νομού μας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της Κρήτης, αφού πλέον είμαστε μια ενιαία περιφέρεια.

Η δράση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου να διευρύνει τα όρια του θεσμού και να υλοποιεί πολιτικές, οι οποίες πραγματικά ενίσχυαν τους αγρότες και τους επιχειρηματίες σε επίπεδο νομού αλλά και νησιού επικυρώθηκε και με επίσημο τρόπο από την πολιτεία μέσα από αυτό το βραβείο για την υποστήριξη της διεθνοποίησης των επιχειρηματικών δράσεων. Εύχομαι η πόρτα που ανοίξαμε για τη διεύρυνση των οριζόντων των Κρητικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο να συνεχιστεί, γιατί είναι ανάγκη, ιδιαίτερα μάλιστα στην εποχή που ζούμε, καθώς διανύουμε περίοδο κρίσης. Θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μπορεί με τη δράση και τη λειτουργία της να συμβάλλει στην αναστροφή της σελίδας στο 70%, γιατί η δυναμική των περιφερειών, εφόσον αναδειχθεί και αξιοποιηθεί είναι εκείνη που θα συμβάλλει στην αλλαγή σελίδας σε επίπεδο χώρας.

Εμείς ήδη έχουμε ετοιμάσει φακέλους με υλικό για όλους τους θεσμούς με τους οποίους συνεργαζόταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, ή έχει υπό την ευθύνη και εποπτεία της και βεβαίως για όλες τις υπηρεσίες της. Έτσι ο νέος Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης θα γνωρίζουν από ποιο σημείο αναλαμβάνουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τη νέα της πλέον μορφή και τις αρμοδιότητες που έχει, ποιο έργο έχει υλοποιηθεί και με ποιο τρόπο, γιατί εμείς θέλουμε οι άνθρωποι που επελέγησαν από τους πολίτες του νομού μας για να έχουν την ευθύνη τα επόμενα χρόνια, να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με όσα συνέβησαν στη διάρκεια της τετραετίας και όσα βεβαίως έχει ανάγκη ο τόπος από τώρα και μετά».