Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24/8/10

* ΒΑΙΝΕΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΡΟΔΙΝΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ.*POLITICAL NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του βαμβακιού", συνεχίζονται οι εργασίες με ταυτόχρονη παρακολούθηση των συλλήψεων του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού σε φερομονικές παγίδες καθώς και δειγματοληψίες.



Οι περιοχές εγκατάστασης του δικτύου παγίδων και παρακολούθησης είναι οι εξής:

Δημ. Διαμέρισμα Τοποθεσία

Σκοτούσσα Μεριάς, Παλιάμπελο, Γιδομάντρι

Ζάππειο Ισάδια, Συκιές, Κουτσουπιά

Καστρί Βάλτος, Ρύζια, Τριαντάρια

Ελευθέριο Τσατάλι, Νέα ή Μπαργκέτα

Ενιππέα Καψάλες, Καψάλια, Αμμούδες

Βρυσιά Κοκκαλίτσες, Καμπάδικα, Μαυρόγεια

Τερψιθέα Μεριάς, Βακούφικα

Αγ. Ανάργυροι Υπόλοιπο Κραννώνος

Ομορφοχώρι Εννιάρια

Μελία Σταχτάρια

Γυρτώνη Μαυρόγεια



Με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων, καθώς και από τις δειγματοληψίες επιτόπιων ελέγχων, που διενεργούν Γεωπόνοι του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα πλαίσια του προγράμματος "Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι" σας ανακοινώνουμε ότι:

- Ο αριθμός των συλληφθέντων ατόμων του ρόδινου σκουληκιού τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένος σε αρκετές περιοχές.

- Ο αριθμός των συλληφθέντων ατόμων του πράσινου σκουληκιού ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

- Σε ορισμένες η προσβολή είναι μικρή και σε άλλες είναι έντονη.

- Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίσθηκαν προσβολές και από σποντόπτερα.

- Από τους υπόλοιπους εχθρούς που προσβάλλουν το βαμβάκι (λύγκος, αφίδες, τετράνυχος κ.α.) δεν παρατηρήθηκαν πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στη καλλιέργεια.



Συμπεράσματα:

Ά Οι πληθυσμοί του ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές παρουσιάζουν αυξητική τάση. Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές των περιοχών όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός συλλήψεων ή έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρόδινο σκουλήκι, να προβούν τοπικά σε διενέργεια ψεκασμού για την προστασία της καλλιέργειας. Για τη διαπίστωση των προσβολών να πραγματοποιείται δειγματοληψία 50-100 καρυδιών ηλικίας 3-4 εβδομάδων από τυχαίες θέσεις του χωραφιού, και να εξετάζεται το εσωτερικό τους για την ανεύρεση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων (μικρά εξογκώματα ή στοές). Σε περίπτωση που ο αριθμός των προσβολών ξεπερνά το 10% συνιστάται ψεκασμός.

Ά Οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται κάτω από το όριο ψεκασμού. Γενικότερα συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και στην περίπτωση που βρεθούν 10 τουλάχιστον προσβολές (ή εναλλακτικά 5 ζωντανές προνύμφες) ανά 100 φυτικά όργανα (χτένια, καρύδια, άνθη), να προβούν άμεσα σε επέμβαση με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο. Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί και έντονη προσβολή από σποντόπτερα (που παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα και συμπεριφορά) συνιστάται να γίνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την καταπολέμηση και των δύο εχθρών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν χρειάζεται χημική επέμβαση ώστε να προστατευθούν και τα ωφέλιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσες περιπτώσεις οι παραγωγοί προέβησαν σε άσκοπους ψεκασμούς παρατηρήθηκαν στη συνέχεια εξάρσεις πληθυσμών και προσβολών.



" Σε κάθε περίπτωση οι Βαμβακοκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό του Γεωπόνο.

" Αν κάποιος Βαμβακοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργεια του, παρακαλούμε να ειδοποιήσει το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας.

" Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστημάτων Γεωργικών Φαρμάκων, Γ.Γ.Α. κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδώσουμε προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

" Στο επόμενο δεκαήμερο η Υπηρεσία μας θα εκδώσει νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη των παραπάνω εχθρών.



Ο Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης



Δ. ΖΔΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ