Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3/9/18

Αν.Ξανθός: Στόχος να λειτουργήσουν συνολικά 120 ΤΟΜΥ στη χώρα μέχρι το τέλος του 2018

Αν.Ξανθός: Στόχος να λειτουργήσουν συνολικά 120 ΤΟΜΥ στη χώρα μέχρι το τέλος του 2018

Την 4η και 5η  Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή της Χαριλάου, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και τέθηκαν σε λειτουργία στις 11 Ιουνίου, εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.  'Ηδη στην 4η ΤΟΜΥ έχουν εγγραφεί 330 πολίτες  και στην 5η 500.  Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης λειτουργούν 13 ΤΟΜΥ, οκτώ στη δυτική πλευρά της πόλης και πέντε στην ανατολική.  Ο κ.Ξανθός, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προβλέπει τη λειτουργία 239 δομών σε όλη τη χώρα, ανέφερε ότι προς το παρόν λειτουργούν περίπου 100 ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν λειτουργήσει άλλες 20.
"Στόχος  είναι να έχουμε 120  ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του έτους. Νομίζω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Θα προσπαθήσουμε μέσα στο 2019 να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και κυρίως μέλημά μας είναι να δώσουμε και μεγαλύτερη έμφαση τώρα και στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και στα περιφερειακά τους ιατρεία. Αναζητούμε ένα τρόπο να μπορεί το σύστημα υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε πληθυσμούς, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν δυσκολία μετακίνησης και δυσχέρεια πρόσβασης στις σημερινές δομές" ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα σημείωσε ότι  προφανώς υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις  στο σχέδιο για την ΠΦΥ, που κυρίως οφείλονται στο ότι δυστυχώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η διαθέσιμη δεξαμενή οικογενειακών γιατρών στη χώρα, λόγω του brain drain (της μετανάστευσης γιατρών).
 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας στην περιοχή της Χαλκιδικής είπε: "Το σύστημα υγείας είχε ελλείψεις  και πριν από την κρίση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, ότι υπάρχουν κενά και ανάγκες ακάλυπτες. Κάνουμε προσπάθεια αυτή την περίοδο να καλύψουμε σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών. Υπάρχει ένας σχεδιασμός, που την ευθύνη του την έχουν η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους και να προσλάβουμε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και να βελτιώσουμε τις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας".
Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, ο κ.Ξανθός τόνισε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα προσλήψεων και  με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό.
«Τώρα έχουμε  ένα νέο μοντέλο επιλογής λοιπού επικουρικού προσωπικού, το οποίο θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και ευέλικτα. Μέσα σε λίγες μέρες θα μπορεί να γίνει πρόσληψη από πίνακες που θα υπάρχουν στις  υγειονομικές περιφέρειες για κάθε κατηγορία επαγγελματικών υγείας. Ολοκληρώνεται η πρόσληψη αυτή την περίοδο, η προκήρυξη "7Κ", που σημαίνει ότι θα έχουν προστεθεί περίπου 3.900 μόνιμοι εργαζόμενοι επιπλέον στο σύστημα υγείας εκτός των γιατρών. 'Εχουμε προκηρύξει 2.000 θέσεις ιατρών και τώρα θα βγάλουμε τις τελευταίες περίπου 650 που έχουν μείνει. Είναι ένεση ανθρώπινου δυναμικού στον βαθμό που ολοκληρωθεί και τοποθετηθούν όλοι αυτοί φυσικά, γιατί είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία για τους γιατρούς. Νομίζω ότι θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα κάλυψης κενών του συστήματος υγείας με μόνιμο τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.
Α.Φ.