Υπεγράφη, σήμερα, η Υπουργική Απόφαση για νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας: * Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27/2/21

Η λαογραφία στα Ιόνια Νησιά, καθρέπτης της ταυτότητας των Επτανήσιων

 Η λαογραφία στα Ιόνια Νησιά, καθρέπτης της ταυτότητας των Επτανήσιων

 


 

✏  Συγκέντρωση στοιχείων της λαϊκής παράδοσης των Ιονίων Νήσων

 

 

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Σε συνέχεια μιας πρώτης διερευνητικής διαδικτυακής συνάντησης με συμμετέχοντες από τα Ιόνια νησιά με θέμα: «Στοιχεία λαϊκής παράδοσης στα Ιόνια Νησιά», επανερχόμαστε με την παρούσα πρόσκληση για να κάνουμε το επόμενο ουσιαστικό βήμα.

 

Πρόκειται για την υλοποίηση του στόχου κατάθεσης, συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στοιχείων της λαϊκής μας παράδοσης απ’ όλα τα νησιά, προκειμένου να ερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε τα κοινά στοιχεία, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που συνθέτουν την συνολική ταυτότητα των παραδόσεων της νησιωτικής μας Περιφέρειας.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε πνευματικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, ερευνητές και συγγραφείς θεμάτων λαϊκής παράδοσης, αλλά και κάθε πολίτη, που έχει κάτι να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή, να καταθέσουν στοιχεία, έρευνες, μελέτες, καταγραφές καθώς και φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό, αποστέλλοντάς τα στο e-mail: pin2@pin.gov.gr.

 

 

Τα ειδικότερα κεφάλαια, στα οποία θα αναφέρονται και θα κατανέμονται τα όποια στοιχεία κατατίθενται, είναι:

 

1.       Τραγούδια της λαϊκής παράδοσης (δημοτικά) και στιχουργήματα άγνωστων ποιητών

2.       Αρχεία ήχου και εικόνας με τραγούδια και χορούς της λαϊκής παράδοσης

3.       Δημοτικοί χοροί (όχι σύγχρονες χορογραφίες)

4.       Λαϊκά δρώμενα από τους κύκλους της ζωής και του χρόνου

5.       Τοπικές ψαλτικές παραδόσεις

6.       Τοπικά γλωσσικά ιδιώματα (ντοπιολαλιά)

7.       Τοπικοί θρύλοι και παραμύθια

8.       Λαϊκές τέχνες – Η τέχνη της πέτρας, του σιδήρου και λοιπών μετάλλων, η κεραμική και αγγειοπλαστική, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η υφαντική και τα κεντήματα.

9.       Παραδοσιακές φορεσιές

10.     Παραδοσιακές μέθοδοι αγροτικών καλλιεργειών

11.     Τοπική κουζίνα (συνταγές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας κλπ.)

12.     Διάφορα (σχετικής θεματολογίας που δεν έχουν ονομαστικά αναφερθεί)

 

Ειδική ολιγομελής επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, θα προχωρήσει στην επεξεργασία, ομαδοποίηση, αξιολόγηση, σύγκριση και παρουσίαση των στοιχείων μέσα από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Ι.Ν.

 

Πέραν αυτού προβλέπονται και ζωντανές παρουσιάσεις ανά θεματολογία, σε εκδηλώσεις που θα οργανωθούν στα νησιά μας με στόχο να γνωρίσουμε οι πολίτες της Περιφέρειας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης και τις ρίζες της αλλά και να συμβάλουμε στη διατήρηση και την αξιοποίησή της.

 

Η Περιφερειάρχης Ι.Ν.

 

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ - ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ