Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9/3/10

Παράταση ωραρίου μουσικής: όταν η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της

09.03.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παράταση ωραρίου μουσικής:
όταν η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της
Επί τρία χρόνια, η δημοτική αρχή Κακλαμάνη, οχυρωμένη πίσω από το πρόσχημα «δεν θα κάνουμε την πόλη νεκροταφείο» αρνείται να αντιμετωπίσει την εξάπλωση των νυχτερινών μαγαζιών σε γειτονιές της Αθήνας, το πρόβλημα της ηχορύπανσης, της αυθαίρετης επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε κάθε πλατεία και πεζοδρόμιο της Αθήνας, τη μετατροπή δημόσιων χώρων της πόλης σε πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των καταστηματαρχών.



Επί τρία συνεχόμενα έτη το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει εντελώς αποσπασματικά, μόνο για την παράταση ή μη του ωραρίου μουσικής των νυχτερινών μαγαζιών. H παράταση ωραρίου εγκρίθηκε για πρώτη φορά «πιλοτικά» για το 2008 με τις ψήφους των παρατάξεων Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη και επαναλήφθηκε πέρυσι χωρίς καμιά αξιολόγηση της υποτιθέμενης πιλοτικής εφαρμογής. Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η δημοτική πλειοψηφία, υπερψήφισε για άλλη μια φορά την παράταση του ωραρίου. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρώντας ότι η συζήτηση αποκλειστικά για την παράταση ωραρίου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι γειτονίες της Αθήνας, καταψήφισε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής.

Τη στιγμή που στην Αθήνα λειτουργούν μαγαζιά χωρίς καν άδεια λειτουργίας, μαγαζιά που σφραγίζονται και ανοίγουν την επόμενη, ολόκληρες περιοχές όπως το Γκάζι, του Ψυρρή, η Πανόρμου, μετατρέπονται σε πάρκα διασκέδασης και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι υπό διωγμό, θεωρούμε εξ αρχής προσχηματική τη συζήτηση μόνο για την παράταση ή όχι του ωραρίου της μουσικής, και υπεκφυγή σε σχέση με τα προβλήματα των κατοίκων. Προσχηματική και ως προς όσους καταστηματάρχες θέλουν να μην λειτουργούν εις βάρος της γειτονιάς που τους φιλοξενεί, και αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό όσων επωφελούνται από τη σημερινή κατάσταση.

Κατά την άποψη μας, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα μαγαζί ενοχλεί ή όχι τη γειτονιά. Η απάντηση σε αυτό απαιτεί μια συνολική δέσμη μέτρων και ενεργειών, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να μην παράγει θόρυβο και όχληση καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας τους. Υποστηρίζουμε ότι είναι άμεση ανάγκη:

• να εξορθολογιστεί το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο και να αρθεί η διασπορά αρμοδιοτήτων σε σειρά υπηρεσιών, που καθιστά τον έλεγχο περίπλοκο και προβληματικό
• να αναμορφωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στον οποίο βάσει της νέας νομοθεσίας συμπεριλαμβάνεται και η δημοτική αστυνομία και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα και αξιοπιστία του
• να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για την ηχορύπανση και άλλες παραβάσεις από τα αρμόδια όργανα,
• να επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις στους παρανομούντες και να ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή τους.
• να περιφρουρούνται οι δημόσιοι χώροι από τα τραπεζοκαθίσματα και τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα.
• να υπάρξει επικαιροποίηση και αυστηρή εφαρμογή των χρήσεων γης

Όμως, η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης, εκτός από συγκεκριμένες προτάσεις απαιτεί και πολιτική βούληση.

Πολιτική βούληση η όποια σίγουρα δεν αποδεικνύεται από την απόφαση που η παρούσα δημοτική αρχή από κοινού με την παράταξη Σκανδαλίδη πήρε, ήδη το πρώτο εξάμηνο της θητείας της (20.5.2007), και με την οποία προσκύρωσε δημόσιο χώρο σε επιχειρηματία - ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην Ιερά Οδό, ο οποίος παράνομα είχε χτίσει πάνω στο δρόμο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο η παράταξη Κακλαμάνη όσο και η παράταξη Σκανδαλίδη, δείγματα γραφής. Πολιτική βούληση που δεν αποδεικνύεται όταν οι διαδοχικές δημοτικές αρχές της Αθήνας επί χρόνια δεν έχουν εισπράξει οφειλόμενα από τα καταστήματα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, τα οποία τελικά διαγράφονται.

Η Ανοιχτή Πόλη, σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει ότι η Αθήνα πρέπει να μετατραπεί σε μια πόλη αποστειρωμένη, σε μια υπνούπολη. Όμως δεν πρόκειται να δεχτούμε τη μετατροπή της σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο, που δεν θα σέβεται τις ανάγκες των κατοίκων της και θα παραδίδει το δημόσιο χώρο στην εκμετάλλευση από κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα


Το Γραφείο Τύπου