Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

31/10/10

Γ. Μπουτάρης-Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Ψηλά είναι ο Πολιτισμός στην ατζέντα της «Πρωτοβουλίας»

Θεσσαλονίκη, 31 Οκτωβρίου 2010



Ψηλά είναι ο Πολιτισμός

στην ατζέντα της «Πρωτοβουλίας»



«Πολιτισμός για τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» δεν είναι μόνον οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ. Είναι, κυρίως, η αισθητική συνολικά της πόλης, είναι η συμπεριφορά των πολιτών, η καλημέρα όλων μας, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, που παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας».

Με την σύντομη αυτή τοποθέτηση ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, έβαλε τη βάση της Κυριακάτικης συζήτησης για τις θέσεις της «Πρωτοβουλίας» στον τομέα του αστικού πολιτισμού, σε μια εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στον πολυχώρο «Γαία live».

«Δεν νοείται τα “Δημήτρια” να μην έχουν καλλιτεχνικό διευθυντή. Αυτό το γεγονός, με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού να κάνει ό,τι θέλει έχοντας άλλοθι μια τεράστια καλλιτεχνική επιτροπή, δείχνει και τη σχέση του Δήμου με τον χώρο του πολιτισμού. Πολιτική εκμετάλλευση, συναλλαγή και εξυπηρέτηση ημετέρων είναι η προτεραιότητα της μέχρι τώρα διοίκησης», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη».

Πριν τον Γιάννη Μπουτάρη, η Θούλη Μυσιρλόγλου περιέγραψε την προγενέστερη σχέση του υποψηφίου Δημάρχου με τον πολιτισμό, σχέση σταθερή και ουσιαστική, ως οικονομικού υποστηρικτή αλλά και εθελοντή.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας» για τον αστικό πολιτισμό παρουσίασε στο κοινό που κατέκλεισε το «Γαία» η Αννα Κεραμέως εστιάζοντας

· στην ανάπτυξη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, στην προβολή του και ει δυνατόν στην εξαγωγή του σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό.



· στη συμμετοχικότητα, με συνεργασίες με φορείς και με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και αυτοδιαχείριση κέντρων νεολαίας.



· στη συνεργασία με τους όμορους Δήμους και μητροπολιτικές δράσεις σε θέματα πολιτισμού.



· στα μικρά θεματικά φεστιβάλ στα κοινοτικά διαμερίσματα.



· στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και ελαχιστοποίηση του ‘οπτικού θορύβου’.



· στη νέα προσέγγιση στην ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης και στη βελτίωση της προσπελασιμότητας σε αυτά.

Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση με το κοινό με βασικά θέματα τις καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης, τα αδέσποτα, την αφισορύπανση, το θέμα του πάρκινγκ και της γενικότερης παρουσίας αυτοκινήτων στο κέντρο. «Ο πολιτισμός περνά στα χέρια των νέων υπό την σκέπη των παλαιότερων» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η σκέπη δεν είναι σκιά, ούτε σύννεφο. Είναι θετική αύρα και παρότρυνση».

Η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας» για τον αστικό πολιτισμό ολοκληρώθηκε με μία μουσική έκπληξη. Ο Κώστας Πρατσινάκης, με τον Γιώργο Κοκκινάκη ερμήνευσαν τη «Θεσσαλονίκη», σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης είχε τον πρώτο λόγο και στο γενικότερο σκηνικό του πολυχώρου «Γαία». Ιστορικές φωτογραφίες της πόλης, ποιήματα, αποτυπωμένα σε μικρά χάρτινα καραβάκια από ποιητές της Θεσσαλονίκης, τζαζ μουσική και ο Θερμαϊκός κόλπος σε βιντεοπροβολή να συνοδεύει το λόγο του Γιάννη Μπουτάρη εξέφρασαν την «άλλη» αισθητική που υπερασπίζεται η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» για τον Πολιτισμό επεξεργάσθηκαν ως μέλη της αντίστοιχης επιτροπής με αλφαβητική σειρά οι: Απόστολος Βέττας, Ελένη Βρετζάκη, Γιώργος Γεωργιάδης, Μυρτώ Γιουμουρτατζή, Βάσω Γρηγοριάδου, Χρήστος Γρίμπας, Βίκυ Δουλαβέρα, Νανά Δρίζη, Χρύσα Ζαρκαλή, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Απόστολος Καλφόπουλος, Κατερίνα Καμάρα, Άννα Κεραμέως-Μαυρίδη, Μαρία Κολώνη, Γιώργος Κορδομενίδης, Δημήτρης Κυανίδης, Θεοδώρα Λειψιστινού, Αθηνά Μαζαρακίδου, Θούλη Μισιρλόγλου, Αλίκη-Αλέγκρα Μπαρζιλάι, Σίμος Μπενσασσόν, Σταύρος Μωρεσόπουλος, Λία Ναλμπαντίδου, Άντη Παναγιωτίδου, Κώστας Πρατσινάκης, Κυβέλη Ρουμελιώτου, Γιώργος Σίμος, Δημήτρης Σταυρίδης, Σπύρος Στεκούλης, Νίκος Στεφανίδης, Θάλεια Στεφανίδου, Όλγα Ταμπουρή, Ιφιγένεια Ταξοπούλου, Λίτσα Τατόγλου-Βερλέ, Τατιάνα Τούρνα, Έλλη Τρίμη, Άννα Τσαρβούλη, Μαρία Τσιουτάνη, Γιάννης Φάλλας, Νίκος Φωτίου, Έλλη Χρυσίδου . Υπεύθυνος της επιτροπής ήταν ο Σπύρος Πέγκας, πολιτικός επιστήμων- επιχειρηματίας