Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9/3/18

Περιφέρειες της Ευρώπης στη Δυτική Ελλάδα για το Πολιτικό Γραφείο της CPMR

Περιφέρειες της Ευρώπης στη Δυτική Ελλάδα
 για το  Πολιτικό Γραφείο της CPMR


«Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλες τις Περιφέρειες, σε όλους τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς τομείς. Αυτό είναι το όραμά μας. Αυτή είναι η στρατηγική μας για το μέλλον.  Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην Πάτρα, όλοι εμείς». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας καλωσόρισε στην Πάτρα τους ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετέχουν σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR.
Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες που καθιστούν την εποχή κρίσιμη, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι αντιμέτωπο με επιλογές και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της».
 Συνέχισε, τονίζοντας ότι, η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου  «διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ενωμένη Ευρώπη μας, καθώς τους ερχόμενους μήνες αναμένεται η κατάθεση νομοθετικών προτάσεων για το μέλλον σημαντικών Ευρωπαϊκών Πολιτικών. Παράλληλα, φέτος και τον επόμενο χρόνο, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το πολιτικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη καλείται πρωτίστως να αναμετρηθεί με το φόβο, την ανασφάλεια, την έλλειψη ελπίδας, των Ευρωπαίων πολιτών».
Ο κ. Κατσιφάρας παρατήρησε επίσης ότι «ο χρόνος για πολιτικό διάλογο αρχίζει να στερεύει και πλησιάζει αμείλικτα ο καιρός για αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος». 
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης παρουσίασε με συγκεκριμένες αναφορές τα πλεονεκτήματα της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «μια περιοχή φυσικού κάλλους, πλούσιου περιβαλλοντικού αποθέματος, τεράστιας ιστορικής παρακαταθήκης, πηγή δημοκρατίας, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Τόπος προικισμένος που μπορεί να παράγει και να δημιουργεί αξίες, φυσικές και άυλες» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι  «στην επικράτειά της βρίσκονται ορόσημα, που όχι μόνο διαμόρφωσαν την ελληνική σκέψη, αλλά σημάδεψαν το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και τη Μονή της Αγίας Λαύρας, απ’ όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων από τους τούρκους, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, παγκόσμιο σύμβολο θυσίας. Επίσης, επεσήμανε τις μεγάλες αντιθέσεις της Περιφέρειάς μας, του κλασικού με το σύγχρονο, των αρχαίων θαυμάτων με τα νέα επιτεύγματα, της παράδοσης με το μοντέρνο, της άγριας φύσης με το γαλήνιο τοπίο.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, όπως επίσης και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή.
Πόλος ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού η Δυτική Ελλάδα
Τη συνεδρίαση χαιρέτισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος της Διάσκεψης είναι πολύ σημαντικός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε πλέον οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο να μην αγνοούν την πραγματικότητα που βιώνει η Περιφέρεια, να μην αγνοεί κανείς τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας».  Αναφέρθηκε στη συνεργασία Κυβερνήσεων – Περιφερειών, τονίζοντας: «κεντρική κυβέρνηση και περιφέρειες πρέπει να πάνε χέρι-χέρι στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολιτικών. Διότι διαφορετικά θα σχεδιάζουμε για τον πολίτη, αλλά χωρίς τον πολίτη».
 Ο κ. Βασιλειάδης, δεν παρέλειψε να μιλήσει στους ευρωπαίους αξιωματούχους για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019, εκτιμώντας ότι θα είναι μια σημαντική ευκαιρία «να αναδειχτεί η ευρύτερη περιοχή ως πόλος ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού και διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων».
Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλειάδης κατέθεσε τον προβληματισμό του για το μεταναστευτικό ζήτημα τονίζοντας  ότι θα πρέπει   «να μας οδηγήσει σε σοβαρές αποφάσεις για το πώς ως Ευρώπη θα το αντιμετωπίσουμε και κυρίως πώς, ως Ευρώπη, θα λειτουργήσουμε βοηθητικά ο ένας στον άλλον», αλλά και τις πολιτικές της συνοχής που –όπως είπε- είναι κορυφαίες για μια χώρα σαν τη δική μας, που εδώ και 8 χρόνια βρισκόταν σε μια πολύ μεγάλη κρίση. «Οι πολιτικές συνοχής λοιπόν είναι κομβικές στο να μπορούμε να προσμένουμε κάτι καλύτερο στο μέλλον» κατέληξε.
Αγώνας για την ανάπτυξη των Περιφερειών της Ευρώπης
 Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της CPMR και Περιφερειάρχης των Αζορών Βάσκο Κορντέιρο, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση και θα αποτελέσουν αφορμή για γόνιμες συζητήσεις σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη. Όπως ο ίδιος είπε, η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις τον Μάιο. Εκτίμησε ότι θα προκληθούν έντονες συζητήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης. «Είναι ένας αγώνας για την ανάπτυξη των Περιφερειών της Ευρώπης» είπε ο Βάσκο Κορντέιρο και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός θα υποστεί μεγάλη πίεση, ωστόσο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα όραμα για τους πολίτες. Να δράσουμε τοπικά και περιφερειακά, καταπολεμώντας σημαντικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η κλιματική αλλαγή».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, είπε πως πρόκειται για μια σημαντική, ανοικτή διαδικασία για την ανταλλαγή απόψεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει άλλες ταχύτητες. Να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να παράγει πλούτο για τους πολίτες».
Οι αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Πάτρας
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές παρουσίασε στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Λιμανιού της Πάτρας, το οποίο αποτελεί την Πύλη της χώρας µας προς την Ευρώπη και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα λιµάνια της Μεσογείου, µε σύγχρονες λιµενικές υποδοµές, σύγχρονο χώρο cruise terminal, ποιοτικά ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας.
Στρατηγικός στόχος – όπως είπε – είναι η διατήρηση και ενίσχυση της ηγετικής θέσης στο Λιμενικό Δίκτυο της χώρας, της Δυτικής Ελλάδας, με αξιοποίηση του συνόλου της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής και δημιουργία το ταχύτερο δυνατόν νέων απόλυτα αναγκαίων υποδομών όπως: (α) το Εμπορευματικό Τμήμα του Λιμένα, το οποίο θα εισάγει τον Λιμένα Πατρών στην αγορά των Εμπορευματοκιβωτίων και σε ειδικά φορτία (β) η Σύνδεση του Λιμένα με την Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων.
Παράλληλα παραμένει στρατηγική επιλογή η  ενίσχυση της θέσης του στην Τουριστική αγορά, με αξιοποίηση της προοπτικής για την Κρουαζιέρα και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων [Υδροπλάνα, Υποδομές εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών, κ.λ.π.], αλλά και με την  εκμετάλλευση και αξιοποίηση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, όπως επίσης  των περιουσιακών του στοιχείων του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ «η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού με το εθνικό δίκτυο, θα του δώσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού θα είναι ίσως το μοναδικό λιμάνι χώρας της ΕΕ κατά μήκος της ανατολικής ακτής του διαδρόμου της Αδριατικής με αξιόπιστη σιδηροδρομική σύνδεση, επομένως με δυνατότητα για συνδυασμένες μεταφορές. Επιπλέον θα συμβάλλει στην εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για μείωση της κίνησης στα Εθνικά Οδικά Δίκτυα για λόγους ασφάλειας και για λόγους προστασίας περιβάλλοντος, μέσω θαλασσίων μεταφορών».
Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.