Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16/11/10

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες των κομμάτων εξουσίας με την βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αποτέλεσε ένα νέο, ισχυρότατο ράπισμα για το αστικό πολιτικό σύστημα.

Ακόμα και εντός του απολύτως μη προνομιακού εδάφους μιας επιπλέον εκλογικής διαδικασίας χωρίς δικαίωμα παρουσίας όλων των πολιτικών επιλογών, ο εργαζόμενος κόσμος έστειλε πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα:

· Η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της αποχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο, φανερώνει πως η πολιτική αποστροφή του κόσμου, αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και τους εκλεκτούς τους. Η εκτίναξη των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων έρχεται να συμπληρώσει μια μαζική καταδίκη και αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Παρά την πολυμορφία που υπάρχει σε αυτή τη συμπεριφορά, η ύπαρξη ριζοσπαστικών τάσεων είναι έκδηλη. Αποτελεί πρόκληση να παραδίδουν μαθήματα ενεργού πολιτικής συμπεριφοράς οι εκπρόσωποι του γερασμένου πολιτικού κόσμου, που είναι ακριβώς αυτοί που επιδιώκουν, ακόμη και με την βία, την ποδηγέτηση της λαϊκής αυτενέργειας και πολιτικής δράσης.

· Σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. Πελοπόννησος, Ήπειρος αλλά και σε Δήμους), οι ψήφοι των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν στον δεύτερο γύρο, ακόμη και λιγότεροι από όσους είχαν καταμετρηθεί στον πρώτο, παρά την υποτιθέμενη «σύγκρουση των δύο κόσμων».

· Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αξιοποιήσει την επικράτησή του σε 8 από τις 13 περιφέρειες καθώς και την αλλαγή φρουράς στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί όμως να αποκρύψει την πλήρη σχεδόν αποτυχία του να εντάξει στην στρατηγική της κεντρο-αριστεράς και της αντι-δεξιάς ψήφου τις εκατοντάδες χιλιάδες που στον πρώτο γύρο εκφράστηκαν με τους αριστερούς συνδυασμούς. Μόνο στις περιπτώσεις των Περιφερειών Αττικής και Ιονίων Νήσων, όπου υπήρχαν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μετά βίας να μαζέψει το 25% αυτών των ψήφων.

· Το βάθος της καταδίκης και η ωριμότητα των αριστερών αγωνιστών εκφράστηκε επίσης και με την άρνηση τους να ενταχθούν στα δήθεν «αντιμνημονιακά» αθροίσματα στα οποία επικεντρώθηκε η στρατηγική της ΝΔ, παρά και τις έμμεσες πιέσεις και υποδείξεις προς τις ηγεσίες των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς.

Είναι η πρώτη φορά σε επαναληπτική διαδικασία περιφερειακών εκλογών, που καταγράφεται τόσο αποφασιστική δίδυμη καταδίκη των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος και αδυναμία ένταξης και ενταφιασμού της λαϊκής δυσαρέσκειας στο δικομματικό παιχνίδι.

Τα παραπάνω δείχνουν πως οι δυνατότητες για ένα ισχυρό εργατικό αντικαπιταλιστικό ρεύμα, που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και την αριστερή πολιτική αντεπίθεση, με όρους ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης και επαναστατικής απάντησης στην καπιταλιστική κρίση, είναι πολύ μεγάλες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα προσπαθήσει να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με όλες τις δυνάμεις της, αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση την αυξημένη πολιτική επιρροή και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα ψηφοδέλτια της οι 100.000 εργαζόμενοι στον πρώτο γύρο.

Σε ένα μαζικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης υποχρεούνται να συμβάλλουν και όλες οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Υπερβαίνοντας την κοινοβουλευτική γυμναστική, τις ασκήσεις επί χάρτου για «διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ», τις αυταπάτες για την ΕΕ, τον κυβερνητισμό και τη λατρεία της διαχείρισης. Βάζοντας ένα τέλος στον άχαρο αριστερό εμφύλιο και τις λογικές αυτόκεντρης κομματικής ανάπτυξης και επιλέγοντας την ενωτική αγωνιστική συμπόρευση σε ένα ανασυγκροτημένο νικηφόρο εργατικό κίνημα, σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.