Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11/4/14

Θα προλογίσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Χατζηλάμπρου



ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«Φέρνοντας την ανατροπή στην περιφέρεια: Η συμβολή της
κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας»
Σήμερα στις 19.30 στον Εμπορικό Σύλλογο

Θα προλογίσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Χατζηλάμπρου
Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας σάς προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα με θέμα «Φέρνοντας την ανατροπή στην περιφέρεια: Η συμβολή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου (πλ. Γεωργίου).
Εισηγητές θα είναι τρεις σημαντικοί στο χώρο τους επιστήμονες στα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας, με γνώση της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Ριζόπουλος, Καθηγητής Universite Paris Diderot, UMR Ladyss, έρχεται από το Παρίσι στην Ελλάδα αποκλειστικά για τη σημερινή παρουσίαση.
Παράλληλα, στην εκδήλωση θα μεταφέρουν τη δική τους μαρτυρία εκπρόσωποι κοινωνικών συνεταιρισμών, δικτύων αλληλεγγύης κ.ά.
Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Κώστας Γαβριηλίδης.

Πριν από την εκδήλωση (19.15) οι εκπρόσωποι του Τύπου θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους εισηγητές

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Μέρος 1°:
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: από τη θεωρία στην πράξη
Συντονιστής: Λεωνίδας Μαρούδας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
- Η κοινωνική οικονομία στην περιφέρεια του Κεμπέκ: ένα πραγματοποιήσιμο εναλλακτικό σχέδιο;
Γιώργος Ριζόπουλος, Καθηγητής Universite Paris Diderot, UMR Ladyss
- Οικονομική κρίση και διαστάσεις της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα: ένας πρώτος απολογισμός
Δημήτρης Καπογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΙ Μεσολογγίου
- Η παρέμβαση των συνδικάτων στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Συλλόγου Κοινωνικής Οικονομίας και Κατανάλωσης της ΓΣΕΕ

Μέρος 2°:
Εγχειρήματα και συλλογικότητες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
Συντονίστρια: Ελένη Συμεωνίδου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Πάτρας "Κανένας Μόνος"
- ΒΙΟ.ΜΕ: Η εμπειρία ενός αυτοδιαχειριζόμενου εργατικού συνεταιρισμού.
Εκπρόσωπος εργαζομένων
Εκπρόσωποι δικτύων αλληλεγγύης, εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ Ηλείας. 



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Γιώργος Ριζόπουλος, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Diderot. Είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Τμήματός του και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου LADYSS, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις θεσμικές και οργανωσιακές δυναμικές και οι δημοσιεύσεις του αφορούν κυρίως θέματα συνεργασίας και σχηματισμού επιχειρηματικών δικτύων, κοινωνικής οικονομίας, σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στρατηγικών των επιχειρήσεων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους με κριτές. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικός συνεργάτης στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Εκπαίδευσης και Έρευνας (CSFRS). Είναι επίσης επιστημονικός σύμβουλος συνδικαλιστικών σωματείων.  

Ο Δημήτρης Καπογιάννης, είναι Επίκουρος Καθηγητής και διδάσκει μαθήματα του ευρύτερου γνωστικού πεδίου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (πρώην Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων) και στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ιστορική Δημογραφία» του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει, μόνος ή σε συνεργασία, αρκετά βιβλία και μελέτες του προαναφερθέντος πεδίου. Το πλέον πρόσφατο βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Τάκη Νικολόπουλο) με τίτλο Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, (Οι εκδόσεις των συναδέλφων, 2012), έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκδηλώσεις δικτύων αλληλεγγύης. Άλλοι ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων του: Συνεταιριστικός κώδικας, Οργανώσεις οικονομικής-επαγγελματικής συνεργασίας και επαγγελματική εκπαίδευση, Ιδεολογικές εκφράσεις των αγροτικών πολιτικών μορφωμάτων και η διείσδυση του συνεργατισμού.

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος, είναι οικονομολόγος με ειδίκευση στο σοσιαλιστικό σχεδιασμό και στη μακροοικονομική διαχείριση. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS) στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του με θέμα τις μακροοικονομικές συνέπειες του εξωτερικού χρέους της Ρουμανίας στη Δύση την περίοδο 1950-1982. Έχει εργαστεί στο δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας, ενώ έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος σε διεθνείς και πολυμερείς οργανισμούς και σε πολυάριθμες Επιτροπές Διεθνούς Συνεργασίας και Διμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας. Από τις εκδόσεις Οδυσσέας κυκλοφορούν τα βιβλία του: Βενεζουέλα και Σοσιαλισμός (2009) και το πιο πρόσφατο Αναδιατυπώνοντας το Σοσιαλισμό (2013).