Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2/4/12

Απόστολος Παπατόλιας Γενικός Γραμματέας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) Επικεφαλής «Θεσσαλών Δύναμη»


29/3/2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ» ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ναι στα Πολυδύναμα Κέντρα Φιλοξενίας
Όχι στα Κέντρα Κράτησης.




Το ζήτημα της αποτελεσματικής και δίκαιης διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών δεν προσφέρεται ούτε για πολιτικάντικη προεκλογική εκμετάλλευση ούτε για απλουστευτικές λαϊκιστικές προσεγγίσεις.
Ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης προϋποθέτει δημόσιες πολιτικές που χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, στιβαρό σχεδιασμό, χρονοδιαγραμματική ακρίβεια και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Είναι αλήθεια ότι η παράνομη μετανάστευση επιβαρύνει δραματικά την ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε και να μην συντονίζουμε τις ενέργειές μας (Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία των Πολιτών).
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καθοριστικός σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων υποδοχής και επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.
Προτείνουμε να συνεργαστούμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Περιφέρειας με το Συνήγορο του Πολίτη και τις εθελοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας για τη δημιουργία σύγχρονων πολυδύναμων και πολυθεματικών Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας των παράνομων εισελθόντων μεταναστών, προκειμένου να κάνουμε πιο ανθρώπινες τις συνθήκες παραμονής τους και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μεταναστών στο άσυλο, με τη συνδρομή των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Παράλληλα, να προδιαγράψουμε ένα σταθερό πλαίσιο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχολογικής στήριξης, σε συνδυασμό με μέτρα ειδικής μέριμνας για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Οφείλουμε να θέσουμε με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο το ζήτημα του εξοπλισμού των κέντρων με επαρκείς διοικητικούς και οικονομικούς πόρους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε σταθερή βάση – και όχι συγκυριακά – στις υποχρεώσεις τους σχετικά με τη διαχείριση των προβλημάτων της παράνομης μετανάστευσης.
Οφείλουμε να ζητήσουμε εγγυήσεις ενάντια στην προοπτική της γκετοποίησης, μέσα από την ανοικτή συμμετοχή της κοινωνίας στη διαχείριση των Κέντρων. Να ζητήσουμε να καμφθεί ο αστυνομοκεντρικός χαρακτήρας τους, ώστε να μην μετατραπούν τα Κέντρα σε «στρατόπεδα ψυχών», αλλά σε σύγχρονες πολυθεματικές εστίες διαμονής και επαναπροώθησης.
Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να μην υποκύψουμε στις σειρήνες του τοπικολαϊκισμού, των εύκολων λύσεων, της στείρας άρνησης, της ανέξοδης καταγγελίας και του λανθάνοντος ρατσισμού. Πρέπει να πασχίσουμε για να βελτιώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανθρωπιστική λειτουργία αυτών των δομών και να οργανώσουμε τις εγγυήσεις για την αποτελεσματική τους ένταξη στις πολιτικές για την παράνομη μετανάστευση.
Η θέση ότι η Θεσσαλία δεν έχει πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, επειδή, το 2011 συνελήφθησαν σε όλη τη Θεσσαλία μόλις 1.274 λαθρομετανάστες είναι ατυχής και επικίνδυνη. Το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στην ύπαιθρο, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων ανομίας στα αστικά κέντρα, η έξαρση της σωματεμπορίας και του εμπορίου ναρκωτικών, τα παραρτήματα των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης αλλοδαπών οφείλονται, μεταξύ άλλων, και στην παράνομη μετανάστευση.
Με μια καθολική, αδιαπραγμάτευτη και απροϋπόθετη άρνηση το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δικαιώνουμε τη ρατσιστική προδιάθεση που αποτυπώθηκε στο σύνθημα της Επιτροπής Αγώνα στην Κοζάνη που δήλωναν «Ουστ! Να ξεκουμπιστούν οι βρωμιάρηδες». Αν, αντιθέτως, επιμείνουμε στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ανθρώπινων αξιοπρεπών δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, εάν ζητήσουμε και εξασφαλίσουμε εγγυήσεις συνεχούς χρηματοδότησης και διοικητικής στήριξης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, εάν προγραμματίσουμε μια ευρεία κοινωνική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους, χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα από την Κεντρική διοίκηση, μόνον τότε θα έχουμε πείσει ότι υιοθετούμε μια υπεύθυνη, δημιουργική και κοινωνικά ευαίσθητη στάση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι με τη δημιουργία των προτεινόμενων Κέντρων δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να καλύψουμε το κενό μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία προϋποθέτει:
α) την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να γίνει όλη η Ευρώπη ενιαίος χώρος υποδοχής προσφύγων,
β) την πλήρη ανάπτυξη και στήριξη του προγράμματος επαναπατρισμού,
γ) το σχεδιασμό νέων πανευρωπαϊκών πολιτικών πρόληψης με στοχευμένα μέτρα, όπως η άσκηση ασφυκτικών διπλωματικών πιέσεων στην Άγκυρα και στις «σεσημασμένες χώρες» - πηγές της παράνομης μετανάστευσης,
δ) την επίσπευση των διαδικασιών παραλαβής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου,
ε) την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εντοπισμένα σημεία διέλευσης μεταναστών, με ασφυκτική θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας.
Μόνον εφόσον υπάρξει μια ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα δοθεί ένα αποφασιστικό μήνυμα στα κυκλώματα της διακίνησης και της δουλεμπορίας ότι η χώρα μας δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Μόνον εάν υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση και προπαρασκευή σε τοπικό επίπεδο, για την εγκατάσταση Πολυδύναμων Κέντρων Φιλοξενίας θα πεισθεί η κοινωνία ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί απλώς στην αποσυμφόρηση του Κέντρου των Αθηνών.